19.8.08

Ειδήσεις κι ενημέρωση


Σε τρεις ερωτήσεις κλήθηκαν να απαντήσουν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα της εταιρείας Pew στις ΗΠΑ, σχετικά με την ενημέρωση που προσφέρουν (σε αναγνώστες, θεατές και ακροατές) διάφορα ειδησεογραφικά, με την ευρεία έννοια, ΜΜΕ.

Η δημοσκόπηση, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, έδειξε πως όσοι παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα που σατιρίζουν τις ειδήσεις (κάτι σαν το Τσαντίρι του Λ. Λαζόπουλου) είναι καλύτερα ενημερωμένοι από αυτούς που παρακολουθούν συστηματικά NBC, ABC, Fox, CNN, C-SPAN και διαβάζουν ημερήσιες εφημερίδες.

Οι ερωτήσεις ήταν: Ποιό κόμμα έχει στην αμερικάνικη γερουσία την πλειονοψηφεία, ποιός είναι ο υπουργός εξωτερικών τηων ΗΠΑ και ποιός ο νέος πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας.

Ο μέσος όρος που απάντησε σωστά και στα 2 ερωτήματα σε εθνικό επίπεδο ήταν 18%, ενώ τα ίδια ποσοστά για τους τηλεθεατές των γνωστών σατιρικών εκπομπών "The Daily Show" και "The Colbert Report" ήταν 34% και 30% αντίστοιχα.

Το ποσοστό σωστών απαντήσεων σε ακροατές θρησκευτικών ραδιοσταθμών ήταν 12% ενώ μόλις μια μονάδα περισσότερη (13%) είχαν οι αναγνώστες περιοδικών "αυτοβοήθειας" (personality magazines).

(Πηγή της φωτογραφίας από τον πίνακα του Masaaki Sato)

Δεν υπάρχουν σχόλια: