Τα ευρήματα της έρευνας, που χρησιμοποίησε ως "αναφορά" όχι το σύνολο του πληθυσμού (όπως κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις δικές του μελέτες) αλλά μόνο τους ενήλικες, είναι εντυπωσιακά: περισσότεροι από 1 στους 100 ενήλικες στις ΗΠΑ είναι στη φυλακή. 1,6 εκατ. ενήλικες από τα 230 εκατ. που αριθμεί η χώρα είναι έγκλειστοι, ήτοι κάθε 99,1 ενήλικες ένας είναι φυλακισμένος. Δεύτερη και πολύ κοντά σε απόλυτους αριθμούς έρχεται η Κίνα με 1,5 εκατ. στις φυλακές, αν όμως αναχθούν οι αριθμοί στους πληθυσμούς των δύο χωρών η διαφορά μεγαλώνει.
Τα στοιχεία γίνονται σχεδόν απίστευτα αν δεί κανείς ξεχωριστά κάποιες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τους ισπανόφωνους και τους μαύρους όπου η σχέση είναι 1/36 και 1/15 αντίστοιχα. Κάθε 15 μαύρους ενήλικες ο ένας είναι στη φυλακή. Αλλά και στο γυναικείο πληθυσμό (από 35 έως 39 ετών) οι μαύρες κρατούν πάλι τα σκήπτρα εν σχέσει προς τις λευκές: 1/100 και 1/355 λένε τα στοιχεία αντίστοιχα.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά τα στοιχεία της έρευνας που προκαλούν σκέψεις: Το 2007 οι αμερικανικές πολιτείες δαπάνησαν 44 δισ. δολλάρια για το σωφρονιστικό σύστημά τους, ενώ το ποσό αυτό για το 1987 ήταν 10,6 δισ.
Οι ΗΠΑ, όπως και άλλες χώρες, προσπαθούν να ξεμπλέξουν από το "κυνηγητό της ουράς τους", στο οποίο έχουν επιδοθεί τα τελευταία, τουλάχιστον 50, χρόνια. Για να μειώσουν τα ποσοστά εγκληματικότητας φυλακίζουν περισσότερους και ευκολότερα, πράγμα που αυξάνει τις δαπάνες και αυτές με τη σειρά τους φέρνουν νέους φόρους. Προσπαθώντας να γίνει κανείς "λογικότερος" στο ποιοί θα οδηγούνται στις φυλακές, υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η εγκληματικότητα, τονίζει Πολ Κασέλ καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο της Γιούτα. Κάθε επιλογή έχει το κόστος της που όπως και νάχει είναι βαρύ.
(Η φωτογραφία έχει ληφθεί από εδώ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου