30.4.08

Συνθήματα

Χωρίς φρεσκάδα κι "έμπνευση" είναι τα συνθήματα που οπαδοί κάθε μιάς από τις 16 ομάδες του Euro 2008 διάλεξαν για να γραφεί στο πούλμαν που θα μεταφέρει παίκτες, προπονητές κλπ και από χθές παρουσιάζονται στο site της διοργάνωσης.

Επίπλαστη "νιρβάνα" για την πρόκριση στην τελική φάση, μεγάλες υποσχέσεις για διακρίσεις (οι Κροάτες μιλούν "διφορούμενα" για κορυφή της Ευρώπης, χωρίς βέβαια να διευκρινίζουν τί εννοούν), διαρκής αναφορά στα (διάφορα) εθνικά χρώματα, δηλώσεις αιώνιας αγάπης και υπερηφάνιας για την πατρίδα είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν σε πρώτη ανάγνωση.

Κρίμα που τα "καλλιστεία" συνθημάτων δεν έγιναν και στο Euro της Πορτογαλίας. Θα ήταν σφόδρα πιθανό σε πρωτοτυπία και επινόηση να είχε κερδίσει, "μακράν", το γνωστό "σήκωσέ το, το γαμ...".


(Πηγή της εικόνας)

29.4.08

Ο ήρεμος Ντον

Στην "αναβροχιά" πολιτικών ειδήσεων των τελευταίων ημερών ο λεγόμενος φιλοκυβερνητικός τύπος επιχειρεί με ευκαιρία το ταξίδι του Καραμανλή στη Μόσχα να αλλάξει την πολιτική ατζέντα (που θάλεγε και το Μέγκα). Αφού είδαμε και ξαναείδαμε ήρεμο τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του σε επιτάφιο και ανάσταση ανάμεσα σε καυτά ρεπορτάζ για την ακρίβεια των ημερών, ήλθε μάλλον η στιγμή να τονωθεί εκτός του οικογενειακού και το διεθνές προφίλ του. Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι (και πολύ) επιτυχές:

Από τα 12 πολιτικά φύλλα που κυκλοφόρησαν σήμερα τα 5 (Βραδυνή, Αδέσμευτος, Χώρα, Ελεύθερη Ωρα και απογευματινή) αφιερώνουν (κάπως υπερβολικά είναι η αλήθεια) την πρώτη σελίδα τους στη συνάντηση με τον Πούτιν. Νέα, Ελευθεροτυπία, Εθνος, η Εστία κι Ελεύθερος προτάσουν το θέμα της ακρίβειας, η Αυριανή το ... ΠΑΣΟΚ κι ο Ελεύθερος Τύπος τη φρίκη που σημειώθηκε σε Ιεροσόλυμα και Γάζα.

Μικρή έκπληξη η απουσία (πρωτοσέλιδου) ενδιαφέροντος Ελεύθερου Τύπου, Εστίας και Ελεύθερου για τον αγωγό South Stream.

(Πηγή της εικόνας)

Αλλες πορτοκαλιές κι άλλα πορτοκάλια

Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τους κανόνες της, ανάμεσα στους οποίους είναι οι υποψήφιοι να τοποθετούνται στα λεγόμενα θέματα "κλειδιά" και να απευθύνονται σε εκείνες τις ομάδες ψηφοφόρων, που έχουν τα φόντα να γείρουν την πλάστιγγα προς το μέρος τους δίνοντας τη νίκη. Οι δημοτικές εκλογές στο Λονδίνο την πρωτομαγιά δεν ξεφεύγει από τον κανόνα αυτόν.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Κεν Λίβινγκστοουν "κατεβαίνει" για τρίτη φορά κι αντιμετωπίζει ανάμεσα σε άλλους τον Μπόρις Τζόνσον που υποστηρίζουν οι συντηρητικοί, τον Μπράϊαν Πάντικ (φιλελεύθερο δημοκράτη), την "πράσινη" υποψήφια Σιάν Μπέρι. Εχοντας στις αποσκευές του ο κόκκινος Κεν τη συμμετοχή του στην επιτυχή για το Λονδίνο διεκδίκηση των ολυμπιακών αγώνων του 2012, τον "αέρα" του δοκιμασμένου και νεωτεριστή δημάρχου, αλλά και κάποια εις βάρος του δημοσιεύματα (του συντηρητικού τύπου) για οικονομικές ατασθαλίες (μη αποδειχθείσες, πάντως, έως τώρα) συνεργατών του, προσπαθεί να ικανοποιήσει όσο περισσότερες κι αντίθετες μεταξύ τους ομάδες ψηφοφόρων γίνεται. Το ίδιο κάνουν βέβαια και οι άλλοι υποψήφιοι και προνομιακοί συνομιλητές τους είναι κάθε είδους θρησκευτικές ομάδες, όπως έγραφε χθές ο Γκάρντιαν.

Κι αν είναι εύλογες κι αναμενόμενες κάποιες αντιθέσεις ανάμεσα στους ψηφοφόρους η μαεστρία του υποψήφιου είναι να μην γίνει εντελώς γελοίος παίρνοντας αντιφατικές θέσεις, προκειμένου να τους "δελεάσει" ώστε να τον προτιμήσουν οι περισσότεροι από αυτούς. Η "πολυσυλλεκτική" πολιτική είναι για τα καλά στρογγυλοκαθισμένη στο προσκήνιο, χωρίς να διαφαίνεται ορατό τέλος στην παντοδυναμία της.

Οι σύγχρονοι πολιτικοί, στην κεντρική πολιτική σκηνή ή όχι, αν θέλουν να είναι ανάμεσα στους νικητές πρέπει να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα, ή τουλάχιστον να το προσπαθήσουν πειστικά. Ετσι η παροχή δικαιωμάτων σε μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού, που συχνά σκανδαλίζει τα πιό συντηρητικά τμήματα των ψηφοφόρων, είναι ανάγκη να συνδυασθεί με την εξυπηρέτηση πιό παραδοσιακών μορφών πολιτικής πρακτικής, που -δεν είναι λίγες οι φορές- εξοργίζει τους "μειοψηφούντες".


Οσο κι αν ακούγεται τρελό, ίσως εδώ βρίσκεται ένα από τα κουμπιά της σύγχρονης πολιτικής που απευθύνεται, έχει ανάγκη και εν τέλει καλείται να υπηρετήσει μια άλλη, πολυπολιτισμική κοινωνία και μπορεί να είναι η ανοχή (της μιας ομάδας απέναντι) στη διαφορετικότητα (της άλλης). Οπως λέει ο Κ. Λίβιγκστοουν, είναι αναγκαία η συνεργασία σε μια πόλη, όπου περισσότεροι από οπουδήποτε αλλού στην Αγγλία θρησκεύονται, αλλοιώς δεν φθάνεις ποτέ στη δουλειά σου.

Οι δημοτικές εκλογές του Λονδίνου σε δύο μέρες θα δείξουν τί έχουν να πούν οι δημότες μιας πόλης, όπου κατά το σύνθημα της ομάδας διεκδίκησης των αγώνων "από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν κατάγεσαι, νοιώθεις σαν στο σπίτι σου".


(Πηγή της εικόνας)

28.4.08

Ασσυμετρίες

Ο πίνακας και το άρθρο του Γ. Μαρνέλλου από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία:

"«Ανθρακας» αποδείχθηκε από την πολύμηνη έρευνα των αρχών ασφαλείας και δη της Αντιτρομοκρατικής το άλλοθι περί «ασύμμετρων απειλών» που αναζήτησε η κυβέρνηση, προφανώς για να καλύψει τις τεράστιες αδυναμίες τις οποίες επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός κατά το φονικό, πύρινο καλοκαίρι του 2007 που στοίχισε δεκάδες ζωές αλλά και τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με το πόρισμα των αρμόδιων υπηρεσιών, που παραδόθηκε στον εποπτεύοντα εισαγγελέα Δημ. Παπαγγελόπουλο και αποκαλύπτει η «Κ.Ε.», μετά από την έρευνα και επεξεργασία δικογραφιών 3.000 σελίδων, προκύπτουν τα ακόλουθα:

Πόρισμα ναι μεν, αλλά
«Από την συνολική έρευνα, πράγματι διαπιστώθηκε "ασύμμετρη" αύξηση των εμπρησμών σε σχέση με άλλες χρονικές περιόδους, πλην όμως υπήρξε "συμμετρική" γεωγραφική εξέλιξη, χρονική συγγένεια και σε ό,τι αφορά τα πειστήρια διαπιστώθηκαν ομοιότητες κατασκευής σε διαφορετικές περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, δεν εντοπίστηκαν τα συνδετικά εκείνα στοιχεία που να εντάσσουν τους εμπρησμούς του καλοκαιριού του έτους 2007 στις επιμέρους διατάξεις του άρθρου 187Α Π.Κ.

Η έκταση, το μέγεθος, η τοπική και χρονική συγγένεια και τέλος το είδος αρκετών εκ των πειστηρίων προσδιορίζουν ανάπτυξη οργανωμένου σχεδίου. Ωστόσο, οι ενδείξεις αυτές δεν είναι αρκετές και συγκεκριμένες που να "ικανοποιούν" δικονομικά τις απαιτήσεις της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Παρά τα «...ναι μεν, αλλά» των συμπερασμάτων της έρευνας είναι σαφές ότι δεν υπήρξαν στοιχεία που να εντάσσουν τους φονικούς εμπρησμούς και τις πυρκαγιές του 2007 στις διατάξεις περί οργανωμένου εγκλήματος και δη της τρομοκρατίας, όπως ορίζει το άρθρο 187Α του ποινικού κώδικα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την πορεία και τα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται: «Εξετάστηκαν 325 περιπτώσεις πυρκαγιών. Από αυτές αντικείμενο ιδιαίτερης επεξεργασίας αποτέλεσαν εκείνες που εξελίχθηκαν στο γεωγραφικό άξονα των παρακάτω περιοχών: Ηπειρος, Θεσσαλία, Εύβοια, Αττική, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την πρώτη "αφύσικη" εξάπλωση του φαινομένου των πυρκαγιών, περί τα τέλη του μηνός Ιουνίου του θέρους 2007, θεωρήθηκε πως η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έπρεπε να υποστηριχθεί στο ερευνητικό και ανακριτικό της έργο από την αντίστοιχη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) της Αστυνομίας.

Παράλληλα, ο αρμόδιος για θέματα οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας, εισαγγελέας κ. Παπαγγελόπουλος, διέταξε την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με σκοπό να εξακριβωθεί αν οι συγκεκριμένες πυρκαγιές ή μέρος αυτών αποτελούν εμπρησμούς που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 187Α Π.Κ. και να εντοπιστούν οι δράστες».

Η επίπονη και πολύμηνη έρευνα δεν αποκάλυψε ούτε τρομοκράτες, ούτε «ξένους δακτύλους», ούτε πράκτορες.

«Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε, οι πυρκαγιές οφείλονταν κυρίως σε εμπρησμούς από πρόθεση με γνωστά ή άγνωστα αίτια κατά περίπτωση και σε αμέλεια. Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξαν συνολικά 75 συλλήψεις δραστών εκ των οποίων 45 από πρόθεση και 30από αμέλεια.

Οι... γνωστοί δάκτυλοι
Τα κίνητρα, κυρίως στις περιπτώσεις της αμέλειας, οφείλονταν σε αποτσίγαρα, υπαίθριες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, εργασίες κοπής μετάλλων και σπινθήρες της ΔΕΗ». Και αυτό παρ' ότι συγκεντρώθηκε «όλο το προανακριτικό υλικό με καταθέσεις μαρτύρων, μελετήθηκαν τα πειστήρια, ενώ πραγματώθηκε επεξεργασία 450.000 περίπου τηλεφωνικών επικοινωνιών που προέκυψαν έπειτα από τις αντίστοιχες κατά περίπτωση άρσεις απορρήτου των αρμόδιων Δικαστικών Αρχών.

Επιπρόσθετα, εξετάσθηκαν λεπτομερώς πληροφορίες, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν υπόπτους και κυρίως αλλοδαπούς».

Ολα λοιπόν βοούν πως η κυβέρνηση «έπαιξε» με το σενάριο των ασύμμετρων απειλών και τις εκδοχές πως «η χώρα δέχεται επίθεση» προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα από τη βιβλική φυσική καταστροφή. Μ' αυτά τα τεχνάσματα και το περίφημο «τριχίλιαρο εξπρές» πέτυχε μια «επικοινωνιακή νίκη» πάνω στα αποκαΐδια".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

ΥΓ: Τί λέει το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα:

"Τρομοκρατικές πράξεις
1. Οποιος, με εξαίρεση των περιπτώσεων που ορίζονται στην παράγραφο 8, τελεί ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω εγκλήματα:
α) ανθρωποκτονία με πρόθεση (άρθρο 299),
β) βαριά σωματική βλάβη (άρθρο 31 Ο),
γ) θανατηφόρα βλάβη (άρθρο 311),
δ) αρπαγή (άρθρο 322),
ε) αρπαγή ανηλίκων (άρθρο 324),
στ) διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας (άρθρο 382 παρ. 2),
ζ) εμπρησμό (άρθρο 264),
η) εμπρησμό σε δάση (άρθρο 265),
θ) πλημμύρα (άρθρο 268),
ι) έκρηξη (άρθρο 270),
ια) παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες (άρθρο 272),
ιβ) κοινώς επικίνδυνη βλάβη (άρθρο 273),
ιγ) άρση ασφαλιστικών εγκαταστάσεων (άρθρο 275),
ιδ) πρόκληση ναυαγίου (άρθρο 277),
ιε) δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων (άρθρο 279),
ιστ) νοθεία τροφίμων (άρθρο 281 παρ. 1),
ιζ) διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών (άρθρο 290),
ιη) διατάραξη της ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών (άρθρο 291),
ιθ) τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 8 του Ν.Δ. 181/1974 "Περί
προστασίας εξιοντιζουσών ακτινοβολιών" (ΦΕΚ 347 Α`),
κ) τα προβλεπόμενα στα άρθρα 161, 162, 163, 164, 165, 168, 169, 170, 173, 174, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184 και 186 του Κώδικα Αεροπορικού Δικαίου που κυρώθηκε με το Ν. 1815/ 1988 (ΦΕΚ 250 Α`),
κα) τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 15 και στις παραγράφους 1 και 3 του άρθρου 17 Ν. 2168/1993 "Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ 147 Α`),
κβ) τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 4 του Ν 2991/2002 "Εφαρμογή Σύμβασης απαγόρευσης χρήσης κ.λπ. χημικών όπλων" (ΦΕΚ 35 Α`), με τρόπο ή σε έκταση ή υπό συνθήκες που είναι δυνατό να βλάψουν σοβαρά μια χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό και με σκοπό να εκφοβίσει σοβαρά έναν πληθυσμό ή να εξαναγκάσει παρανόμως δημόσια αρχή ή διεθνή οργανισμό να εκτελέσει οποιαδήποτε πράξη ή να απόσχει από αυτήν ή να βλάψει σοβαρά ή να καταστρέψει τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού τιμωρείται:

i) Με ισόβια κάθειρξη αν η προβλεπόμενη ποινή για ένα από τα εγκλήματα του καταλόγου που περιλαμβάνονται στα στοιχεία α` έως κβ` είναι ισόβια κάθειρξη. Στην περίπτωση αυτή η πράξη παραγράφεται μετά από τριάντα χρόνια. Αν επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 105 μέχρι 110, εφόσον ο καταδικασθείς έχει εκτίσει ποινή είκοσι πέντε ετών.

ii) Με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν η προβλεπόμενη ποινή για ένα από τα
εγκλήματα του καταλόγου που περιλαμβάνονται στα στοιχεία α` έως κβ` είναι πρόσκαιρη ποινή καθείρξεως.

iii) Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών αν η προβλεπόμενη ποινή για ένα από τα εγκλήματα του καταλόγου που περιλαμβάνονται στα στοιχεία α` έως κβ` είναι ποινή φυλάκισης.

Αν η τρομοκρατική πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων ανθρώπων
εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 94 παράγραφος 1 .

2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου δεν εφαρμόζονται αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις των άρθρων 134 έως 137.

3. Οποιος, με εξαίρεση των περιπτώσεων που ορίζονται στην παράγραφο 8, απειλεί σοβαρά με την τέλεση του κατά την παράγραφο 1 εγκλήματος και έτσι προκαλεί τρόμο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Η απόπειρα του εγκλήματος αυτού δεν είναι αξιόποινη.

4. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα που δρουν από κοινού με σκοπό να τελέσει το έγκλημα της παραγράφου 1 (τρομοκρατική οργάνωση). Η κατασκευή, προμήθεια ή κατοχή όπλων, εκρηκτικών υλών και χημικών ή βιολογικών υλικών ή υλικών που εκπέμπουν επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης συνιστά επιβαρυντική περίσταση. Η μη τέλεση από την τρομοκρατική οργάνωση οποιουδήποτε από τα εγκλήματα του καταλόγου που περιλαμβάνονται στα στοιχεία α` έως κβ` της παραγράφου 1 συνιστά ελαφρυντική περίσταση.

5. Οποιος διευθύνει την κατά την προηγούμενη παράγραφο τρομοκρατική οργάνωση
τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

6. Οποιος για να διευκολύνει την τέλεση πράξεως κατά την παράγραφο 4 παρέχει
πληροφορίες ή υλικά μέσα ή με οποιονδήποτε τρόπο εισπράττει ή διαθέτει κεφάλαια υπό την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της Διεθνούς Σύμβασης για την καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (που κυρώθηκε με το Ν. 3034/2002, ΦΕΚ 168 Α`) ή παρέχει οικονομικά μέσα με οποιονδήποτε τρόπο, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.

7. Οποιος για να προπαρασκευάσει το έγκλημα της παραγράφου 1 διαπράττει διακεκριμένη κλοπή (άρθρο 374), ληστεία (παράγραφοι 1 και 3 του άρθρου 380), πλαστογραφία (άρθρο 216) που αφορά δημόσιο έγγραφο ή εκβίαση (άρθρο 385) τιμωρείται με κάθειρξη, εκτός αν η εκβίαση τιμωρείται με μεγαλύτερη ποινή. Αν η πράξη που τελέσθηκε είναι πλημμέλημα, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.

8. Δεν συνιστά τρομοκρατική πράξη κατά την έννοια των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού η τέλεση ενός ή περισσότερων από τα εγκλήματα των προηγούμενων παραγράφων, αν εκδηλώνεται ως προσπάθεια εγκαθίδρυσης δημοκρατικού πολιτεύματος ή διαφύλαξης ή αποκατάστασης αυτού ή ως δράση υπέρ της ελευθερίας με την έννοια του άρθρου 5 παρ. 2 του Συντάγματος ή αποσκοπεί στην άσκηση θεμελιώδους ατομικής, πολιτικής ή συνδικαλιστικής ελευθερίας ή άλλου δικαιώματος προβλεπόμενου στο Σύνταγμα ή στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (Ν.Δ. 53/1974, ΦΕΚ 256 Α`).

9. Η παράγραφος 2 του άρθρου 187 ισχύει και για τα εγκλήματα των προηγούμενων παραγράφων."

26.4.08

Λάθη και υπολογισμοί

Από τα χθεσινά ΝΕΑ:

"Σε λάθος ημερομηνία έχει καθιερωθεί να γιορτάζουμε το Πάσχα: για παράδειγμα, σύμφωνα με τους αστρονομικούς υπολογισμούς, θα έπρεπε να γιορτάσουμε την Κυριακή 23 Μαρτίου- την πρώτη Κυριακή μετά την εαρινή ισημερία.

Όμως το γιορτάζουμε την Κυριακή 27 Απριλίου, περίπου ένα μήνα αργότερα.
«Το Ιουλιανό Ημερολόγιο και ο λεγόμενος Κύκλος του Μέτωνα ευθύνονται για τη λανθασμένη ημερομηνία που γιορτάζουν οι Ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες το Πάσχα. Το όλο θέμα του προσδιορισμού του Πάσχα είναι ένα απλό αστρονομικό- μαθηματικό πρόβλημα», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου κ. Διονύσης Σιμόπουλος.

Στους πρώτους τρεις αιώνες της χριστιανοσύνης οι διάφορες Εκκλησίες γιόρταζαν το Πάσχα σε διαφορετικές ημερομηνίες. Άλλες κατά το παράδειγμα των Αποστόλων Ιωάννη και Παύλου, σύμφωνα με την ημέρα του θανάτου του Χριστού, την 14η ημέρα του εβραϊκού μήνα Νισάν και άλλες την Κυριακή μετά την πρώτη εαρινή πανσέληνο.

Η Οικουμενική Σύνοδος. Το χάσμα αυτό ήρθε να γεφυρώσει η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια της Βιθυνίας, που συνεκλήθη από τον Μέγα Κωνσταντίνο και όριζε: «Το Πάσχα θα πρέπει να εορτάζεται την Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης, και αν η πανσέληνος συμβεί Κυριακή τότε να εορτάζεται την επόμενη Κυριακή, για να μην συμπέσει με τον εορτασμό του Εβραϊκού Πάσχα».

«Ο εορτασμός του Πάσχα λοιπόν συνδέθηκε άμεσα με την εαρινή ισημερία και την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης. Για να βρούμε επομένως ποια είναι η ημερομηνία εορτής του Πάσχα αρκεί να υπολογίσουμε ποια είναι η ημερομηνία της πρώτης εαρινής πανσελήνου», λέει ο κ. Σιμόπουλος.

Το του Καίσαρος. Πρώτος υπαίτιος για τη σύγχυση που επικρατεί είναι ο Ιούλιος Καίσαρας και το ημερολόγιο που θέσπισε με τη βοήθεια του Έλληνα αστρονόμου Σωσιγένη. «Το Ιουλιανό Ημερολόγιο δεν ήταν ακριβές, καθώς υπήρχε μια μικρή απόκλιση 11 λεπτών και 13 περίπου δευτερολέπτων στον υπολογισμό του ηλιακού έτους. Το μικρό αυτό λάθος κάθε τέσσερα χρόνια γίνεται περίπου 45 λεπτά και κάθε 129 χρόνια φτάνει την μια ολόκληρη ημέρα», σημειώνει ο κ. Σιμόπουλος.

Η ελληνική πολιτεία το 1923 αντικατέστησε το Ιουλιανό Ημερολόγιο με το Γρηγοριανό, αφαιρώντας 13 ημέρες. Η Εκκλησία της Ελλάδος αντίστοιχα ταύτισε το εκκλησιαστικό ημερολόγιο με το πολιτικό, υπολογίζοντας όμως το Πάσχα, ακόμα και σήμερα, με βάση το Ιουλιανό Ημερολόγιο.

Το λάθος του Μέτωνα. Δεύτερος υπαίτιος είναι ο Έλληνας αστρονόμος Μέτων του 5ου π.Χ. αιώνα και ο λεγόμενος Μετωνικός κύκλος με τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να υπολογίζει τις ημερομηνίες των εαρινών πανσελήνων. Σύμφωνα με τον Σεληνιακό κύκλο του Μέτωνα, κάθε 19 χρόνια οι ημερομηνίες των πανσελήνων επαναλαμβάνονται. «Αυτό όμως δεν είναι τελείως ακριβές, αφού σε κάθε 19ετή κύκλο υπάρχει μια διαφορά 2 ωρών, 4 λεπτών και 24,9 δευτερολέπτων», εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος. Με την πάροδο των ετών τα λάθη έχουν συσσωρευτεί και έτσι στις 13 ημέρες της λανθασμένης Ιουλιανής εαρινής ισημερίας, πρέπει να προστεθούν ακόμη 5 μέρες. «Οι Δυτικές Εκκλησίες, αν μεταξύ της 21ης Μαρτίου και της 3ης Απριλίου τύχει να συμβεί πανσέληνος, την αποδέχονται κανονικά ως την πρώτη εαρινή πανσέληνο του “όρου της Νίκαιας”. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, όμως, δεν την θεωρεί σαν πρώτη εαρινή πανσέληνο, παρ΄ όλο που στην πραγματικότητα είναι, και περιμένει την επόμενη», τονίζει ο κ. Σιμόπουλος. Αν πάλι δεν σημειωθεί πανσέληνος, τότε είτε το Πάσχα των Ορθοδόξων συμπίπτει με το Πάσχα των Δυτικών είτε λόγω του λάθους των 5 ημερών του Μετωνικού κύκλου, το Ορθόδοξο Πάσχα γιορτάζεται μια εβδομάδα αργότερα. «Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι το Δυτικό Πάσχα να εορτάζεται μεταξύ 22 Μαρτίου και 25 Απριλίου, ενώ το Ορθόδοξο μεταξύ 4 Απριλίου και 8 Μαΐου» καταλήγει ο κ. Σιμόπουλος.

Υπολογισμός με 8 μαθηματικές πράξεις
1. Από τον αριθμό του έτους, για το οποίο γίνεται ο προσδιορισμός, αφαιρούμε τον αριθμό 2 (2008-2=2006)
2. Το υπόλοιπο το διαιρούμε με τον αριθμό 19 (2006: 19= 105 και υπόλοιπο 11)
3. Το υπόλοιπο το πολλαπλασιάζουμε με τον αριθμό 11 (11 Χ 11=121)
4. Το γινόμενο του πολλαπλασιασμού το διαιρούμε με τον αριθμό 30 (121:30= 4 και υπόλοιπο 1). Το υπόλοιπο της διαιρέσεως λέγεται "επακτή" και συμβολίζεται με το γράμμα "ε". Αρα "ε"=1
5. Τέλος, αφαιρούμε το "ε" από τον αριθμό 44 (44-ε)= 44-1=43
6. Αν το "ε" είναι μεγαλύτερο από 23, το αποτέλεσμα μας δίνει την ημερομηνία της πασχαλινής πανσελήνου (όχι της πραγματικής) το μήνα Απρίλιο του Ιουλιανού ημερολογίου, Αν το "ε" είναι μικρότερο ή ίσο από το 23, τότε το υπόλοιπο της αφαίρεσης (44-ε) μας δίνει την ημερομηνία της πασχαλινής πανσελήνου (όχι πραγματικής) το μήνα Μάρτιο του Ιουλιανού ημερολογίου. Επειδή το "ε" είναι μικρότερο του 23, τότε 44-1 =43 Μαρτίου ή 12 Απριλίου στο Ιουλιανό ημερολόγιο.
7. Στην προηγούμενη ημερομηνία που βρήκαμε προσθέτουμε 13 ημέρες και βρίσκουμε έτσι την ημερομηνία της πασχαλινής πανσελήνου (όχι της πραγματικής) στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, που χρησιμοποιούμε σήμερα: 12 + 13 = 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ (Παρασκευή). Την αμέσως επόμενη Κυριακή της ημερομηνίας που βρήκαμε γιορτάζεται το ορθόδοξο Πάσχα, δηλαδή 27 Απριλίου"

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

25.4.08

No, woman, no cry



No, woman, no cry;
No, woman, no cry;
No, woman, no cry;
No, woman, no cry.

I remember when we used to sit
In the government yard in trenchtown,
Oba - obaserving the ypocrites
As they would mingle with the good people we meet.
Good friends we have, oh, good friends weve lost
Along the way.
In this great future, you cant forget your past;
So dry your tears, I seh.

No, woman, no cry;
No, woman, no cry.
little darlin, dont shed no tears:
No, woman, no cry.

I remember when-a we used to sit
In the government yard in trenchtown.
And then georgie would make the fire lights,
As it was logwood burnin through the nights.
Then we would cook cornmeal porridge,
Of which Ill share with you;
My feet is my only carriage,
So Ive got to push on through.
But while Im gone, I mean:
Everythings gonna be all right!
Everythings gonna be all right!
Everythings gonna be all right!
Everythings gonna be all right!
I said, everythings gonna be all right-a!
Everythings gonna be all right!
Everythings gonna be all right, now!
Everythings gonna be all right!

So, woman, no cry;
No - no, woman - woman, no cry.
Woman, little sister, dont shed no tears;
No, woman, no cry.

24.4.08

Desafinado



Se voce disser que eu desafino amor
Saiba que isso em mim provoca imensa dor
So previlegiados tem ouvido igual ao seu
Eu possuo apenas o que deus me deu

E se voce insiste em classificar
Com o meu comportamento de anti-musical
Nao lhes vou mentir ate vou comentar
Que isso e bossa-nova
Que isso e muito natural
Que voce nao sabe nem sequer pressente
E que os desafinados tambem tem um coracao
Fotografei voce na minha role-flix
Revelou-se a sua enorme engratidao

So nao podera falar assim do meu amor
Que bem maior que voce pode encontrar
Voce passou a musica e esqueceu o principal
Que no peito dos desafinados
No fundo do peito bate calado
No peito dos desafinados tambem bate um coracao

23.4.08

Τροπολογία των εκατομμυριούχων

Την ώρα που στην Πενσυλβάνια Χ. Κλίντον και Μπ. Ομπάμα έδιναν τη μάχη τους για τα "ωραία μάτια" των 158 εκλεκτόρων, στην Ουάσιγκτον το Ανώτατο Δικαστήριο ήταν απασχολημένο με την τροπολογία για τη χρηματοδότηση κομμάτων κι υποψηφίων που εισηγήθηκαν (σε πλήρη αρμονία) ο ρεπουμπλικάνος Τζον Μακ Κέϊν κι ο δημοκράτης Ράσελ Φάϊνγκολντ κι επικυρώθηκε το 2002 από τον Τζ. Μπους. Σκοπός της τροπολογίας ήταν να θέσει κανόνες στη μη ρυθμιζόμενη από τη νομοθεσία χρηματοδότηση πολιτικών και κομμάτων, στο "μαλακό χρήμα" όπως είναι ο σχετικός όρος.

Οπως γράφουν σήμερα οι Τάϊμς του Λος Αντζελες, ο δημοκράτης Τζακ Ντέϊβις (που έχει ξοδέψει πάνω από 3 εκατ. δολάρια το 2004 και το 2006, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί) προσέφυγε στο δικαστήριο παραπονούμενος, ότι η "τροπολογία των εκατομμυριούχων", όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η διάταξη ΜακΚέϊν - Φάϊνγκολντ, παραβιάζει το σύνταγμα "αδικώντας" τους πλούσιους, αυτοχρηματοδοτούμενους υποψήφιους και "βοηθώντας" τους αντιπάλους τους ευκολότερα να νικήσουν.

Οι δικαστές θα μελετήσουν τα επιχειρήματα και θα αποφανθούν περί το τέλος Ιουνίου σε ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει ήδη αρκετά οργανώσεις και πολιτικούς.

(Πηγή της εικόνας)

22.4.08

Περί διαιτητών και διαιτησίας

Από email ποδοσφαιρόφιλου επισκέπτη:

"... Τώρα που τέλειωσε η διαδικασία και το CAS έβγαλε την απόφασή του είναι καιρός να αναφερθεί κάτι τουλάχιστον παράδοξο, που όλον αυτό τον καιρό λέγεται από αρκετές (ατυχώς) πλευρές: "Οι βαθμοί κερδίζονται στο γήπεδο κι όχι με "δικαστικές" αποφάσεις".

Κάθε πρωτάθλημα -και του ποδοσφαίρου- διέπεται από κανόνες, (που πρέπει να είναι) εκ των προτέρων γνωστούς σε όλους αυτούς που συμμετέχουν. Εδώ και πολλά χρόνια το πλαίσιο αρχών που ρυθμίζει τη διοργάνωση είναι μείγμα από διεθνείς κι εσωτερικούς κανόνες που (πρέπει να) ρυθμίζουν "απρόσωπα", όσα μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Παραβίαση των κανόνων αυτών επιφέρει ποινές (εκ των προτέρων γνωστές σε όλους κι αυτές).

Οποιος ("πονεμένος" ή μη) αντιδρά στους βαθμούς που δίνουν (ή αφαιρούν) αποφάσεις των οργάνων της διοργανώτριας αρχής, εφόσον διαπιστωθεί παράβαση, είναι όχι μόνο άσχετος αλλά κι επικίνδυνος.

Αλλο, τώρα, πώς ακριβώς έγινε η παράβαση, ποιοί (μπορεί να) ευθύνονται για αυτό και πώς τιμωρούνται...".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

Στροφιλίκια

Από τα χθεσινά ΝΕΑ:

"ΕΝΟΧΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ανάμεσα στους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες- τους οποίους χρησιμοποιούν ως συμβούλους πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης- και το Πεντάγωνο αποκάλυψαν στο χθεσινό φύλλο τους οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» σε ένα άρθρο ποταμό, βασισμένο στην εξέταση 8.000 σελίδων ντοκουμέντων που υπογράφει ο Ντέιβιντ Μπάρστοου. Η εφημερίδα αποκρυπτογράφησε αυτές τις επικίνδυνες σχέσεις με την εξουσία, πετυχαίνοντας δικαστικά να αποκτήσει πρόσβαση σε μια σειρά από emails, απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και έγγραφα που φανερώνουν «συμβιωτικές σχέσεις» οι οποίες υπερβαίνουν τη γραμμή διαχωρισμού που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους δημοσιογράφους και την κυβέρνηση, υπογραμμίζουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Οι «βοηθητικοί»
Στα έγγραφα του Πενταγώνου οι εν λόγω σύμβουλοι χαρακτηρίζονται «βοηθητικοί», οι οποίοι έχουν αναλάβει «να πολλαπλασιάσουν τη δύναμη του μηνύματος» και να διαδίδουν «θέματα και μηνύματα» της κυβέρνησης εμφανίζοντάς τα ως δικές τους απόψεις. Οι περισσότεροι από τους σχολιαστές αυτούς, που είναι απόστρατοι, εργάζονται παράλληλα για επιχειρήσεις οι οποίες έχουν συμβόλαια με το Πεντάγωνο, χωρίς να το αποκαλύπτουν στα μέσα ενημέρωσης που τους απασχολούν. Για τους ανθρώπους αυτούς, οι επισκέψεις δημοσιογράφων στο Ιράκ που οργανώνει το Πεντάγωνο είναι μια σπάνια ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με αυτούς που αποφασίζουν για τις στρατιωτικές αγορές.

Οι «Τάιμς» εξηγούν πως το σύστημα οργανώθηκε ενώ προετοιμαζόταν ο πόλεμος στο Ιράκ και δεν έχει πάψει έκτοτε να λειτουργεί· με μόνο στόχο «να μετατραπούν οι αναλυτές σε Δούρειο Ίππο για τα ΜΜΕ, ένα εργαλείο προορισμένο να διαμορφώνει την κάλυψη της τρομοκρατίας από το εσωτερικό των μεγάλων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών δικτύων».

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

21.4.08

Μποϋκοτάζ

(Πηγή της εικόνας)

Ορια

Μέρες που έρχονται θα αρχίσουν οι εκκλήσεις στα δελτία ειδήσεων για "αναίμακτη" πασχαλινή έξοδο, με συμβουλές να μην ξεχνάμε τις ζώνες ασφαλείας και τα κράνη και να μην οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ανάλογη συζήτηση έχει ξεκινήσει, αλλά πιό "προχωρημένες" θέσεις, στην Αγγλία. Κατά τους σημερινούς Τάϊμς οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν το όριο επιτρεπόμενης ποσότητας αλκοόλ στο αίμα (από 80mg που είναι σήμερα σε 50mg), καταργώντας παράλληλα την αφαίρεση (για ένα χρόνο!) του διπλώματος οδήγησης με την πρώτη φορά που κάποιος συλλαμβάνεται να οδηγεί πιωμένος. Με τα σχεδιαζόμενα μέτρα η αφαίρεση θα γίνεται τη δεύτερη φορά, ενώ η πρώτη "σύλληψη" του οδηγού θα επιφέρει μερικούς πόντους στο πόϊντ σύστεμ και πρόστιμο.

Ειδικοί φοβούνται, ότι η αλλαγή της ποινής θα δημιουργήσει σύγχυση στους οδηγούς και κίνδυνο αύξησης όσων θα πίνουν ένα ποτηράκι παραπάνω. Στοιχεία από σχετική έρευνα του University College είναι εντυπωσιακά: η μείωση του επιτρεπόμενου ορίου σημαίνει 65 νεκρούς και 230 τραυματίες λιγότερους το χρόνο, πράγμα που με τη σειρά του οδηγεί σε εξοικονόμηση 119 εκατ. λιρών ετησίως από μείωση του κόστους περίθαλψης και απουσία από την εργασία λόγω τραυματισμού.

Ποιά μπορεί να είναι η αιτία για να μελετάται αυτή αλλαγή; Οσο παραμένει η σημερινή κατάσταση τόσο πιθανότερο είναι κάποιος να πίνει λίγο παραπάνω κι όταν "πιάνεται" να χάνει για 12 μήνες το δίπλωμα. Απώλεια που φοβούνται, πως μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην αγορά εργασίας αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που η δουλειά τους συνδέεται με την ικανότητα να οδηγούν (νόμιμα, εννοείται).


(Πηγή της εικόνας)

20.4.08

Always the sun



How many times have you woken up and prayed for the rain?
How many times have you seen the papers apportion the blame?
Who gets to say, who gets the work and gets to play?
I was always told at school, everybody should get the same

How many times have you been told, if you don't ask you don't get?
How many liars have taken your money, your mother said you shouldn't bet?
Who has the fun, is it always the man with the gun?
Someone must have told him, if you work too hard you can sweat

There's always the sun
There's always the sun
Always, always, always the sun

How many times have the weathermen told you stories that made you laugh?
Y'know it's not unlike the politician and the leaders when they do things by half
Who gets the job, of pushing the knob
That sort of responsibility you draw straws for, if you're mad enough

There's always the sun
There's always the sun
Always, always, always the sun

19.4.08

Φρούτα εποχής

Από τα σημερινά ΝΕΑ το κομμάτι του Γ. Χάρη:

"ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΄ΡΧΟΝΤΑΙ, ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ, ΝΑ ΕΓΚΛΩΒΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΕΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΟ, ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΗΜΙΩΡΟ ΕΩΣ ΣΑΡΑΝΤΑΠΕΝΤΑΛΕΠΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ, ΑΠΟ ΕΞΕΔΡΑΣ -ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΣ

Έτσι όπως γενικότερα μετέτρεπε τον άμβωνα σε πολιτικό βήμα και το εκκλησίασμα σε ακροατήριο των πολιτικών θέσεών του, στην υπηρεσία δηλαδή των πολιτικών-εθναρχικών ακριβέστερα- φιλοδοξιών του.

Κάπως έτσι, αν όχι ακριβώς έτσι, ο ιδιοφυής αναντίρρητα κωμικός Λάκης Λαζόπουλος επιδίδεται όλο και περισσότερο, μέσα από το περίφημο τσαντίρι του, όχι σε πολιτική σάτιρα, κάτι αυτονόητο και θεμιτό, κι ακόμα περισσότερο: καλόδεχτο, αλλά σε πολιτικό κήρυγμα, νέτα σκέτα.

Όμως η σάτιρα έχει τους δικούς της νόμους, όπως και η πολιτική τους δικούς της. Και το ήθος της μιας δεν μπορεί να συμπίπτει με της άλλης. Γιατί όταν η σάτιρα, ακόμα και η καθαρά πολιτική σάτιρα, η πλέον οξυδερκής, ντύνεται τον άμεσο λόγο της πολιτικής, γίνεται αυτομάτως σκέτη πολιτικολογία, δημαγωγία δηλαδή και λαϊκισμός. Και όταν η πολιτική πράξη, όπως είναι η πολιτική σάτιρα, χρησιμοποιεί τον τρόπο της δημαγωγίας, όταν η πολιτική πράξη συναντάται με το λαϊκισμό, αυτή η πολιτική πράξη είναι εξ αντικειμένου πια αντιδραστική. Γιατί ο λαϊκισμός είναι εξ ορισμού αντιδραστικός.

«Επικίνδυνες ακροβασίες» χαρακτήρισε αυτήν τη σύγχυση των ειδών η Πόπη Διαμαντάκου ( Νέα 4.3.08), στην οποία οφείλεται ο εύστοχος παραλληλισμός Λαζόπουλου-Χριστόδουλου. Και είναι όντως ιδιαίτερα επικίνδυνη ακροβασία, όταν η σάτιρα εγκαταλείπει «το κύριο επιχείρημά της, το χιούμορ, και αποβάλλει τον υπαινιγμό [...], για να μετατραπεί σε άμεση, απροκάλυπτη πολιτική παρέμβαση». Έτσι, μέσα από την πολιτική καθοδήγηση που γίνεται με κράχτη τη σάτιρα, σε εκπομπή με υψηλότατη τηλεθέαση, βλέπουμε ακριβώς τη σάτιρα και τον δημιουργό της να ταυτίζονται «με μεθόδους καθοδήγησης του συναισθήματος του κοινού (και δη του τηλεοπτικού, που τελεί εξ ορισμού σε κατάσταση γοητείας), οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα του φασισμού» καταλήγει η τηλεκριτικός.

Ας φύγουμε όμως από το γενικό αυτό και ας περιοριστούμε στο ειδικό, στον έτσι κι αλλιώς συντηρητικό, πολλές φορές, πολιτικό λόγο του Λάκη Λαζόπουλου.

Ενδεικτικά υπενθυμίζω τη συστράτευσή του στον αγώνα για το βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ δημοτικού. Εδώ βέβαια το μέτωπο κατά του βιβλίου ήταν ευρύτατο, από την ολομέλεια της ακροδεξιάς ώς την εθνικιστική αριστερά, αλλά και μια σεβαστή μερίδα της καθαυτό αριστεράς. Άρα δεν προσφέρεται η περίπτωση για να χαρακτηριστεί η συμμετοχή του Λ.Λ. Από ποια θέση όμως έδωσε τη μάχη του;

«Άντε να δεχτώ εγώ ότι δεν υπήρχε το Κρυφό Σχολειό...» έλεγε στην εκπομπή του. «Αλλά...» Αλλά τι; Αλλά «πού ακούστηκε να ξαναγράφεται η Ιστορία, κι άλλη Ιστορία να διδάσκεται κάθε γενιά;» τάχα απορούσε.

Δεν το δέχεται δηλαδή ουσιαστικά ο Λαζόπουλος πως δεν υπήρξε Κρυφό Σχολειό, απλώς χάρη μάς κάνει· δεν το δέχεται, γιατί προφανώς δεν διάβασε Ιστορία, δεν έμαθε δηλαδή πως δεν υπάρχει ούτε μισή μαρτυρία πρωταγωνιστών της εποχής και ιστορικών που να μιλάει για κρυφά σχολειά. Δεν ανευθυνολογείς όμως αδιάβαστος, και μάλιστα από τέτοιο βήμα όπως η τηλεόραση (άσε τώρα τη σατιρική εκπομπή). Αλλά δεν έχει ο Λάκης χρεία: «την Ιστορία» είπε «δεν τη μαθαίνουμε απ΄ τα βιβλία. Την ιστορία τη μαθαίνουμε απ΄ τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας»!

Τα ξανάγραφα αυτά, πλάι πλάι, κι ας μην του αρέσει καθόλου του Λ.Λ., με την κακαουνάκειο ρήση ότι «Το κρυφό σχολειό υπήρξε διότι όλοι εμείς μάθαμε στα σχολειά μας ότι υπήρξε. Και τώρα, τι θα γίνει, θα πετάξουμε όλα αυτά που μάθαμε, ακόμη κι αν είναι ψέματα;» Αλλά πού ΄ναι τος τώρα ένας Λαζόπουλος, να τα σατιρίσει όλα αυτά!

Ο δικός μας Λαζόπουλος χειροκροτάει κάθε τόσο τη «μεγάλη Ελληνίδα», λέει, Λιάνα Κανέλλη, δείχνοντάς μας σε βίντεο όλο και κάποια της κορόνα, κατά κανόνα εθνικιστική. Ε, και φυσικά την παρουσίασε και ζωντανά κάποια φορά, στη-σατιρική είπαμε;- εκπομπή του, στο τέλος της οποίας η Κανέλλη μάς ζήτησε να προσευχηθούμε για την υγεία του άρρωστου τότε Χριστόδουλου.

Στην ίδια εκπομπή με τα «ιστορικά» του, ο Λ.Λ. χειροκρότησε τον «φίλο του», είπε, τον Θέμο, που από κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο έλεγε: «τι τα βάζουμε τώρα με δυο παιδιά που παν και καίνε μια σημαία, όταν κοτζάμ συντεταγμένο κράτος κατέβασε τη σημαία από τα Ίμια!» Στόχος εδώ, από τους πιο προσφιλείς του Λ.Λ., κάτι σαν την Ντενίση δηλαδή, ο «αχώνευτος ο κοντός» Σημίτης, εν προκειμένω επειδή δεν πήγε σε πόλεμο με την Τουρκία.

Και φτάσαμε στο Μακεδονικό. Σκοπιανοφάγος, πρώτος στη γραμμή κι εδώ ο Λ.Λ., να διαβάζει κατ΄ αποκλειστικότητα την παραληρηματικά εθνικιστική και σαρτζετάκειου ύφους επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη, που ήδη σχολιάστηκε εκτενώς, ακόμα και σαν χειρονομία: «κάνουμε [...] την Ιστορία ατάκες για την τηλεόραση» ήταν η εξαιρετική κατακλείδα του Ν. Γ. Ξυδάκη, στην Καθημερινή 1.3.08.

Και τι ελάλησε τη φορά αυτή ο Λ.Λ.; «Κάθε λαός» είπε, «όταν πρόκειται να φορέσει ένα κουστούμι που δεν του αρέσει, γίνεται γελοίος [...]. Οι Έλληνες πρέπει να φορέσουν αυτό που τους πάει στην ψυχή-και στην Ιστορία!» Κάτω τα χέρια δηλαδή απ΄ το Όνομα, και πανηγύρισε: «ο Μητσοτάκης δεν δικαιώθηκε: τελικά οι Έλληνες δεν το έχουν ξεχάσει το όνομα, τους απασχολεί!» Όμως εδώ το αξιοδάκρυτο πια, αν όχι κωμικό, είναι η προσπάθειά του να κρατήσει αποστάσεις από τις πανομοιότυπες, εννοείται, θέσεις της άκρας δεξιάς. Έτσι, «σατίρισε» την τσιριχτή φωνή του Άδωνη Γεωργιάδη, ή τους χλαμυδάτους παραστάτες του Καρατζαφέρη στο συλλαλητήριο, προβάλλοντας από την άλλη πλάνα από το παλιό, «μεγαλειώδες» συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης: «αυτό ήταν συλλαλητήριο» είπε. Αλλά εδώ ζητείται πλέον πολιτικός ψυχαναλυτής".


Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

18.4.08

Live your ... myth in Greece

Από τα χθεσινά ΝΕΑ:

"Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει οδηγία του ΟΗΕ την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. «Παρακαλούμε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξετάζουν περιπτώσεις απόδοσης ασύλου σε πρόσφυγες σύμφωνα τη Συνθήκη του Δουβλίνου να μην τους επαναπροωθούν στην Ελλάδα, αν αυτή είναι η χώρα εισόδου τους», ζητάει η Επιτροπή Προσφύγων του ΟΗΕ, που καταγράφει ως μεσαιωνική την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου, όταν ένας λαθρομετανάστης συλλαμβάνεται, οι διωκτικές αρχές παίρνουν τα δακτυλικά του αποτυπώματα και τα στοιχεία του μπαίνουν στο αρχείο της χώρας εισόδου. Όταν, λοιπόν, ο πρόσφυγας ζητήσει άσυλο, αυτό εξετάζεται από τη χώρα όπου αρχικά εντοπίστηκε και όχι σε αυτή στην οποία διαμένει. Η απόφαση- χαστούκι της Επιτροπής Προσφύγων του ΟΗΕ έρχεται ως συνέχεια πολλών αρνητικών πορισμάτων από ξένες κυβερνήσεις και ανθρωπιστικές οργανώσεις οι οποίες ζητούσαν να ληφθούν μέτρα εναντίον της Ελλάδας.

«Επικίνδυνη χώρα»
«Η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για τους πρόσφυγες», υποστήριξαν πριν από λίγες ημέρες τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, που ζήτησαν και αυτά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μη στέλνουν τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

Παρόμοια ήταν και τα συμπεράσματα της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Ρro-Αsyl, η οποία κατήγγειλε πως «στην Ελλάδα υπολειτουργεί το σύστημα υποδοχής των προσφύγων. Νόμοι υπάρχουν, αλλά τις περισσότερες φορές δεν εφαρμόζονται από τις ελληνικές Αρχές». Σε έκθεσή του το Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας αποκαλύπτει πως «το 2006 συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές 8.157 Ιρακινοί. Από αυτούς δόθηκε η δυνατότητα μόνο σε 1.415 να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου, αλλά τελικά δεν δόθηκε άσυλο σε κανέναν. Μόνο 0,5% από όσους ζητούν άσυλο τελικά το παίρνουν, κάτι που τοποθετεί την Ελλάδα στην τελευταία θέση των ευρωπαϊκών χωρών».

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, πληροφορούμενος το περιεχόμενο της έκθεσης του ΟΗΕ, απέδωσε την αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας σε «τοπικούς παράγοντες», φωτογραφίζοντας μη κυβερνητικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

17.4.08

Σκηνές που μένουν

Ο φίλος επισκέπτης που μετακινείται συχνά με τρόλεϊ "ξαναχτύπησε"
με νέο email:

"... Το τρόλεϊ 13 ήταν αρκετά -αλλά όχι ασφυκτικά- γεμάτο όταν πηγαίνοντας προς το Σύνταγμα έκανε στάση στον Ευαγγελισμό.

Στο ύψος της μπροστινής πόρτας (του οδηγού) στεκόταν στο πεζοδρόμιο μια μαυρούλα με ένα παιδάκι σε καρότσι και μόλις ακινητοποιήθηκε το όχημα ετοιμάσθηκε να ανέβει σε αυτό.

Ο οδηγός με ... γλυκό τρόπο την ρώτησε, "πού πάς με το καρότσι στο τρόλεϊ; θέλεις να χτυπήσει κανείς το παιδί και να τρέχουμε;" και στη συνέχεια πρόσθεσε: "πάρε το παιδί αγκαλιά και το καρότσι κλειστό στα χέρια".

Το επεισόδιο προκάλεσε την "προσοχή" άλλων επιβατών, που έστησαν μεταξύ τους μια γρήγορη κουβέντα του στυλ: "πού πάει τέτοια ώρα με μικρό παιδί;", "τί το θέλει το καρότσι;", "και τι να κάνει; αν πρέπει να μετακινηθεί;".

Ολοι μιλούσαν μεταξύ τους, η γυναίκα με το παιδί κοιτούσε αμήχανα, κανένας, όμως, δεν είπε στον οδηγό να περιμένει ώστε να δοθεί χρόνος στη γυναίκα να ακολουθήσει τις οδηγίες του και να ανέβει στο τρόλεϊ. Ούτε εγώ και πολύ λυπάμαι για αυτό...

Μετά από λίγο το τρόλεϊ ξεκίνησε πάλι..."

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

16.4.08

Κρυφές εξουσίες

Από το χθεσινό ΒΗΜΑ η αναδημοσίευση άρθρου του Tim Reid των Τάϊμς:

"Η Χίλαρι Κλίντον πιστεύει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε επιτέλους την πρώτη του γκάφα, χαρίζοντάς της μια πραγματική ευκαιρία να κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Μετά τα σχόλια του μαύρου γερουσιαστή ότι οι μικρομεσαίοι Αμερικανοί νιώθουν «πικρία» για την οικονομική τους κατάσταση και «γαντζώνονται στα όπλα ή στη θρησκεία», το επιτελείο της κυρίας Κλίντον έσπευσε να τον κατηγορήσει για «ελιτισμό».

Για πρώτη φορά εδώ και πολλές εβδομάδες οι άνθρωποι της Χίλαρι πιστεύουν ότι έχουν επιτέλους κάτι στα χέρια τους που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον αντίπαλό τους.

Η κυρία Κλίντον κινητοποίησε ολόκληρο τον προεκλογικό της μηχανισμό για να εκμεταλλευθεί τα σχόλια του κ. Ομπάμα, τα οποία χαρακτήρισε «υποτιμητικά, ελιτίστικα και εκτός πραγματικότητας» . Ακτιβιστές της εκστρατείας της μοίρασαν στον κόσμο αυτοκόλλητα που γράφουν «δεν είμαι πικραμένος» και σύμβουλοί της μίλησαν στα ραδιόφωνα ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Η «γκάφα» έγινε στο Σαν Φρανσίσκο, ένα φιλελεύθερο προπύργιο. Ο υποψήφιος προσπάθησε να εξηγήσει γιατί έχει δυσκολίες να κερδίσει τους λευκούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, τους λεγόμενους «Δημοκρατικούς του Ρίγκαν», που θα είναι μια κρίσιμη ομάδα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Πηγαίνεις σε αυτές τις μικρές πόλεις στην Πενσυλβανίακαι,όπως σε πολλές μικρές πόλεις στις μεσοδυτικές Πολιτείες, δεν υπάρχουν δουλειές εδώ και 25 χρόνια και τίποτε δεν έχει αντικαταστήσει τις χαμένες θέσεις εργασίας. Επομένως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κόσμος εκεί νιώθει πικρίακαι γαντζώνεται στα όπλα ή στη θρησκεία ή στην αντιπάθεια για όσους δεν έχουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα·και να γιατί δεν θέλουν τους μετανάστες ούτε τις συμφωνίες για το ελεύθερο εμπόριο» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η Χίλαρι Κλίντον αντέδρασε αμέσως πιστεύοντας ότι ο Ομπάμα διέπραξε επιτέλους ένα λάθος αρκετά μεγάλο για να αλλάξει τη δυναμική στον ανταγωνισμό τους.

«Οι άνθρωποι της πίστης τους οποίους γνωρίζω εγώ δεν γαντζώνονται στη θρησκεία επειδή νιώθουν πικρία.Οι άνθρωποι αγκαλιάζουν την πίστη όχι επειδή είναι φτωχοί σε υλικά αγαθά, αλλά επειδή είναι πλούσιοι στο πνεύμα. Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται έναν πρόεδρο που θα τους κοιτάζει υποτιμητικά. Χρειάζονται έναν πρόεδρο που θα αγωνιστεί δυναμικά για αυτούς» είπε. Τα σχόλια του Ομπάμα για τα «όπλα και τη θρησκεία» μπορεί να αποδειχθούν ένα πολύτιμο όπλο στα χέρια της κυρίας Κλίντον, αν καταφέρει να πείσει τους υπερεκλέκτορες ότι ο μαύρος υποψήφιος ανήκει σε μια «φιλελεύθερη ελίτ» που αποκλείεται να κερδίσει τις εκλογές απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Τζον Μακ Κέιν.

Επιπλέον, η Χίλαρι Κλίντον έχει αρχίσει εδώ και καιρό να παρουσιάζει, με κάποια επιτυχία, ένα επιχείρημα για την υποψηφιότητα του αντιπάλου της: ότι δηλαδή ο Ομπάμα έχει πολύ περιορισμένη απήχηση εκτός των πλουσίων και μορφωμένων, των Αφροαμερικανών και των νέων ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος. Γι΄ αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε να κερδίσει στην Πενσυλβανία στις 22 Απριλίου και στην Ιντιάνα στις 6 Μαΐου. Μεγάλες νίκες σε αυτές τις δύο μεσοδυτικές Πολιτείες, όπου πλειοψηφούν λευκοί ψηφοφόροι της εργατικής και της μεσαίας τάξης, θα ενισχύσει το επιχείρημά της ότι είναι η μόνη ικανή να νικήσει σε αυτές τις Πολιτείες στις προεδρικές εκλογές.

Ο Μπαράκ Ομπάμα πέρασε στην αντεπίθεση καυτηριάζοντας τη στροφή της Χίλαρι Κλίντον στο ζήτημα της οπλοκατοχής.

Η αλήθεια είναι ότι η πρώην πρώτη κυρία έχει ρίξει πολύ νερό στο κρασί της. Τώρα λέει ότι υποστηρίζει το δικαίωμα των κυνηγών να φέρουν όπλα. Προσφάτως θυμήθηκε, μιλώντας σε ακροατήριο στην Πενσυλβανία, ότι έμαθε σκοποβολή σε οικογενειακές διακοπές με τους γονείς της. Είπε μάλιστα ότι κυνήγησε κάποτε πάπιες στο Αρκανσο, όταν ήταν πρώτη κυρία.

Τα όπλα και η θρησκεία ήταν και εξακολουθούν να είναι μεγάλα θέματα στις ΗΠΑ. Κανένας από τους υποψηφίους δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει την ψήφο των πιστών.

Στην τελευταία τους κοινή εμφάνιση οι δύο αντίπαλοι των Δημοκρατικών απάντησαν σε μια σειρά από ερωτήσεις ιερέων, παστόρων, ραβίνων και ιμάμηδων για ζητήματα πίστης και βιοηθικής, όπως οι αμβλώσεις και η ευθανασία.

Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης είπε ότι έχει νιώσει συχνά «την παρουσία του Θεού στη ζωή της». Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι προσπαθεί να είναι «το καλύτερο όργανο της θέλησης του Θεού». Η Χίλαρι Κλίντον δεν έχασε βέβαια τη χρυσή ευκαιρία να επαναλάβει την κριτική της για τα σχόλια του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τους «πικραμένους» ανθρώπους στις μικρές πόλεις της Πενσυλβανίας που «γαντζώνονται σφιχτά από τα όπλα και τη θρησκεία».

Ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε ότι δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν. Τόνισε, όλο νόημα, ότι περίμενε την κριτική από τον Τζον Μακ Κέιν και όχι από τη Χίλαρι Κλίντον. Αν το πίστευε αυτό, θα ήταν πολύ αφελής..."

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της φωτογραφίας του έργου του Eden Folwell 'Καλειδοσκόπιο")

15.4.08

Το μικρόβιο της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας

Από email φίλου επισκέπτη:

"... Πήρα το τρόλεϊ από τη βιβλιοθήκη, βρήκα θέση ανάποδα προς την πορεία και χάζευα την ηλιόλουστη διαδρομή.

Στρίβοντας από την Ακαδημίας στη Βασ. Σοφίας, μόλις περάσαμε το φυλάκιο της βουλής, το όχημα σταμάτησε χωρίς να υπάρχει στάση. Ενας αστυνομικός κατευθύνθηκε προς τον οδηγό κι αυτό ήταν όλο...

Μέσα στον ελάχιστο χρόνο ούτε του μισού λεπτού ενεργοποιήθηκαν τα ανακλαστικά της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που αρκετοί από τους επιβάτες διέθεταν όπως φάνηκε κι άρχισε ένα όργιο φημών για το συμβάν και τον οδηγό:

- Μας έκλεισε μέσα ο οδηγός και βγήκε, γιατί τον πήρε μαζί του ο αστυνομικός ...
- Πάει να κάνει παράπονα στο διοικητή της βουλής...
- Κάτι άλλο έχει γίνει, γιατί δεν πήρε μαζί το κινητό του...
- Μήπως είναι διακοπή ρεύματος; Οχι καλέ... τί διακοπή! Κάτι άλλο συμβαίνει...
- Ανοίξτε κανένα παράθυρο, θα σκάσουμε σαν τα ποντίκια...

Οι πιό δαιμόνιοι επιβάτες είχαν πλησιάσει τα παράθυρα και τις πόρτες και ερευνούσαν την υπόθεση απορροφημένοι. Σχεδόν δεν πήραν είδηση τον οδηγό, που μετά από 2 λεπτά γύρισε στη θέση και ξεκινήσαμε..."
.

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

14.4.08

Σάϊμον Τέμπλαρ (Αγιος)



Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

13.4.08

Κέρδη και ζημίες

Ο Α. Βγενόπουλος "ήρθε" στην κεντρική σκηνή όπως συνηθίζεται να συμβαίνει στην Ελλάδα: απότομα. Η εμφάνισή του δημιούργησε, ήταν φυσικό, εύλογα ερωτήματα, που η μετέπειτα πορεία του εν πολλοίς απάντησε. Κοινός παρονομαστής σε όλες τις αναφορές των ΜΜΕ στο πρόσωπό του ήταν η δικηγορική ιδιότητά του κι η αποφασιστική στάση του στο επιχειρηματικό πεδίο.

Σε λίγο σχετικά διάστημα κατάφερε να γίνει πανελλήνια γνωστός, συμμετέχοντας με μικρό ή μεγάλο ποσοστό σε πολλές κι ανόμοιες μεταξύ τους επιχειρήσεις δημιουργώντας έτσι "φίλους" κι "εχθρούς". Η διαφήμιση του ομίλου του (στολισμένου με "ελλάδα") κι η ενασχόλησή του μέσω της ΠΕΚ με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός έδειχνε πως μάλλον θα ολοκλήρωναν την εικόνα και θα αποκρυστάλλωναν τους συσχετισμούς.

Η τελευταία, ωστόσο, πράξη, που διαδραματίσθηκε μέσω ολοσέλιδων καταχωρήσεων στον τύπο, ήταν για αρκετούς απρόσμενη. Πέρα από το ότι η αγωγή του κατά του σταθμού STAR έκανε το διευθυντή ειδήσεων του καναλιού να ασχοληθεί με την πολιτική και τους θεσμούς , η αγωγή Βγενόπουλου κατά Τσίπρα και τα επικοινωνιακά "λούσα" που επιστρατεύθηκαν κατά την αναγγελία της δοκιμάζουν σοβαρά εκτός από τον -κι έμπειρο δικηγόρο- αντιπρόεδρο της Μαρφίν και τη νομική λογική.

Οταν το δικαίωμα του Α. Βγενόπουλου να ζητήσει (με αγωγή) δικαστική προστασία ασκείται συνδυαζόμενο με εκτός κάθε νομικής λογικής μεγαλοστομίες του είδους "... στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα στοχεύουμε να δικασθούν ηθικά και όλοι αυτοί που σήμερα καλύπτονται από τη βουλευτική ασυλία..." καλό είναι να θυμηθούμε, τί ακριβώς λέει το συναφές άρθρο (914) του αστικού κώδικα: "Οποιος ζημιώσει άλλον παράνομα και υπαίτια έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει". Η αποζημίωση δεν είναι τιμωρία, αλλά αποκατάσταση της ζημίας. Συμβολισμοί στα νομικά και τα δικαστήρια όχι μόνο δεν επιτρέπονται, αλλά είναι και επικίνδυνοι.

( Πηγή της εικόνας)

Mικρή Λουλού (πάλι)



Oh, Lulu!
Little Lulu, Little Lulu, with freckles on her chin
Always in then now the trouble, the mostly how is in!
Using next neck time for the tale of your kind
Using Mom's lipstick for the letters you write!
Little Lulu, Little Lulu, there's know one like the smart
Cause a matter what you doing? You do it make your heart!
Shining girls are dancing where's the smile in your ride?
Well can be the forward do your neck's surprise
What a surprise!
Oh, the Mom is said I'm 30, is really after 10
Look's like Lulus and repairing in the game!
No, we why? (Why?)
It knows it trueloo
And you very hard to take Little Lulu
We love you
Just the same-the-same!
Little Lulu, we love you
Loo... just... the... same!
Luluuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!

12.4.08

Μύθοι και αλήθειες (3)

Από τα χθεσινά ΝΕΑ:

"Στην εποχή της κυριαρχίας των αριθμών, των ποσοστών και των μέσων όρων, η αλήθεια χάνεται ανάμεσα στις γραμμές. Αρκεί μια προσεκτική ματιά σε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε έρευνες με στατιστική για να μας προβληματίσει. Μια μελέτη, για παράδειγμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 96% των παιδιών που φιλοξενούνται σε ορφανοτροφεία στην Ευρώπη δεν είναι ορφανά. Μπορούμε να το πιστέψουμε; Μάλλον όχι ανεπιφύλακτα. Ο Κέβιν ΜακΚόνγουεϊ, καθηγητής Στατιστικής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας, εξέτασε τέσσερα παραδείγματα παραπλανητικών ή προβληματικών μελετών και τα απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη.

1. Η εμμηνόπαυση, τα δόντια και η υπέρταση
Η έρευνα: «Οι γυναίκες που έχουν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης και δεν έχουν δόντια, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπέρταση σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα».

Δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Ηypertension» και στηρίχτηκε σε έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων του 2004. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική εξέταση του δημοσιεύματος αποκαλύπτει πως οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συγκεκριμένο συμπέρασμα στηριζόμενοι σε πολύ μικρό δείγμα: 98 γυναίκες.

Η ετυμηγορία του ειδικού: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ελάχιστο μέγεθος δείγματος για τις στατιστικές μελέτες, όλα εξαρτώνται από το τι μετράμε. Αν πρόκειται για κάτι που δεν παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις- για παράδειγμα η πίεση των κορυφαίων αθλητών- η έρευνα μπορεί να διεξαχθεί και με μικρότερο δείγμα. Αλλά για την περίπτωση των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, χρειαζόμαστε μεγαλύτερο».

2. Οι καρύδες πέφτουν κατακέφαλα
Η έρευνα: «150 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο από πτώση καρύδας στο κεφάλι τους». Δημοσιεύτηκε το 2002 στην «Daily Τelegraph». Μάλιστα, ασφαλιστική εταιρεία έσπευσε να διαβεβαιώσει τους πελάτες της πως προσφέρει ταξιδιωτικές καλύψεις που περιλαμβάνουν και τις καρύδες! Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν δεν ανακαλύφθηκε έρευνα που να καταλήγει σε σχετικό συμπέρασμα για θανάτους ανθρώπων από καρύδες.

Η ετυμηγορία του ειδικού: «Μοιάζει με τη συνταγή που λέει πως για να είμαστε υγιείς θα πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό ημερησίως. Η αλήθεια είναι πως μας αρέσει να υπερβάλουμε με τους αριθμούς, για λόγους εντυπωσιασμού».

3. Τα λουκάνικα και ο καρκίνος του εντέρου
Η έρευνα: «Ένα λουκάνικο την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου κατά 20%».

Σε αυτό το ανησυχητικό συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που έγινε γνωστή τον περασμένο μήνα από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο. Ωστόσο, η αλήθεια κρύβεται ανάμεσα στις λέξεις. Το ποσοστό αναφέρεται στην αύξηση του καρκίνου συνολικά σε ομάδα 100 ατόμων και όχι σε κάθε άτομο χωριστά. Από τα 100 άτομα, αναμένεται τα 5 να πάθουν καρκίνο του εντέρου ανεξάρτητα από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Αν τώρα καταναλώνουν 1 λουκάνικο ημερησίως, ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε 6. Επομένως ο τίτλος ήταν παραπλανητικός.

Η ετυμηγορία του ειδικού: «Σπάνια περνάει μια εβδομάδα χωρίς να δούμε στατιστικές για σημαντική αύξηση κινδύνου. Το 20% ακούγεται μεγάλο ποσοστό αλλά το δημοσίευμα αναφέρεται σε πολύ μικρή διαφορά».

4. Παιδιά που πέφτουν θύματα ένοπλης επίθεσης
Η έρευνα: «Ο αριθμός των παιδιών στις ΗΠΑ που έγιναν στόχος επιθέσεων με πυρά διπλασιαζόταν κάθε χρόνο από το 1950».

Η πληροφορία αυτήπροερχόμενη από τη διατριβή ενός φοιτητή το 1995- χαρακτηρίστηκε «η χειρότερη στατιστική παρατήρηση που έγινε ποτέ για κοινωνικό θέμα». Αν κάνουμε τους υπολογισμούς, παίρνοντας ως δεδομένο ότι το 1950 το θύμα ήταν 1, το 1951 θα ήταν 2 και το 1960 1024. Ακολούθως, ώς το 1995 τα θύματα θα έπρεπε να έχουν φτάσει τα 35 τρις! Πού έγινε το λάθος; Ο φοιτητής παρανόησε κυβερνητική έκθεση που έκανε λόγο για διπλασιασμό των θυμάτων από το 1950- σε 45 χρόνια μέχρι το 1995- όχι για κάθε χρόνο χωριστά.

Η ετυμηγορία του ειδικού: «Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ακριβείς όταν αναφερόμαστε στη Στατιστική. Αλλά ακόμη και οι ειδικοί κάνουν λάθη».

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(
Πηγή της εικόνας)

11.4.08

Παρακαμπτήριοι

Η προσωπική "στρατηγική" για τη δημοσιότητα έχει μερικές αρχές, που συνήθως επιβεβαιώνονται. Μεταξύ αυτών είναι και η γνωστή: "Καλή ή κακή δημοσιότητα, δεν έχει και τόση σημασία αν πρόκειται να γίνεις γνωστός".

Οταν υπάρχουν (κι ασφαλώς υπάρχουν) τέτοιες περιπτώσεις κοντά μας, "αιχμάλωτοι" στην αναζήτηση του αλλοιώτικου δυσκολευόμαστε συχνά να αντιληφθούμε το μέγεθός τους. Ισως για αυτό να φταίει η πληθώρα παρόμοιας ύλης που αστείρευτα διοχετεύεται μέσω της τηλεόρασης στο σπίτι του καθενός. Ισως, πάλι, η "εξοικείωση" που προσφέρει η συναναστροφή με το "τίποτα" να αμβλύνει την οπτική μας. Παρόλα αυτά η ελληνική μιντιακή επικαιρότητα βρίθει τέτοιων ηρώων, που στην "πλάκα" καθορίζουν σημαντικό μέρος της δημόσιας κι ιδιωτικής ατζέντας στις συζητήσεις μας.

Οσα δυσκολευόμαστε ίσως να δούμε στο εγχώριο στερέωμα δείχνουν ευδιάκριτα όταν σηκώσουμε το βλέμμα στον κόσμο (στη διεθνή επικαιρότητα, που λένε λίγο πριν κλείσουν τα τηλεοπτικά δελτία). Ενα τέτοιο συμβάν αναφέρει στο χθεσινό ΒΗΜΑ η Α. Λαζαρίδου, με κάποιο φιλόδοξο κι ανήσυχο νέο καλλιτέχνη από την Κόστα Ρίκα, που για να (λέμε τώρα) ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, άφησε ένα σκυλί δεμένο σε μια γκαλερί να πεθάνει από ασιτία και δίψα.

Σε μια κοινωνία που δεν έχει ακόμα καταφέρει να ορίσει με αποδεκτό τρόπο το διαφορετικό, κάθε τι που φαντάζει "παράξενο" βγαίνει στον αφρό κι αναδεικνύει πρωταγωνιστές, που στο "χαβαλέ" μπορεί να κάνουν περιουσίες, κι αξίες που κολλάνε σαν γλίτσα κι όλο και δυσκολότερα "φεύγουν".

(Πηγή της εικόνας)

10.4.08

Torn



I thought I saw a man brought to life
He was warm, he came around like he was dignified
He showed me what it was to cry
Well you couldnt be that man I adored
You dont seem to know, dont seem to care what your heart is for
But I dont know him anymore
Theres nothing where he used to lie
My conversation has run dry
Thats whats going on, nothings fine Im torn

Im all out of faith, this is how I feel
Im cold and I am shamed lying naked on the floor
Illusion never changed into something real
Im wide awake and I can see the perfect sky is torn
Youre a little late, Im already torn

So I guess the fortune tellers right
Should have seen just what was there and not some holy light
To crawl beneath my veins and now
I dont care, I have no luck, I dont miss it all that much
Theres just so many things that I cant touch, Im torn

Im all out of faith, this is how I feel
Im cold and I am shamed lying naked on the floor
Illusion never changed into something real
Im wide awake and I can see the perfect sky is torn
Youre a little late, Im already torn. torn.

Theres nothing where he used to lie
My inspiration has run dry
Thats whats going on, nothings right, Im torn

Im all out of faith, this is how I feel
Im cold and I am shamed lying naked on the floor
Illusion never changed into something real
Im wide awake and I can see the perfect sky is torn
Im all out of faith, this is how I feel
Im cold and Im ashamed bound and broken on the floor
Youre a little late, Im already torn

9.4.08

8 μήνες μετά

... τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού τα ΝΕΑ επανήλθαν χθες:

"Επτά σοβαρά λάθη έκανε η πολιτεία στη διαχείριση των καμένων εκτάσεων του περασμένου καλοκαιριού. «ΤΑ ΝΕΑ» βρέθηκαν μαζί με τον καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντή της ελληνικής έκδοσης του «Νational Geographic» κ. Νίκο Μάργαρη στις καμένες εκτάσεις της Πάρνηθας, της Πεντέλης, του Πηλίου και της Ηλείας. Εντόπισαν και κατέγραψαν παραλείψεις και σφάλματα που εμποδίζουν τη φυσική αναγέννηση των περιοχών αυτών.

1. Δεν περιόρισαν τα κόκκινα ελάφια
«ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΛΑΦΙΑ που ζούσαν στην Πάρνηθα αποτελούσαν σήμα κατατεθέν του εθνικού δρυμού. Τώρα όμως που ένα μεγάλο μέρος του δρυμού καταστράφηκε θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα περιορισμού του πληθυσμού τους, όπως συμβαίνει με τα καγκουρό, για παράδειγμα, στα εθνικά πάρκα της Αυστραλίας. Το βορειοανατολικό τμήμα (περιοχές Μόλα, Σαλονίκη, Κατσιμίδι, Σκίπιζα, Ραντάρ Αεροπορίας, Πύργος ΟΤΕ, Μπάφι, Φλαμπούρι) του δρυμού έχει διασωθεί. Όμως δεν επαρκεί για να προσφέρει τροφή σε τόσο μεγάλο αριθμό ελαφιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ελάφια να κινούνται και προς τις καμένες περιοχές αναζητώντας τροφή και να τρώνε τα μικρά κλαδιά των δέντρων που ξαναφυτρώνουν μετά την πυρκαγιά. Τα αποτελέσματα είναι τα ίδια με τη βόσκηση. Υπάρχουν αρκετές περιοχές στην Ελλάδα όπου θα μπορούσαν να μεταφερθούν και να ζήσουν τα ελάφια

2. Άφησαν ανεξέλεγκτη τη βόσκηση
«Η ΜΟΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ που έπρεπε να κάνει η πολιτεία είναι να απαγορεύσει αυστηρά τη βόσκηση στις καμένες περιοχές. Οι εθελοντές που φυτεύουν δέντρα, οι δασοφύλακες, ακόμα και οι δασοπυροσβέστες, θα έπρεπε να κάνουν μία και μόνο δουλειά: να περιπολούν και να μην επιτρέπουν τη βόσκηση. Ο λόγος είναι απλός: η πρώτη χρονιά μετά την πυρκαγιά είναι καθοριστική για τη φυσική αναγέννηση σε κάθε περιοχή. Φυτρώνουν δεκάδες είδη φυτών και δημιουργείται το καταλληλότερο υπόστρωμα για να βγουν τα πρώτα κλαδάκια των νέων δέντρων. Όταν όμως επιτρέπεται η βόσκηση, όπως στην Πεντέλη και τον Υμηττό, τότε αυτά τα μικρά κλαδάκια γίνονται τροφή, χάνονται και η φυσική αναγέννηση τερματίζεται απότομα. Στο Άγιον Όρος πριν από μερικά χρόνια μια πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς ένα πευκοδάσος. Απαγορεύτηκε η βόσκηση και σε λιγότερο από πέντε χρόνια το δάσος αναγεννήθηκε.

3. Φυτεύουν δένδρα που δεν υπήρχαν
«ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ με είδη που δεν υπήρχαν πριν από τις πυρκαγιές. Αυτό έγινε κατά κόρον στις αναδασώσεις της Πάρνηθας. Για παράδειγμα, στους πρόποδες της Δυτικής Πάρνηθας έχουν φυτευτεί εκατοντάδες κυπαρίσσια αντί για πεύκα που προϋπήρχαν. Αυτή την περίοδο είναι ευρύτερα διαδεδομένη μια ασθένεια που ονομάζεται καρκίνος ή έλκος των κυπαρισσιών. Αυτή είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Ο μόνος τρόπος να τη σταματήσεις είναι να κάψεις τα άρρωστα δέντρα. Αναδασώνοντας με κυπαρίσσια ουσιαστικά διευκολύνουμε την εξάπλωση της ασθένειας» λέει ο κ. Μάργαρης.

4. Έκαναν άλσος το δάσος στην Ολυμπία
«Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ που επελέγη για την αναδάσωση του Κρόνιου Λόφου ήταν λανθασμένη. Η περιοχή ήταν ένα πολύ όμορφο δάσος και τώρα τη μετέτρεψαν σε άλσος. Δεν είναι καν σίγουρο ότι τα φυτά που επελέγησαν θα μεγαλώσουν, λόγω του μικροκλίματος της περιοχής και του είδους του εδάφους. Ακόμα και εάν γίνει κάτι τέτοιο, το αποτέλεσμα δεν θα θυμίζει σε τίποτα τον- προ της φωτιάς- Κρόνιο Λόφο

5. Έστησαν άσκοπα κορμοφράγματα
«ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ τοποθετήθηκαν πολλά κορμοφράγματα. Κάτω από την επιφάνεια όμως υπάρχουν ζωντανές ρίζες πουρναριών και αγριόχορτων. Αυτές είναι ικανές να συγκρατήσουν το χώμα και να αποτρέψουν πλημμύρες. Σπαταλήθηκε χρόνος και χρήμα χωρίς ουσιαστικό λόγο, αφού υπήρχε ζωντανό ριζικό σύστημα. Τα κορμοφράγματα επιλέγονται μόνο όταν μια περιοχή καίγεται για δεύτερη φορά».

6. Σκουπιδότοπος όσα δάση δεν κάηκαν
«Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ έπρεπε να είχε πάρει μέτρα για την προστασία των δασικών εκτάσεων που έχουν απομείνει στην Αττική. Να κλαδευτούν τα ξερά κλαδιά. Να μαζευτούν οι πευκοβελόνες. Να καθαριστούν από τα σκουπίδια. Να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες. Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει γίνει σε όσα δάση έχουν απομείνει στην Πεντέλη, στον Υμηττό, στην Πάρνηθα».

7. «Έκαψαν» τη φυσική αναδάσωση
«ΦΥΤΕΨΑΜΕ ασθενικά δεντράκια σε σημεία όπου ήταν σε εξέλιξη η φυσική αναγέννηση του δάσους- και πάλι στην Πάρνηθα. Στις καμένες περιοχές φυτρώνουν κι εξαπλώνονται με μεγάλη ευκολία αγριόχορτα, αγριολούλουδα και πουρνάρια. Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρξει καμία παρέμβαση. Εκεί όμως σκάψαμε μεγάλες τρύπες. Ουσιαστικά φυτεύτηκε ένα δέντρο και χάνουμε τουλάχιστον τρία έως τέσσερα μικρά δεντράκια και άλλα είδη. Διαταράσσεται η ισορροπία, εμποδίζουμε έντομα ακόμα και μικρά πουλιά να επιστρέψουν στις περιοχές αυτές και ουσιαστικά δυσχεραίνουμε την αναγέννηση του δάσους".


Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της φωτογραφίας του έργου "Ignorance & bliss" του Wayne Zebzda)

Charles Mingus

7.4.08

Αυτοί που πάντα φταίνε

Τα μαντάτα από την ομοσπονδία άρσης βαρών έδωσαν λαμπρή ευκαιρία σε όλους αυτούς που έχουν έτοιμα τα κροκοδείλια δάκρυα για τους νέους αθλητές που -λές κι είναι υπνωτισμένοι- "οδηγούνται" να δηλητηριάζουν τον οργανισμό τους με χάπια κι ουσίες, προκειμένου να κερδίσουν μετάλλια και όσα τα συνοδεύουν. Υποκρισία δεν είναι να καταγγέλεται, πως φταίνε -μόνο και πάντα- οι κακοί προπονητές και παράγοντες που ανταποκρίνονται σε κελεύσματα της βιομηχανίας φαρμάκων, οι "ασυνείδητοι" αθλητές που παίρνουν χάπια, η "εμπορευματοποίηση" του αθλητισμού, ποτέ όμως όσοι εύκολα "δακρύζουν" και βγαίνουν κατά χιλιάδες σε δρόμους και πλατείες με κάθε πρωτιά σε αγώνες;

Η άποψη του Γ. Χελάκη έχει ενδιαφέρον:

"Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 στην Αθήνα. Στο σχεδόν κατάμεστο ΟΑΚΑ οι Ελληνες θεατές γιουχάρουν άγρια και δεν επιτρέπουν να δοθεί η εκκίνηση στον τελικό των 200 μέτρων ανδρών. Οι θεατές δεν θέλουν να πιστέψουν ότι ο Κεντέρης και ο προπονητής του, Χρήστος Τζέκος, έχουν κάνει ολόκληρη σκηνοθεσία για να αποφύγουν τον αιφνιδιαστικό έλεγχο ντόπινγκ.

Η εικόνα κάνει τον γύρο του κόσμου και δείχνει καθαρά ότι οι Ελληνες αγαπούν τον αθλητισμό πολύ λιγότερο απ' όσο αγαπούν τις νίκες, τα μετάλλια, τις ανακρούσεις του εθνικού ύμνου.

Αν μετά τα χθεσινά γεγονότα έρχεται κάτι στο προσκήνιο, είναι η ευκολία με την οποία «καταπίνουμε» τις αθλητικές επιτυχίες και τις «χωνεύουμε» ως εθνικές. Κι όπως διαπιστώσαμε αυτές τις μέρες με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο Ελληνας «ψοφάει» για εθνική επιτυχία. Αλίμονο λοιπόν σε όποιο γεγονός έρχεται να δηλητηριάσει την εθνική επιτυχία.

«Του Ελληνος ο τράχηλος ντόπινγκ δεν υποφέρει». Το είπε και ο νομάρχης κ. Σγουρός, για χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών και νυν γενικός γραμματέας της παγκόσμιας ομοσπονδίας. «Η σημερινή μαύρη σελίδα», είπε ο κ. νομάρχης, «δεν μπορεί να αμαυρώσει όσα πρόσφερε η Εθνική ομάδα Αρσης Βαρών. Το μήνυμα είναι σαφές. Ο,τι έγινε έγινε, αφήστε κάτω τα χρυσά μετάλλια του παρελθόντος και μη σκαλίζετε την υπόθεση.

Κάποιο λάθος κάνει ο κ. νομάρχης. Ξεχνάει τις καταγγελίες Κωνσταντινίδη, ξεχνάει τον Λεωνίδα Σαμπάνη, ξεχνάει τον Χρήστο Ιακώβου. Επειδή αυτός θέλει να συζητήσουμε μόνο για τους έντεκα τωρινούς αθλητές που το πρώτο δείγμα τους βρέθηκε θετικό, δεν σημαίνει ότι όλοι εμείς πρέπει να ξεχάσουμε. Οτι πρέπει να ντοπάρουμε το εθνικό μας φρόνημα με αθλητικές επιτυχίες. Υπάρχουν πράγματα που δεν ξεχνιούνται. Από την Αννα Βερούλη, που άνοιξε πρώτη τον χορό, τον Χαράλαμπο Παπανικολάου, την υπόθεση Κεντέρη - Θάνου και τώρα τους αθλητές της Εθνικής ομάδας Αρσης Βαρών.

Η χθεσινή υπόθεση είναι μία σημαντική ευκαιρία να σπάσει το απόστημα. Να διαπιστωθεί αν είμαστε σήμερα η περίφημη... Ανατολική Γερμανία του χθες. Να μάθουμε μέχρι ποιο σημείο, σε ποιο βαθμό η πολιτεία, δηλαδή οι ίδιες οι κυβερνήσεις, ενθάρρυναν και χρηματοδοτούσαν το «χαπάκωμα» για να ανακρούονται οι εθνικοί ύμνοι και να εκστασιάζεται το πόπολο.

Δεν είναι η ώρα να εξοντωθούν ηθικά όσοι πήραν και έδωσαν χάπια. Θα ήταν γελοίο να σταματήσει το θέμα με τη διαπόμπευση αθλητών και προπονητών. Χρειάζεται να πέσει ο μύθος της χώρας που έχει θεϊκό προορισμό να παίρνει χρυσά Ολυμπιακά και παγκόσμια μετάλλια.

Να καταρρεύσουν οι ψεύτικες κατασκευές για τους Ελληνες αθλητές, που τα καταφέρνουν τόσο καλά γιατί παίρνουν... την ελληνική υπηκοότητα και ένα... τελάρο φάρμακα ή και τα δύο μαζί. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι να μάθουμε αν υπάρχει και ποιο είναι το πολιτικό σύστημα που επιχειρεί να μας κεράσει εθνικές επιτυχίες για να κοιμηθούμε εύκολα το βράδυ. Ισως έφτασε η ώρα να ανοίξουν τα στόματα, να μάθουμε την αλήθεια".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

Στρατοί με πέραση

Είναι συνηθισμένο να λέγεται, πως η κόλαση από τον παράδεισο (αν υπάρχουν) απέχει λιγότερο από το πάχος μιας λεπτής κλωστής. Το φετεινό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Σούπερ Λίγκας δεν χάνει την ευκαιρία να το επιβεβαιώνει σχεδόν κάθε αγωνιστική, εδώ κι αρκετό καιρό. Συνεχείς εναλλαγές στη βαθμολογία (θα μπορούσαν να) προσφέρουν συγκινήσεις, εάν δεν έψαχνε ο καθένας αφορμή να επιτεθεί σε κάποιον που τον έχει άχτι.

Δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα αυτά. Σε όλο τον κόσμο οι οπαδοί αισθάνονται (χωρίς συχνά να βάζουν φράγκο, πλην της αξίας του εισιτηρίου) συνιδιοκτήτες της ομάδας τους και για αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν οι αληθινοί ιδιοκτήτες της. Οι ομάδες στα λαϊκά ομαδικά αθλήματα έχουν εκτός όλων των άλλων ένα μεγάλο "προσόν": πιστούς, φανατικούς, σταθερούς και εν πολλοίς μεροληπτικούς οπαδούς. Αυτό το κοινό αρέσκονται επί δεκαετίες και για χίλιους δυό (εξωαγωνιστικούς) λόγους να κολακεύουν οι μεγαλομέτοχοι και οι παράγοντες της κάθε ομάδας.

Αν ο πιτσιρικάς Μήτρογλου δεν ήταν όταν έπρεπε στη σωστή θέση ή πολύ περισσότερο αν αστοχούσε, αν ο Μπακαγιόκο δεν σπαταλούσε μοναδικές ευκαιρίες, αν ο Νικοπολίδης δεν ήταν στα καλά του, όσα συνέβησαν χθές βράδυ στο Ελ Βενιζέλος με την αποστολή του Παναθηναϊκού θα γίνονταν και στο Καραϊσκάκη ή στο Ρέντη και η ΑΕΚ θα ήταν πρώτη. Οχι πως θα τέλειωνε τίποτα, μιας και την άλλη αγωνιστική θα ανέβει στην Τούμπα κι ο Ολυμπιακός στην Ξάνθη. Ντέρμπυ έχει κι ο Παναθηναϊκός, με τον Αρη στη Λεωφόρο.

Ολα είναι μέσα στο παιγνίδι, που όλο και περισσότερο λιγότεροι το βλέπουν έτσι. Οσο μια ήττα με δύο γκολ και πάνω είναι "ντροπιαστική", "ταπεινωτική" κι άλλα παρόμοια, τόσο θάχουν αξία οι στρατοί των τυφλών οπαδών που με την ίδια όρεξη καταναλώνουν και τις υπερβολές που σχεδόν πάντα συνοδεύουν τις απλές νίκες και τις μετατρέπουν σε εύπεπτη "συντριβή" του αντιπάλου κλπ. Αν έλλειπαν αυτοί οι στρατοί, όλα θα ήταν διαφορετικά.

(Πηγή της εικόνας)

6.4.08

Νέα σύνορα

Την ώρα που ο Τζόρτζ Μπους ήταν απασχολημένος με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και την προοπτική διεύρυνσης με νέα κράτη, στο Μεξικό έκανε την εμφάνισή της η εικονιζόμενη αφίσα της γνωστής βότκας που άναψε φωτιές.

Κάποιοι αισθάνθηκαν "προδομένοι", άλλοι προσβεβλημένοι, μερικοί κρυφογελούσαν κι αρκετοί στην εταιρεία και τους διαφημιστές της έτρεχαν (και δεν έφθαναν) να ζητήσουν συγνώμη. Εως στιγμής, πάντως, οι Κλίντον, Ομπάμα, Μακ Κέϊν και Κοντολίζα Ράϊς δεν έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος και δεν έχουν ακουσθεί οι "σειρήνες" για αλυτρωτισμό κι άλλα συναφή.

Φαντασθείτε να συνέβαινε στη γειτονιά μας...

(Πηγή της εικόνας)

5.4.08

Σιγά τα αυγά

Από τα χθεσινά ΝΕΑ:

"Και δεύτερο κρούσμα διαρροής ιατρικών δεδομένων ασθενούς διαπιστώθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λος Άντζελες. «Θύμα» αυτή τη φορά ήταν η Φάρα Φόσετ, που είδε να δημοσιεύονται στο περιοδικό «Νational Εnquirer» απόρρητα ιατρικά δεδομένα από τον φάκελο υγείας της, που αφορούσαν τη μάχη με τον καρκίνο την οποία έδινε.

Το ίδιο είχε συμβεί με ιατρικές εξετάσεις της Μπρίτνεϊ Σπίαρς και το νοσηλευτικό ίδρυμα είχε αντιδράσει ακαριαία απολύοντας τους υπαίτιους. Η 61 ετών ηθοποιός θορυβήθηκε όταν είδε στο περιοδικό αλλά και στο αδελφό έντυπο «Τhe Globe»- να δημοσιεύονται κατ΄ επανάληψιν έγγραφα με λεπτομέρειες από την πορεία της υγείας της, μόλις ελάχιστες ημέρες μετά τις θεραπείες στις οποίες υποβαλλόταν.

Κατόπιν έρευνας εντοπίστηκε μια υπάλληλος η οποία είχε παραβιάσει τα αρχεία του νοσοκομείου, αλλά οι υπεύθυνοι δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα πέρασε στο αρχείο του υπολογιστή της για εκμετάλλευση".

Τί μπορεί να είναι αυτό που κάνει ένα έντυπο να "αποκαλύπτει" αυστηρά ιατρικά στοιχεία για οποιοδήποτε (γνωστό ή μη) πρόσωπο; Συνηθίζεται να λέγεται, πως είναι η "δίψα" του κοινού για τέτοια αναγνώσματα. Πώς προκαλείται, όμως, αυτή η "εξαρτημένη" στάση του αναγνώστη και πόση ευθύνη έχουν όσοι την τροφοδοτούν, για να επιρρίψουν στη συνέχεια σε αυτήν το φταίξιμο;

Η κατάσταση θυμίζει το ανέκδοτο που αναφέρει ο Γούντι Αλλεν στο "Αννι Χολ": Ενας τύπος επισκέπτεται το γιατρό, ζητώντας βοήθεια για τον αδελφό του, που νομίζει πως είναι κότα. Μετά από πολλά ο γιατρός υποδεικνύει μια αγωγή για τον ασθενή, παροτρύνει τον επισκέπτη του να επιμείνει σε αυτή εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα, ωστόσο διακρίνει στον αδελφό του ασθενή μεγάλη επιφύλαξη έως κι ανησυχία. Ο λόγος; Αν πάψει να νομίζει ότι είναι κότα, θα χαθούν και τα αυγά.


Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

( Πηγή της εικόνας)