13.2.08

Dream factory

Μετά από 100 ημέρες απεργίας οι σεναριογράφοι κινηματογράφου και τηλεόρασης των ΗΠΑ αποφάσισαν να την αναστείλουν, να πιάσουν πάλι τα μολύβια και τα laptop και να γυρίσουν πίσω στη δουλειά.

Αυτό που φαίνεται πως έγειρε την πλάστιγγα είναι η αναγνώριση κι αποδοχή από τα στούντιο παραγωγής του μεγέθους και της αξίας της συνεισφοράς τους στην εκμετάλλευση (κυρίως μέσω των "new media") των οπτικοακουστικών έργων, αλλά και η πρόβλεψη στη νέα τριετή προτεινόμενη σύμβαση πρόσθετης αμοιβής τους για την εκμετάλλευση αυτή.

3.775 μέλη του σωματείου (σημαντικά λιγότερα από τα 5.500 που συμμετείχαν τον Οκτώβριο, όταν αποφασιζόταν η κινητοποίηση) έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία και ξεπέρασε το 92% το ποσοστό που υπερψήφισε την αναστολή της απεργίας.

Σειρά τώρα, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχει το σωματείο των (120.000) ηθοποιών το συμβόλαιο των οποίων λήγει τον προσεχή Ιούνιο. Η επιτυχής κατάληξη, όμως, της απεργίας των σεναριογράφων και η συμφωνία παραγωγών και σκηνοθετών για τη νέα σύμβασή τους, αν συνδυασθούν με την απώλεια πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων που είχε ως συνέπεια η απεργία, ασφαλώς δημιουργούν κάπως ευνοϊκότερο πλαίσιο για διαπραγματεύσεις και μάλλον προοιωνίζουν πιό ήρεμες μέρες για τη βιομηχανία ονείρων του πλανήτη.

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δέχομαι ότι οι απαιτήσεις των σεναριογράφων και των ηθοποιών θα μεταβάλουν τις συνθήκες κόστους των παραγωγών. 'Ισως όμως τα αυξημένα κόστη να οδηγήσουν σε αναθεώρηση και τα κασέ των μεγάλων ονομάτων: π.χ. Γιατί ο "κλούβιος" Ben Afflek να εισπράττει 5 εκατ. δολλάρια για κάθε κινηματογραφική παρουσία του? (Γιατί 5 και όχι 1,8?) Εξ άλλου οι χαρακτήρες τους οποίους υποδύονται οι ηθοποιοί είναι τόσο αξέχαστοι όσο οι ατάκες τους. Υποστηρίζω ότι περισσότερο αξίζει ο/η σεναριογράφος που γέννησε τις ατάκες "Here's lookin' at you, kid", "You talkin' to me?", "Frankly, my dear, I don't give a damn", "C'mon, shoot, make my day", "Is that a gun in your pocket or are you just happy to see me?", "I got it, I got it, I ain't got it", "You want the truth? You can't handle the truth!"
παρά αυτοί που τις εκφώνησαν.