25.8.08

Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί


Είναι κοινός τόπος, πως καθώς προχωράει η προεκλογική μάχη στις ΗΠΑ το κρίσιμο πεδίο της αναμέτρησης ρεπουμπλικάνων και δημοκρατικών όλο και μετατοπίζεται "συντηρητικότερα", καθώς στην ατζέντα κυριαρχούν (αμ, δέ;) όχι μόνο οι δεξιές θέσεις αλλά στερεότυπα και παραδοσιακές "κορώνες" (όπως αυτή για τις επτά κουζίνες του ΜακΚέην). Αυτή καθαυτή, μάλιστα, η επιλογή του Τζόζεφ Μπάϊντεν από τον Ομπάμα για τη θέση του αντιπροέδρου είναι για πολλούς στροφή προς "ασφαλέστερες" πολιτικά θέσεις.

Η αλήθεια είναι, πως το εκλογικό σώμα είναι πολύμορφο και για να έχει ο Ομπάμα την "πολυτέλεια" να ελπίζει σε νίκη, οφείλει να είναι πολυσυλλεκτικός. Αυτό από μόνο του είναι ένα δυσεπίλυτο ζήτημα κι ο δημοκρατικός υποψήφιος αναγκάζεται συχνά να "κόβει" τα γούστα του σε ίσα κομμάτια (όπως π.χ στους αγαπημένους του τραγουδιστές), ώστε να μην αφήνει, ει δυνατόν, κανένα τμήμα των ψηφοφόρων παραπονεμένο. Είναι, όμως, δυνατό κάτι τέτοιο;

Στις 18 Αυγούστου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Τhe Nation" ανοιχτή επιστολή διαφόρων προσωπικοτήτων προς το μαύρο υποψήφιο των δημοκρατικών, με την οποία του ζητούν να μην εγκαταλείψει θέσεις του προγράμματός του που έχουν ξεχωρίσει κι έχουν κάνει πολλούς να μιλούν για επικείμενη αλλαγή π.χ. την αποχώρηση των αμερικανών βάσει δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος από το Ιράκ, την αναγνώριση δικαιωμάτων στις γυναίκες ανάμεσα στα οποία η ελεύθερη επιλογή τους για άμβλωση, την αλλαγή στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά, κατάργηση των βασανιστηρίων και περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων κ.α.

Μετά τη διαγραφόμενη εύκολη νίκη του διδύμου Ομπάμα - Μπάϊντεν στο επικείμενο συνέδριο των δημοκρατικών θα χρειασθεί κάτι περισσότερο από 2 "γεμάτους" μήνες για δούμε, εάν και κατά πόσο η έκκληση των αποστολέων της επιστολής θα γίνει αποδεκτή και (το κυριώτερο) αν ναι, τί αποτέλεσμα θάχει.

(Πηγή της εικόνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: