6.2.08

Πλαστογραφία στο Νείλο


Από το χθεσινό ΒΗΜΑ:

"Θύμα μιας πολύ περίεργης πλαστογραφίας έπεσε ο γνωστός βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ: φέρεται να είναι ο συγγραφέας μιας βιογραφίας του Σαντάμ Χουσεΐν που έχει γίνει μπεστ σέλερ στο Κάιρο, την οποία όμως δεν έγραψε! Ο ίδιος ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να λύσει το μυστήριο αλλά δεν κατάφερε να ανακαλύψει τον δράστη...


Οπως γράφει στην εφημερίδα «Τhe Ιndependent», η περιπέτειά του ξεκίνησε όταν όντας στη Βηρυτό έλαβε από έναν φίλο του το αντίτυπο του βιβλίου με το σημείωμα «Ρόμπερτ,εσύ τα έγραψες αυτά;». Ο διάσημος πολεμικός ανταποκριτής δεν εξεπλάγη για την άκρως εγκωμιαστική βιογραφία που ήταν γεμάτη κλισέ αλλά για το γεγονός ότι ως συγγραφέας εμφανιζόταν ο ίδιος. Με το βιβλίο ανά χείρας ο βρετανός δημοσιογράφος αποφάσισε να αναζητήσει την αλήθεια διότι δεν επρόκειτο για μια απλή υπόθεση λογοκλοπήςάκρως συνηθισμένης στο Κάιρο- αλλά για πλαστογραφία.

Η αναζήτηση
Μόλις έφθασε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα τηλεφώνησε σε έναν φίλο του δημοσιογράφο και μαζί ξεκίνησαν την αναζήτηση. Πρώτος σταθμός ήταν τα γραφεία του εκδοτικού οίκου ΙΒDΑ που φέρεται να τύπωσε το βιβλίο. Η ολοκληρωτική άρνηση της υπευθύνου ότι ο συγκεκριμένος οίκος εξέδωσε το βιβλίο και το γεγονός ότι η βιογραφία είχε εγκριθεί από την αιγυπτιακή κυβέρνηση ανάγκασαν τον κ. Φισκ να μεταβεί στον κρατικό εκδοτικό οίκο που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού. Αναζητώντας πληροφορίες για τον άνθρωπο που καταχώρισε το βιβλίο στον κρατικό εκδοτικό οίκο στις 30 Μαΐου 2007 ο βρετανός δημοσιογράφος έμαθε τη διεύθυνσή του. Πήγε στο σπίτι, όπου πληροφορήθηκε ότι εκεί δεν έμενε κανένας εκδότης. Εμαθε όμως από μια ηλικιωμένη γυναίκα ότι ο άνθρωπος που ζητούσαν υπάρχει: ονομάζεται Μαγκντί Τσάκρι και εργαζόταν σε ένα κοντινό βιβλιοπωλείο.


Ο δημοσιογράφος πήγε εκεί και ζήτησε να αγοράσει το βιβλίο. Οταν ο υπάλληλος, ονόματι Μαχμούντ, τον ρώτησε γιατί το ήθελε, ο Ρόμπερτ Φισκ αναγκάστηκε να του πει την αλήθεια: ότι, δηλαδή, φέρεται να είναι ο συγγραφέας της βιογραφίας του Σαντάμ, που όμως ποτέ δεν έγραψε.

Ο Μαχμούντ του είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά τον κ. Τσάκρι και του αποκάλυψε σε ποια πόλη μένει τώρα. Δεδομένου όμως ότι δεν έδωσε διεύθυνση και ότι η συγκεκριμένη πόλη έχει εννέα εκατομμύρια κατοίκους, η συνέχεια της αναζήτησης είναι μάταιη...".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Η φωτογραφία έχει ληφθεί από εδώ)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει κ ένα βιβλίο που μιλαέι για την πλαστογραφία γενικότερα το οποίο είναι αρκετά ενδιαφέρον,το έχω διαβάσει πρόσφατα.(Ο Πλαστογράφος του Πίτερ Κάρεϊ)

Ανώνυμος είπε...

Η κακή πλαστογραφία είναι έγκλημα γιατί "βιάζει" το πρωτότυπο. Η καλή πλαστογραφία είναι τέχνη γιατί "υμνεί" το πρωτότυπο. Είναι πάρα πολύ δυσκολο να είσαι καλός πλαστογράφος γιατί εκτός από την τέχνη χρειάζεται τεχνική, σιδερένια πειθαρχία, άρνηση της προσωπικότητάς σου και μεγάλη εμβάθυνση σε αυτό που θέλεις να πλαστογραφήσεις (από πίνακα μέχρι χαρτονόμισμα). Ψυχαναλυτικά πιστεύω ότι για τον πραγματικό πλαστογράφο το τέλειο αποτέλεσμα έχει πολλαπλάσια αξία από τον σκοπό για τον οποίο τελείται η πλαστογραφία. Είναι αυτοσκοπός (όπως άλλωστε και η τέχνη οφείλει να είναι).