21.2.08

Φιντέλ Κάστρο

Από δημοσίευμα για το Φιντέλ Κάστρο στο χθεσινό ΒΗΜΑ:

"...ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ
Από το 1959, όταν κατέλαβε την εξουσία, έχει επιζήσει από 638 απόπειρες δολοφονίας. Ανάμεσα στις φαεινές ιδέες της CΙΑ ήταν το πούρο που θα εκρήγνυτο, μια δηλητηριασμένη στολή καταδύσεων, ακόμη και μια μεγάλη δόση LSD. Η CΙΑ στρατολόγησε κάποτε και μια ερωμένη του για να τον δηλητηριάσει με χάπια. Τα έκρυψε σε ένα βαζάκι με κρέμα και διαλύθηκαν. Ο Κάστρο, ο οποίος γνώριζε τη συνωμοσία, της έδωσε το όπλο του. «Δεν μπορώ να το κάνω Φιντέλ » του είπε εκείνη. Ο ίδιος έχει πει ότι «αν η επιβίωση από απόπειρες δολοφονίας ήταν ολυμπιακό άθλημα, θα είχα κερδίσει το χρυσό μετάλλιο».

ΦΟΥΛΧΕΝΣΙΟ ΜΠΑΤΙΣΤΑ
Ο Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και άλλοι 80 άνδρες αποβιβάστηκαν το 1956 στην Κούβα. Τρία χρόνια αργότερα, την 1η Ιανουαρίου του 1959, ανέτρεψαν τον Φουλχένσιο Μπατίστα ο οποίος είχε κυβερνήσει με σιδηρά πυγμή το νησί. Ο Μπατίστα διέφυγε, πρώτα στην Πορτογαλία και μετά στην Ισπανία, όπου και πέθανε το 1973.

ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ
Ο θρυλικός αργεντινός επαναστάτης γνωρίστηκε με τον Κάστρο το 1955, στο Μεξικό. Αφού πρωταγωνίστησε στην επανάσταση στην Κούβα, συνέχισε τον αγώνα στην Αφρική και στη Βολιβία, όπου σκοτώθηκε από τον βολιβιανό στρατό τον Οκτώβριο του 1967. Στην Κούβα ο Τσε παραμένει εθνικός ήρωας. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι επισκέπτονται το μαυσωλείο του στη Σάντα Κλάρα.

ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ
Εξόριστοι Κουβανοί οι οποίοι έλαβαν μέρος στην αποτυχημένη εισβολή στην Κούβα, το 1961: 1.400 (με υποστήριξη δυνάμεων των ΗΠΑ από τον αέρα και τη θάλασσα).

Αιχμάλωτοι που πιάστηκαν από τις δυνάμεις του Κάστρο μετά την τριήμερη μάχη: 1.189.

Νεκροί: τουλάχιστον 100.

Κύριο σημείο της απόβασης ήταν ο Κόλπος των Χοίρων.

«ΓΚΡΑΝΜΑ»
Ετσι λεγόταν το ξεχαρβαλωμένο σκάφος που χρησιμοποίησε ο Κάστρο και οι επαναστάτες του στο ταξίδι από το Μεξικό στην Κούβα, το 1956. Μετά την ανατροπή του Μπατίστα, ο Κάστρο δόξασε το σκάφος δίνοντας το όνομά του σε μία επαρχία, αλλά και στην επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας. Το «Γκράνμα» εκτίθεται μονίμως δίπλα στο Μουσείο της Επανάστασης, στην Αβάνα.

ΠΟΥΡΑ
Ο Κάστρο άρχισε να τα καπνίζει σε ηλικία 15 ετών. Εκοψε το κάπνισμα σε ηλικία 59 ετών. Αγαπημένη του μάρκα ήταν τα Cohiba Εsplendido. Κουβανέζικα πούρα (Ρetit Upmann Coronas) κάπνιζε και ο πρόεδρος Κένεντι . Παρήγγειλε μάλιστα 1.000 πούρα προτού υπογράψει το εμπάργκο, το 1962. Οι εξαγωγές πούρων αποφέρουν 200 εκατ. δολάρια τον χρόνο στην κουβανέζικη οικονομία. Κορυφαίο κουβανέζικο πούρο θεωρείται το Μontecristo Εdmundo.

ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο Κάστρο κατήργησε τις γενικές εκλογές το 1961, λέγοντας ότι « η επανάσταση δεν έχει χρόνο για εκλογές. Δεν υπάρχει πιο δημοκρατική κυβέρνηση στη Λατινική Αμερική από την επαναστατική κυβέρνηση». Τον Μάρτιο του 2003, η Εθνοσυνέλευση τον επανεξέλεξε στην προεδρία με ποσοστό 100%.

ΕΜΠΑΡΓΚΟ
Οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπορικό εμπάργκο στην Κούβα πριν από 44 χρόνια, όταν ο Κάστρο στοιχήθηκε με τη Σοβιετική Ενωση. Οι επικριτές του το θεωρούν μία παράνομη απόπειρα για την αποσταθεροποίηση της Κούβας. Ο ΟΗΕ ψηφίζει επί 15 συνεχόμενα χρόνια υπέρ της άρσης του εμπάργκο. Η Ουάσιγκτον λέει ότι το εμπάργκο θα αρθεί μόνον αν δει να σημειώνονται δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κούβα.

ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ
Το 1962, η Σοβιετική Ενωση έστειλε στην Κούβα 162 πυρηνικούς πυραύλους. Ο Νικήτα Χρουστσόφ συμφώνησε με τον Κάστρο για την εγκατάστασή τους για την άμυνα του νησιού από αμερικανική εισβολή και για την εξισορρόπηση της αμερικανικής υπεροχής στην ψυχροπολεμική κούρσα των εξοπλισμών. Εκείνον τον Οκτώβριο, ο κόσμος βρέθηκε στο χείλος του πυρηνικού πολέμου επί 14 ημέρες.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΧΘΡΟΙ
Στα 47 χρόνια της προεδρίας του, ο Φιντέλ Κάστρο βρέθηκε απέναντι σε 10 προέδρους των ΗΠΑ:

1. Ντουάιτ Αϊζενχάουερ 1953-1961
2. Τζον Φ. Κένεντι 1961-1963
3. Λίντον Τζόνσον 1963-1969
4. Ρίτσαρντ Νίξον 1969-1974
5. Τζέραλντ Φορντ 1974-1977
6. Τζίμι Κάρτερ 1977-1981
7. Ρόναλντ Ρίγκαν 1981-1989
8. Τζορτζ Μπους 1989-1993
9. Μπιλ Κλίντον 1993-2001
10. Τζορτζ Μπους υιός 2001-

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Ραούλ Κάστρο, αδελφός. Αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας, εκτελεί χρέη προέδρου μετά την τελευταία περιπέτεια που είχε με την υγεία του ο Φιντέλ.

Χουανίτα Κάστρο, αδελφή. Ζει εξόριστη στο Μαϊάμι από τη δεκαετία του 1960.

Αλίνα Φερνάντες, κόρη από έναν δεσμό στη διάρκεια του πρώτου γάμου του Φιντέλ. Ζει στο Μαϊάμι από το 1993 και επικρίνει το καθεστώς του πατέρα της.

Ντάλια Σότο ντελ Βάλε, δεύτερη σύζυγος. Ζει με τον Φιντέλ τα τελευταία 30 χρόνια. Εχουν πέντε γιους: τον Αλέξις, τον Αλεξάντερ, τον Αλεχάντρο, τον Αντόνιο και τον Ανχελ.

ΟΜΙΛΙΕΣ
Ο Κάστρο είναι διάσημος για τις μακροσκελείς ομιλίες του. Εχει και το ρεκόρ διάρκειας για ομιλία που εκφωνήθηκε στον ΟΗΕ: 4 ώρες και 29 λεπτά (το 1960). Συνήθως τελειώνει τις ομιλίες του φωνάζοντας «Πατριωτισμός ή θάνατος!Σοσιαλισμός ή θάνατος!».

ΔΙΑΔΟΧΟΙ
Επειτα από μια μεταβατική περίοδο υπό τον 75χρονο Ραούλ Κάστρο, την εξουσία αναμένεται να διεκδικήσουν οι:

Φελίπε Πέρες Ρόκε, υπουργός Εξωτερικών και το μόνο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που γεννήθηκε μετά την επανάσταση του 1959.

Ρικάρντο Αλαρκόν, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός συνεργάτης του Κάστρο.

Κάρλος Λάγε Νταβίλα, γραμματέας του συμβουλίου των υπουργών. Λιγότερο γνωστός εκτός Κούβας, παίζει σημαντικό ρόλο στις οικονομικές υποθέσεις του κράτους.

Φιντελίτο Κάστρο, γιος του Φιντέλ και πρώην επικεφαλής του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Κούβας. Πρόσφατα διορίστηκε σύμβουλος του πατέρα του, με τον οποίον έχει καταπληκτική ομοιότητα.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού «Forbes», η προσωπική περιουσία του Φιντέλ Κάστρο ανέρχεται σε 900 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι 0 δολάρια.

«Οι Κουβανοί είναι ο μόνος λαός στον κόσμο που έχει έναν ηγέτη ο οποίος μπορεί να πει ότι δεν έχει ούτε ένα δολάριο στο όνομά του» λέει ο βρετανός βουλευτής Τζορτζ Γκάλογουεϊ , θαυμαστής και προσωπικός φίλος του Φιντέλ Κάστρο.

Το περιοδικό «Forbes» ομολογεί ότι ο υπολογισμός της περιουσίας ενός ηγέτη είναι «περισσότερο τέχνη,παρά επιστήμη», αλλά λέει ότι βασίζει την εκτίμησή του στον έλεγχο που ασκεί ο Κάστρο «σε ένα δίκτυο από κρατικές εταιρείες»".
Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Η φωτογραφία από έργο του Stanley Bermudez Moros έχει ληφθεί από εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: