Η ανάρτηση και παρακολούθηση των βίντεο συνιστά κατά την εταιρεία παραγωγής πειρατεία και ζητεί τα στοιχεία για να την αποδείξει. Από την άλλη πλευρά οι δικηγόροι της Google αντιτείνουν, πέραν των άλλων, πως η αναπαραγωγή στοιχείων που καταλαμβάνουν 12 terabytes (όσο δηλαδή 12 εκατ. βιβλία) θα ήταν δαπανηρή σε χρήμα και χρόνο και θα έθετε σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του YouTube, που αποτελούν μέγα μέρος της περιουσίας του κάθε ιστότοπου. Ο δικαστής δεν φαίνεται να υιοθετεί τα περί προστασίας των δεδομένων της Google, χαρακτηρίζοντάς τα θεωρητικά.
Η Viacom ζητεί 1 δισ δολλάρια προς αποκατάσταση της ζημίας που θεωρεί ότι έχει υποστεί από το YouTube κατηγορώντας το πως με εργαλείο το ίντερνετ έχει στήσει μηχανισμό προσβολής των δικαιωμάτων της επί διαφόρων παραγωγών, μεταξύ των οποίων και ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης.
Η απόφαση του Στάντον έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μεταξύ άλλων και του EFF, που τη θεωρεί αντίθετη στο Σύνταγμα που προστατεύει το δικαίωμα να διαβάζει κανείς και να εκφράζεται ανωνύμως.
Το θέμα είναι μεγάλο κι όσο εξελίσσεται η υπόθεση θα γίνεται και πιό επίκαιρο. Για μία ακόμη φορά τα αμερικάνικα δικαστήρια καλούνται -καλοκαιριάτικα- να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.
(Πηγή της εικόνας)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου