26.7.08

Φυτώρια με δικαιώματα

Τακτικός επισκέπτης επισημαίνει μάλλον πειρακτικό, όπως λέει, σχόλιο που διάβασε στα ΝΕΑ σχετικά με ποσοστό που ζητεί η πρώτη ομάδα του Αβραάμ Παπαδόπουλου από τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.

Δεν είναι (παρά τα αποσιωπητικά) απολύτως βέβαιο, πως το σχόλιο ειρωνεύεται την αξίωση της ομάδας στην οποία ο Αβραάμ έκανε τα πρώτα του βήματα, ωστόσο όπως και νάχει η αξίωση είναι νόμιμη και εξηγούμαστε: Οπως αναφέρει ο Π. Μπονιφάς, το 2001 η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) υπέγραψε με τη FIFA και την UEFA συμφωνία, που τροποποιεί το σύστημα διεθνών μεταγραφών κι επιχειρεί να εναρμονίσει τον τρόπο οργάνωσης του ευρωπαϊκού επαγγελματικού ποδοσφαίρου με το δίκαιο της ΕΕ.

Η συμφωνία αυτή βασίσθηκε σε 5 κύριες αρχές: την ενίσχυση της αθλητικής εκπαίδευσης (μέσω της αποζημίωσης των ομάδων που παράγουν παίκτες), την προστασία των ανηλίκων, τη σταθεροποίηση διάρκειας των συμβολαίων, τη δημιουργία ενός φορέα επιδιαιτησίας και τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τις αποζημιώσεις των μεταγραφών. Προβλέπει ένα σύστημα αποζημίωσης κατάρτισης για τις ομάδες παραγωγής παικτών κάτω των 23 ετών και τη δημιουργία ενός μηχανισμού αλληλεγγύης που αποδίδει το 5% κάθε μεταγραφής στους συλλόγους που συμμετείχαν στην προπόνηση του παίκτη από τα 12 μέχρι τα 23 χρόνια του.

Αυτό το ποσοστό δικαιούται και ζητεί η ομάδα Λάκκωμα Χαλκιδικής. Και καλά κάνει.

(Πηγή της εικόνας)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκτός όσων αναφέρετε άκουσα, πως υπάρχει και συμβόλαιο μεταξύ του Αρη και της παλαιάς ομάδας του Παπαδόπουλου, βάσει του οποίου η τελευταία δικαιούται 20% της μεταγραφής

Μονά - Ζυγά είπε...

Πράγματι, έτσι αναφέρει σημερινή εφημερίδα μιλώντας και για εξώδικο του Διγενή Λακκώματος Χαλκιδικής (όπως είναι το πλήρες όνομα της ομάδας) προς τον Αρη.