29.8.08

Χρέος κι ελπίδα

Ο Πρόεδρος της ΑΕΚ, μετά το χθεσινό αποκλεισμό της από την Ομόνοια, δήλωσε: "... Οφειλαν (οι παίκτες) να προκριθούν...". Ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει, πριν από το αγώνα στο Καραϊσκάκη, κι ο Σ. Κόκκαλης, με τη διαφορά πως συμπεριέλαβε και τον προπονητή της ομάδας στο κύκλο των προσώπων που όφειλαν να ενεργήσουν τα δέοντα για να προκριθεί ο Ολυμπιακός εις βάρος της Ανόρθωσης.

Δεν μπορεί νάναι κανείς βέβαιος, τί ακριβώς είχαν στο μυαλό τους οι δύο παράγοντες κάνοντας τις δηλώσεις. Για αρκετούς, πάντως, οι συγκεκριμένες δηλώσεις αποτελούν ισχυρή ένδειξη, πως κάποιες τέτοιες απόψεις - ιδέες (περί "καθήκοντος" για πρόκριση, και όχι για καλή απόδοση) συνέτειναν ασφαλώς στην όποια υποτίμηση των αντιπάλων έδειξαν οι ομάδες τους. Γιατί απλούστατα τέτοιες αντιλήψεις (που βέβαια δεν χαρακτηρίζουν μόνο ΑΕΚ κι ΟΣΦΠ, αλλά κι άλλες ομάδες) υπονοούν, αν δεν προϋποθέτουν, την υποτίμηση του αντιπάλου.

Ετσι αποδεικνύονται μάλλον "κενά" λόγια, όσα πολλοί ποδοσφαιριστές και παράγοντες δεν κουράζονται με έμφαση να λένε ενόψει κάποιου αγώνα, όταν ο αντίπαλος θεωρείται "ανώτερος": "... 11 αυτοί, 11 κι εμείς... Θα παίξουμε όπως ξέρουμε κι ό,τι βγεί... Η μπάλα είναι στρογγυλή..." και άλλα συναφή.

Κάθε φορά που μία ομάδα "οφείλει" να προκριθεί, η αντίπαλός της απλώς το "ελπίζει". Είναι οι 2 όψεις του ιδίου νομίσματος, μόνο που όποιος ελπίζει κατά κανόνα απολαμβάνει περισσότερο τον αγώνα.

(Πηγή της φωτογραφίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: