23.8.08

Μύθοι και αλήθειες (5)

Στα σημερινά ΝΕΑ ο Ν. Μάργαρης επισημαίνει λάθος διάγνωση και θεραπεία για τα καμένα δάση:

"1 Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ζήσουν
Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5η Ιουνίου) ήμουν καλεσμένος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ. Όπως ήταν φυσικό, είπαμε τις γνωστές κοινοτοπίες για το πόσο αγαπάμε το περιβάλλον, ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να αρχίσει από το ηπιαγωγείο και το δημοτικό (με δασκάλους και νηπιαγωγούς που την γνωρίζουν όπως έμαθαν οι Απόστολοι τις ξένες γλώσσες με επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος) και άλλα παρόμοια. Στη συνέχεια, άρχισαν οι συνδέσεις με τα διάφορα σημεία της Ελλάδας ώσπου φθάσαμε στην ανταπόκριση από τις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου. Εκεί οι αρμόδιοιαπό μια ραχούλα στο ύπαιθρο- διεκτραγωδούσαν την κατάσταση σε όλους τους τόνους. Όλοι έφταιγαν, τόσο για την περσινή καταστροφή όσο και για τη σημερινή αναποτελεσματικότητα των κρατικών μηχανισμών αποκατάστασης, εκτός από τους ίδιους που προστατεύουν το περιβάλλον και αγαπούν τον τόπο τους. Εκείνη τη στιγμή πίσω τους φάνηκε να βόσκει στα καμένα- κάτι που απαγορεύεται διά ροπάλου- ένα κοπάδι γίδια. Όταν τόλμησα να τονίσω το γεγονός, άρχισαν να τα μασάνε: «Πρέπει να ζήσουν και οι κτηνοτρόφοι» ήταν η απάντηση, μολονότι δέχθηκαν ότι αυτό είναι και παράνομο και καταστροφικό. Ας ξεχάσουμε λοιπόν τις μεγαλοστομίες και ας αποφασίσουμε ότι το έργο το έχουμε ξαναδεί, μια και από αποκατάσταση άσ΄ τα να πάνε...

2 Κάνοντας τα κορμοφράγματα τσαλαπατούσαν τη φυσική αναγέννηση
Τον χρόνο που πέρασε έκανα πολλά ταξίδια στην Καλαμάτα, τη Σπάρτη και την Τρίπολη. Ήδη από τον Νοέμβριο- και ενώ σε αρκετά φυτά άρχιζε η αναγέννηση είτε από τις ζωντανές ρίζες τους (κουμαριές, αγριελιές, πουρνάρια, δάφνες και πολλά άλλα) είτε από τα σπέρματά του (πεύκα, λαδανιές κ.λπ.)- οι δασεργάτες τσαλαπατούσαν τα πάντα κόβοντας τους κορμούς και κάνοντας τα λεγόμενα κορμοφράγματα.

3 Οι άλλοι πετάνε σκουπίδια
Από το πρώτο μου ταξίδι στην Καλαμάτα, τον Οκτώβριο, ο δρόμος είχε ξαναγίνει σκουπιδότοπος της κακιάς ώρας. Τα σκουπίδια είχαν καεί στη φωτιά και όσο προχωρούσε ο χειμώνας, οι Νεοέλληνες- που στη θέα των καμένων περιοχών δακρύζουν- πετούσαν και οτιδήποτε σκουπίδι είχαν στο αυτοκίνητο, από το παράθυρο.

4 Οι καθηγητές μας ενημέρωσαν ότι θα καταστραφούμε
Ένας χώρος με αρκετούς καιροσκόπους είναι εκείνος των καθηγητών οι οποίοι, εν όψει πιθανής δημοσιότητας και ερευνητικών προγραμμάτων, μας πληροφόρησαν ότι θα γίνουν μεγάλες κατολισθήσεις (όταν είναι γεωλόγοι), θα ρυπανθούν τα νερά των πηγών και της θάλασσας (όταν είναι υδροβιολόγοι), θα αλλάξει το κλίμα (όταν είναι μετεωρολόγοι), θα εξαφανιστούν σπάνια ζώα (όταν είναι ζωολόγοι) ή σπάνια φυτά (όταν είναι βοτανικοί), και πάει λέγοντας. Ακόμη και πανεπιστήμια δεν άντεξαν και συνεργάστηκαν ακόμη και με ραδιοφωνικούς σταθμούς για να κάνουν «παρατηρητήρια».

5 Για όλα φταίνε οι σκοτεινές δυνάμεις
Ως γνήσιοι απόγονοι όλων εκείνων που θεωρούν ότι για όλα τα κακά της μοίρας μας φταίνε κάποιοι που ορίζονται ως σκοτεινές δυνάμεις και οι οποίοι δρουν με οργανωμένο σχέδιο (η γριά που έκανε κόλλυβα είναι η αρχηγός!), πότε αφήσαμε κατά μέρος τις δικές μας ευθύνες, την ασχετοσύνη και τις φαντασιώσεις; Κανένας λόγος για τον μη καθαρισμό των δασών, τις παράνομες και τις «νόμιμες» χωματερές και πάει λέγοντας.

6 Η Ελλάδα είναι ανάδελφη
Ότι αναζητώντας στο Διαδίκτυο τις λέξεις forest fires (δασικές πυρκαγιές) το Google σού βγάζει πάνω από 2.000.000 αναφορές για τα τέσσερα σημεία της υδρογείου και τις ηπείρους, εμείς το γράφουμε κατάλληλα. Ακόμη και τα λεγόμενα blogs που υποτίθεται ότι παίζουν την τεχνολογία των υπολογιστών στα δάκτυλα, αναμασούν ό,τι βλακεία ακουστεί πρώτη. Από το ότι θα μειωθεί το οξυγόνο μέχρι το ότι τον επόμενο χειμώνα θα αλλάξει το κλίμα και φταίει η έλλειψη κτηματολογίου. Ενώ η Ρόδος που έχει κτηματολόγιο δεν έχει φωτιές!

7 Πρέπει να γίνουν αναδασώσεις!
Οι πανεθνικές εκστρατείες δενδροφύτευσης με ό,τι δένδρο βρούμε πρόχειρο, που το φυτεύουμε όπου μας καπνίσει και συγχρόνως περιμένουμε να γίνει δάσος, θυμίζουν παράλογη κωμωδία. Όταν βλέπω στην τηλεόραση να προβάλλονται τέτοιες δραστηριότητες και τους τοπικούς άρχοντες να ποζάρουν πανευτυχείς αναλύοντας τα μακρόπνοα σχέδιά τους, ειλικρινά απελπίζομαι. Για να γίνει ένα παιδί χρειάζεται μια γυναίκα σε ηλικία αναπαραγωγής, ένας μη στείρος άνδρας και, εφόσον όλα πάνε καλά, εννέα μήνες κυοφορίας. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ένα παιδί σε ένα μήνα, με εννέα γριές και χωρίς άνδρα. Παράδειγμα, οι πρόποδες του Υμηττού. Οι πρόσκοποι πάνε και φυτεύουν πεύκα και τους ακολουθούν τα ΚΑΠΗ που αναδασώνουν με ευκαλύπτους, οι Φίλοι της Λαχανίδας με ό,τι βρουν πρόχειρο, οι ορειβάτες με κυπαρίσσια και τα Λυκόπουλα με ό,τι περίσσεψε από τους προηγούμενους. Οπότε η αναδάσωση-κουρελού είναι γεγονός έως την επόμενη πυρκαγιά. Ουσιαστικά η μονοκαλλιέργεια δασικών δένδρων είναι όπως αυτή της ροδακινιάς. Για να διατηρηθεί θέλει, επειδή είναι εύθραυστη, εντομοκτόνα και άλλες παρεμβάσεις από τον άνθρωπο.

8 Η Ελλάδα είχε 50% δάση το 1821. Τα καταστρέψαμε!
Για κάποιον που πρόκειται να κάνει μια ομιλία για τα δάση είναι must! Πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρει ότι « στην Επανάσταση του 1821 τα δάση ήταν το 50%,ενώ σήμερα μόλις το 20%.Τα καταστρέψαμε! ». Έτσι, άρχισα να προσπαθώ να βρω ποιος έκανε τότε τη στατιστική. Ήταν ακόμη μεγαλύτερη η έκπληξή μου όταν διαπίστωσα ότι υπήρχε μόνο μία στατιστική του 1842, την οποία είχε κάνει ο Βαυαρός πρόξενος Strong και ανέφερε ότι τα δάση κάλυπταν το 17%, ποσοστό τελείως λογικό. Αυτό το ποσοστό το άλλαξε κάποιος δασολόγος 100 χρόνια αργότερα καταγράφοντας όχι το πραγματικό δάσος αλλά το «δυνάμει δάσος», δηλαδή ουσιαστικά ό,τι δεν καλλιεργείται. Προκειμένου να πείσει τον Μεταξά- ο σκοπός αγιάζει τα μέσα- να απαγορεύσουν τα γίδια! Έτσι έφτασε το ποσοστό του 50%, το οποίο- τελείως αδιαμαρτύρητα- δεχθήκαμε ως γεγονός.

9 Δεν έχει συμβεί άλλη φορά τέτοια καταστροφή!
Χωρίς να αμφισβητώ τη σοβαρότητα και το μέγεθος της καταστροφής, θεωρώ ότι δεν πρέπει στο όνομα της όποιας συγκινησιακής αντίδρασης να αναφέρουμε ως συνολική και μη αντιστρεπτή την καταστροφή. Για παράδειγμα, δεν ισχύει αυτό για τα ελαιόδενδρα, τα οποία ήδη έχουν αναγεννηθεί και χρειάζονται σωστό κλάδευμα. Φυσικά και έγινε καταστροφή. Όχι, όμως, συνολική και μη αντιστρεπτή. Ας θυμηθούμε την καταστροφή που είχε προκληθεί στην ίδια περιοχή κατά την επανάσταση το ΄21 με τον Ιμπραήμ.

10 Χρειάζεται επειγόντως σοβαρότητα
Όλα όσα ανέφερα παραπάνω, είναι κάποια από τα παραδείγματα των κινήσεών μας για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος που δημιουργήθηκε. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε σωστή θεραπεία όταν δεν κάνουμε σωστή διάγνωση. Και αυτό συμβαίνει σε όλες τις περιοχές που κάηκαν τα τελευταία πενήντα χρόνια. Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι λέω κάτι καινούργιο. Ας κάνουμε ό,τι κάνουν στην Καλιφόρνια, όπου κανένας δεν λέει πως για τις φωτιές φταίει ο Μπιν Λάντεν!"

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της φωτογραφίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: