15.2.08

Βραχυκύκλωμα

Από χθεσινό email:

"... Την ώρα που έγινε το μεσημέρι ο 1ος σεισμός οδηγούσα κι άκουγα κρατικό ραδιόφωνο. Ο παρουσιαστής ανέφερε για κάποια sms που τούστειλαν ακροατές της εκπομπής και έλεγαν για γερό κούνημα στην Καλαμάτα. Μετά από κάμποσα λεπτά μίλησε και για άλλα sms απ΄ άλλες περιοχές που επιβεβαίωναν το σεισμό, ωστόσο αποφάσισε να είναι επιφυλακτικός και να συνεχίσει συστήνοντας ψυχραιμία μέχρι νάρθει κάποια επίσημη ενημέρωση... Πρέπει νάχαν περάσει 10' με 15' όταν μετά από κάποιο τραγούδι θέλησε να επανέλθει στο θέμα: - Εχουμε κι άλλα μηνύματα ακροατών που λένε για σεισμό, ενημέρωση ακόμα δεν υπάρχει αλλά μάλλον δεν πρέπει νάναι κάτι σοβαρό γιατί αλλιώς τα κανάλια θάχαν διακόψει το πρόγραμμά τους...".

Αυτή η μικρή ιστορία φέρνει στο νού κάτι που έγραφε ο Εκο, πολλά χρόνια πριν: "... Είμαι στην πόλη και φτάνω σ' ένα φανάρι ακριβώς τη στιγμή που ανάβει κόκκινο. Σταματάω. Αμέσως βγάζω ένα τσιγάρο και πατάω τον ηλεκτρικό αναπτήρα του αυτοκινήτου. Εκμεταλλεύομαι το χρόνο: όσο περιμένω το πράσινο περιμένω να πεταχτεί έξω και ο αναπτήρας κάνοντας το γνωστό θόρυβο, κατάλληλα πυρακτωμένος. Κοιτάζω τον κόσμο που περναει απέναντι. Κάποια στιγμή ακούω ένα θόρυβο, βάζω πρώτη, πατάω γκάζι και ξεκινάω. Επειτα καταλαβαίνω τί γίνεται και φρενάρω απότομα: δεν άναψε το πράσινο, μόνο βγήκε έξω ο αναπτήρας. Θεωρώ βέβαια τον εαυτό μου ηλίθιο και σκέφτομαι (για να εξιλεωθώ) πόσο χαρακτηριστικό είναι αυτό το επεισόδιο.

Εγώ περίμενα δύο γεγονότα (ανεξάρτητα το ένα από το άλλο): το ένα ιδιωτικού χαρακτήρα και τ' άλλο κοινωνικού χαρακτήρα.Το κάθε γεγονός θα εκδηλωνότανε μέσα απ' ένα σημάδι: ήχος για τον αναπτήρα, χρώμα για τον ανοιχτό δρόμο. Καθώς τα δύο γεγονότα (και η αναμονή τους) ήταν ταυτόχρονα, έπαθα ένα σημειολογικό βραχυκύκλωμα. Συνδύασα ασυνείδητα το πρώτο σημαίνον με το δεύτερο σημαινόμενο κι αντίστροφα ... Εζησα σε ελάχιστη κλίμακα (σαν σε πειραματικό εργαστήρι) ένα φαινόμενο δημιουργίας του μύθου...".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

ΥΓ: Ο,τι δεν είναι σοβαρό, δεν απασχολεί τα κανάλια;

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ)

1 σχόλιο:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

΄Οπερ έδει δείξαι...
Κράτος εν διαλύσει...
Χθες βράδυ βγήκαν στα κανάλια οι σεισμολόγοι, όχι για ενημέρωση αλλά για τη συνήθη αντιπαράθεση...
Μας καθησύχασαν εν τω μεταξύ, λέγοντας πως αν το επίκεντρο ήταν κάπου στο υπέδαφος της Δυτικής Πελοποννήσου θα θρηνούσαμε και νεκρούς.
Τάχα δε θα συμβεί και αυτό; ΄Εχουμε ήδη μπει σε περίοδο σεισμικών εξαρσεων, ανακατατάξεων.

Γράφεις πολύ όμορφα...
Φαντάζομαι πόσο όμορφα θα μιλάς, στις παρέες θα κλέβεις την παράσταση.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές