31.8.08

Can a fly fly faster than a flea can flee?

Από τα ΝΕΑ:

"Γιατί είναι τόσο δύσκολο να σκοτώσουμε μύγες; Το μυστήριο επιτέλους λύθηκε. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι οι μύγες έχουν εγκέφαλο που αντιδρά γρήγορα και ικανότητα να προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Πειράματα έδειξαν ότι τα έντομα αυτά μπορούν να εντοπίσουν πολύ γρήγορα μια επικείμενη απειλή και να σχεδιάσουν τη διαφυγή τους. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να σκοτώσουμε μια μύγα είναι να την πλησιάσουμε πολύ αργά και να στοχεύσουμε λίγο πιο πέρα από εκεί που στέκεται. Οι μύγες μπορούν να τεθούν σε επιφυλακή μόλις νιώσουν τον κίνδυνο, σε ελάχιστο χρόνο- μέσα σε 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τη στιγμή που εντοπίσουν κάποιον ο οποίος έχει την πρόθεση να τους επιτεθεί, τοποθετούν έτσι το σώμα τους ώστε με ένα απλό πήδημα να απομακρυνθούν. Αυτό γίνεται ό,τι κι αν κάνουν εκείνη τη στιγμή, δηλαδή είτε τρώνε είτε περπατούν είτε στέκονται.

Τα πειράματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μάικλ Ντίκινσον, αυτό αποδεικνύει την ταχύτητα και την περιπλοκότητα του εγκεφάλου μιας μύγας.

«Βρήκαμε», εξηγεί, «ότι όταν η μύγα κάνει προπαρασκευαστικές κινήσεις πριν πετάξει, συνυπολογίζει τη θέση του σώματός της τη στιγμή που εντοπίζει για πρώτη φορά τον κίνδυνο. Τα πειράματά μας έδειξαν ότι η μύγα «γνωρίζει» με κάποιο τρόπο τις αλλαγές που πρέπει να κάνει στη στάση του κορμού της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνδυάζει οπτικές πληροφορίες για το πού βρίσκεται η απειλή, με μηχανοκινητικές πληροφορίες από τα πόδια της που της λένε πώς να στραφεί προκειμένου να πάρει την πιο κατάλληλη στάση»".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

YΓ: Γλωσσοδέτης που στα ελληνικά χάνει αυτό το στοιχείο: Μπορεί η μύγα να πετάξει πιό γρήγορα από τον ψύλλο;

(Πηγή της εικόνας)

1 σχόλιο:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση και χρηστική (θα έλεγα), με τις προπαρασκευαστικές κινήσεις της μύγας, αλλά εγώ κόλλησα στο γλωσσοδέτη....
Πολυ καλός.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!! (σε 1 1/2 ώρα)

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές