4.8.08

Βιαστικοί Ζορρό

Γνωρίζοντας την υπερβολή που διακρίνει τη στάση πολλών και διαφόρων έναντι της πόλης που φιλοξενεί κάθε φορά τους ολυμπιακούς αγώνες και την (στην καλύτερη περίπτωση) "σπουδή" πολλών μπλόγκερς να "καταγγείλουν" βιαστικά κι ατεκμηρίωτα, όπως ακριβώς κάνουν τα κατά περίπτωση τηλεοπτικά κι έντυπα ινδάλματά τους, μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει τί "σκουπιδαριό" έχει να διακινηθεί για το Πεκίνο και την Κίνα. Από τη χθεσινή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία το άρθρο του Ν. Παπαδογιάννη:

"Η κοινότητα των bloggers αγανακτεί και κάποτε ξιφουλκεί: «Αυτή τη φορά το παραξήλωσαν οι Κινέζοι. Δεν φτάνει που καταπιέζουν τους Θιβετιανούς και τους υπόλοιπους μειονοτικούς, απαγορεύουν τώρα την είσοδο των μαύρων στα μπαρ του Πεκίνου»! Τη φοβερή «αποκάλυψη» δημοσίευσε μία αγγλόφωνη εφημερίδα της Νότιας Κίνας, πυροδοτώντας υστερικές αντιδράσεις στα fora του Διαδικτύου, από τη στιγμή που την αναπαρήγαγαν διάφορα ΜΜΕ της Αμερικής.

*Στη σχετική συζήτηση στην ιστοσελίδα δημόσιας συζήτησης www.topix.net «ανέβηκαν» περίπου 1.700 μηνύματα μέσα σε τέσσερις μέρες, εκατονταπλάσια από τα αντίστοιχα άλλων καυτών θεμάτων. Για το μέσο Αμερικανό, η «κομμουνιστική» Κίνα είναι η νέα Σοβιετική Ενωση. Σάμπως καταλαβαίνει τη διαφορά ο θεοσεβούμενος αγρότης από το Κάνσας ή ο ακροδεξιός πιστολέρο από το Τέξας; Για αυτόν, μαύροι, κίτρινοι, μελαψοί και «κόκκινοι» είναι το ίδιο πράγμα.

*«Παιδιά, κάνετε λάθος», τόλμησαν να ψελλίσουν κάποιοι αλλοδαποί κάτοικοι της Κίνας. «Η αλήθεια χάθηκε στη μετάφραση. Στη μανδαρίνικη καθομιλουμένη, "μαύρη κοινότητα" ονομάζεται ο υπόκοσμος. Οταν η κυβέρνηση ζήτησε να μπει φραγμός στους "μαύρους" δεν εννοούσε τους φιλήσυχους πολίτες που συμβαίνει να έχουν μαύρο δέρμα, αλλά τους κακοποιούς και τις συμμορίες που λυμαίνονται το νυχτερινό Πεκίνο». Και πράγματι, η κινέζικη έκφραση για τις περιβόητες «τριάδες» (τα συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος) σημαίνει κατά κυριολεξία «μαύρη κοινωνία».

*Αλλά ποιος δίνει σημασία; «Ο Κόμπι Μπράιαντ και ο Τάισον Γκέι μπορεί να κατακτήσουν μετάλλια στο Πεκίνο, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να τα γιορτάσουν με ένα ποτηράκι στα μπαρ της πόλης», διαβάζουμε στην ιστοσελίδα Rushmore Drive.

«Ανέκαθεν καταπιέζονται οι μαύροι στην Κίνα», γράφει κάποιος επισκέπτης στην σελίδα σχολίων του Topix.net. «Να μποϊκοτάρουμε τους Αγώνες, να μη τους δούμε ούτε στην τηλεόραση», προτείνει άλλος. «Καλά σας κάνουν και σας απαγορεύουν, είσαστε τα κατακάθια της κοινωνίας», πετάγεται φορώντας τη μυτερή κουκούλα του ο ρατσιστής της παρέας. Και ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, ικανός να παρασύρει σε ακρότητες οποιονδήποτε προσπαθεί να αντλήσει θέσφατα από την ατέρμονη μπουρδολογία των ανεξέλεγκτων blogs.

*Ο Κόμπι και ο Λεμπρόν θα πιουν κανονικά τα ουισκάκια τους στα κλαμπ του Πεκίνου, αν αποφασίσουν να ξεμυτίσουν από το άβατο του πολυτελέστατου ξενοδοχείου όπου θα φιλοξενηθεί η φετινή Dream-Team. Στα μπαρ κάποιας μικρής πόλης στη Λουιζιάνα ή στο Μισισιπή ή στην Αλαμπάμα θα είναι λιγότερο ευπρόσδεκτοι..."


Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: