26.2.08

Mπλόγκερ στη βουλή;

Σημερινές εφημερίδες αναφέρονται στην -επ' αφορμή επερώτησης του Πασοκ προς τον Γ. Αλογοσκούφη- ανταλλαγή κοινοβουλευτικών πυρών μέρος των οποίων αφορούσε το "μπλογκ των ημερών". Να τί ακριβώς διαμείφθηκε, όπως περιλαμβάνεται στη μη τελική μορφή των πρακτικών της χθεσινής συνεδρίασης:

"... ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Σε κάθε περίπτωση, σε ερωτήσεις, δήθεν ερωτήσεις που στην ουσία είναι υιοθέτηση συκοφαντικών ισχυρισμών οι οποίοι υποβιβάζουν το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα μας, εγώ δεν απαντώ. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κ. Καστανίδης έχει το λόγο για τέσσερα λεπτά.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, συνηθίζετε μια τακτική η οποία δεν είναι μόνο προσβλητική για τα Κοινοβουλευτικά ήθη, αλλά και για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ξεκινάω από την τελευταία σας αποστροφή, ότι έχετε στοιχεία, ότι όσα δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στο γνωστό blogspot ενδεχομένως συνδέονται με τις ερωτήσεις που υπέβαλαν ορισμένοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Σας δηλώνω εξαρχής ότι εάν δεν καταθέσετε στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει τέτοια σύνδεση, είσαστε ένας απλός συκοφάντης, ο οποίος μάλιστα έχει υπερβεί και τα όρια του Ποινικού Κώδικα.
Δεύτερον, σας υπενθυμίζω κύριε Υπουργέ, ότι στο συγκεκριμένο blogspot κατά καιρούς, δυστυχώς για την ποιότητα της ενημέρωσης και όσων συμβαίνουν στο διαδικτυακό τόπο, έχουν συκοφαντηθεί διάφορα στελέχη διαφόρων πολιτικών κομμάτων, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες κ.ο.κ. Δεν ξέρω μήπως θα ανήκε στη συνέχεια της δικής σας λογικής, να σκεφτόταν κάποιος πολιτικός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι, όταν εθίγετο πολιτικό πρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πιθανότατα από πίσω να βρισκόταν παράγοντας της Νέας Δημοκρατίας. Είναι, όμως, σοβαρή αντιμετώπιση αυτή;
Είναι δυνατόν να προσέρχεστε και να ομιλείτε από το Βήμα της Βουλής και να λέτε ότι διαθέτετε στοιχεία; Είναι απαράδεκτο αυτό το οποίο κάνετε. Αν δεν θέλετε να εμφανιστείτε ως απλός, κοινός συκοφάντης, που δεν του αναλογεί η κοινοβουλευτική ιδιότητα, οφείλετε πάραυτα να ανέβετε ξανά στο Βήμα και να παρουσιάσετε τα στοιχεία, ειδάλλως θα ασκήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσα δικαιώματα της αναλογούν και κατά τον Κανονισμό της Βουλής και σύμφωνα με άλλες διατάξεις. Δεν σας επιτρέπουμε αυτή την αχαλιναγώγητη και αναξιοπρεπή συμπεριφορά.
Επανέρχομαι στο θέμα που συζητάμε. Τι έκανε πάλι, κυρία Πρόεδρε, ο κύριος Υπουργός; Μίλησε για τα ευρυζωνικά δίκτυα. Γνωρίζει, είμαι σίγουρος και ανάγνωση και γραφή. Συνεπώς, αν αναγνώσει τον τίτλο της ημερησίας διατάξεως, όπως διενεμήθη από το Προεδρείο και τις υπηρεσίες της Βουλής, θα δει το εξής: Έχει θέμα «Άρνηση κατάθεσης στη Βουλή σχετικών διαγωνισμών – Περιφρόνηση της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου».
Αυτό που συζητάμε, κύριε Υπουργέ, δεν είναι η ουσιαστική πολιτική σας, υπαρκτή ή ανύπαρκτη, για τα ευρυζωνικά δίκτυα, αλλά η άρνησή σας να καταθέσετε απαντήσεις για σειρά θεμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων δικαστικές προσφυγές και μετατάξεις.
Ας προσφύγω στη δική σας λογική προς ώρας και να δεχτώ ότι η μεγαθυμία σας, σας υποχρεώνει να απαντάτε επί ερωτήσεων Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που δεν είναι σκανδαλοθηρικές. Γιατί τότε δεν απαντήσατε μέχρι τώρα σ’ αυτές;
Ας υποθέσω επίσης ότι η ναπολεόντεια στάση σας να κρίνετε τους πάντες και τα πάντα, σας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ορισμένοι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να θέλουν σκανδαλοθηρικές συζητήσεις. Μαζί σας, λοιπόν, και εγώ, ας προστρέξω στην άρνηση αυτών των ερωτήσεων.
Δικαστικές προσφυγές που έχουν υποβληθεί από υπαλλήλους σας, για τις κρίσεις προϊσταμένων είναι σκανδαλοθηρικό θέμα; Μετατάξεις, τις οποίες έχετε κάνει και για τις οποίες ζητούμε στοιχεία, είναι σκανδαλοθηρικό θέμα; Ο προσελθών στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησης Υφυπουργός σας κ. Μπέζας αρνήθηκε επίσης να δώσει τα ονόματα των μεταταγέντων και κατά τη συζήτηση εκείνη ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας του υπέδειξε ότι οφείλει, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής των Ελλήνων, να καταθέσει τα στοιχεία από τη στιγμή που το ζητούν ερωτώντες Βουλευτές και το αρνήθηκε.
Θεωρείτε ότι αυτά ανήκουν στο χώρο της συζητήσεως των σκανδάλων; Τότε, τι δεν είναι κατά την άποψή σας σκάνδαλο; Τι αποτελεί συζήτηση που προστατεύει το δημόσιο συμφέρον; Ποια είναι η συζήτηση η οποία κατατείνει στον έλεγχο των πράξεων ή παραλείψεων συγκεκριμένου Υπουργού ή της ηγεσίας συνολικότερα ενός Υπουργείου;
Και επειδή ακριβώς είμαι σίγουρος ότι αυτά τα καταλαβαίνετε, γι’ αυτό και έχω την πεποίθηση ότι στην προκειμένη περίπτωση, επειδή ακριβώς τα καταλαβαίνετε, δεν ισχύει το παγκοσμίως γνωστό ρηθέν «όταν το δάχτυλο δείχνει το φεγγάρι, ο ηλίθιος κοιτάζει το δάχτυλο». (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Είναι αυτονόητο ότι δεν θα παρακολουθήσω τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον πολιτικό κατήφορο που κατέβηκε. Εγώ θα σας δώσω τα στοιχεία. Υπήρξε ένα δημοσίευμα στο συγκεκριμένο ιστολόγιο, την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007. Στις 5 Ιουλίου 2007 υπήρξε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων από κάποιους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η οποία ξεκίνησε ως εξής: «Σύμφωνα με ηλεκτρονικό δημοσίευμα πριν από μερικές εβδομάδες...
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Και λοιπόν;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Πλήρης υιοθέτηση του δημοσιεύματος. Δεύτερον…
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Όπως και των εφημερίδων.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν είναι το ίδιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2007, αντίστοιχο συκοφαντικό δημοσίευμα το οποίο στρέφεται προσωπικά κατ’ εμού και συνεργατών μου. Στις 3 Δεκεμβρίου κατατίθεται ερώτηση πάλι από Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Τι σημαίνει αυτό; Ποια είναι η σχέση;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): 13 Δεκεμβρίου του 2007: Ανώνυμο συκοφαντικό δημοσίευμα στο συγκεκριμένο ιστολόγιο υιοθετείται στις 17 Δεκεμβρίου με ερώτηση που καταθέτουν συνάδελφοι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Τρία στοιχεία –δεν χρειάζεται να σας καταθέσω τριάντα τρία- φτάνει αυτό, για να δείξει το ποιόν της αντιπολίτευσης, το οποίο επιχειρείτε να κάνετε! (Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Επειδή δεν μπορείτε να κάνετε αντιπολίτευση σε πολιτικά ζητήματα –άλλωστε, επερωτήσεις επί σοβαρών πολιτικών ζητημάτων δεν έχουν κατατεθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν είχα τη χαρά να έλθω εδώ μετά από πρόσκληση των συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να απαντήσω σε σοβαρά πολιτικά ζητήματα- ...
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Δεν απαντάτε!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): ...έχετε υιοθετήσει μια πολιτική κατασυκοφάντησης και σπίλωσης. Αυτή την πολιτική σας τη χαρίζουμε. Εμείς δεν πρόκειται να σας παρακολουθήσουμε.
Τώρα, ως προς τα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν στην επερώτηση του κ. Ρόβλια, αυτά έχουν απαντηθεί από τον συνάδελφο τον κ. Μπέζα και έχουν απαντηθεί επαρκώς. Αν θέλετε προσωπικά δεδομένα για τους υπαλλήλους, μπορείτε να τα ζητήσετε από εκείνους που έχουν κάνει τις προσφυγές. Δεν έχουμε εμείς τις προσφυγές που έχουν κάνει οι υπάλληλοι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Ποιος τις έχει;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ορίστε, κύριε Καστανίδη, έχετε δύο λεπτά.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Δεν ξέρω αν ο κύριος Υπουργός διαθέτει τριάντα τρεις ερωτήσεις ή στοιχεία. Κύριε Υπουργέ, είναι ηλίου φαεινότερον ότι αν κανείς, περιοδειολογόντας μέσα στα blogspots, αρυσθεί κάποια στοιχεία και τα χρησιμοποιήσει, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ αυτού που επερωτά ή ρωτά και αυτού που έγραψε, ανευθύνως ενδεχομένως, στο blogspot.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ανευθύνως ερωτάτε!
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Καμία απολύτως σχέση! Διότι αυτό το οποίο ισχυριστήκατε είναι ότι υπάρχει σχέση πολιτική, υπηρεσιακή –δεν ξέρω ποια άλλη- μεταξύ αυτών που γράφουν σε ένα blogspot –το συγκεκριμένο- και μεταξύ αυτών που ερωτούν! Αυτό ισχυριστήκατε. Και γι’ αυτό σας εγκαλέσαμε να δώσετε στοιχεία!
Όμως, όπως ξέρετε, κυρία Πρόεδρε, μπορεί να γραφτούν διάφορα πράγματα σε πολλά περιοδικά, σε εφημερίδες, να ακουστούν στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και κάποιος, με βάση την πληροφορία –ανεξαρτήτως αν την ελέγχει ή όχι- να εκθέσει την άποψή του. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του γράφοντος ή εκφωνούντος και του ερωτώντος! Άρα, λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση μάλλον ισχύει το «απορία ψάλτου, βηξ».
Ταυτόχρονα, σας υπενθυμίζω, κύριε Υπουργέ και κάτι ακόμα. Αλίμονο αν στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που εβλήθησαν στο συγκεκριμένο blogspot είχαν την άποψη ότι μπορεί συνάδελφοί σας από την Κυβέρνηση, το Κόμμα σας, να σχετίζονται με αυτούς που έγραφαν στο blogspot.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ολοκληρώθηκε η συζήτηση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε ένα λεπτό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Επειδή γίνεται πάλι μια προσπάθεια διαστρέβλωσης αυτών που είπα, εγώ είπα ότι δεν μπορώ και δεν θέλω να πιστέψω ότι ενδέχεται να υπάρξει κάποια σχέση μεταξύ των συκοφαντικών ισχυρισμών που εμφανίζονται στο συγκεκριμένο ιστολόγιο και των ερωτήσεων που εν συνεχεία υποβάλλουν κάποιοι συνάδελφοι από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Είναι συγκεκριμένοι αυτοί οι συνάδελφοι και δεν κάνουν καμία άλλη δουλειά, είναι το πολιτικό τους «είναι» μόνο αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, με συγχωρείτε.
Επειδή η επερώτηση είναι δική μου, κύριε Υπουργέ, θέλω να διευκρινίσετε αν εννοείτε εμένα. Εμένα αυτό με ενδιαφέρει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Δεν εννοείτε εμένα. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Να πει ποιον εννοεί!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε Καρχιμάκη, πήρε την απάντηση που ζήτησε ο κ. Ρόβλιας –με πολύ ευπρέπεια, οφείλω να σημειώσω...".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: