23.4.08

Τροπολογία των εκατομμυριούχων

Την ώρα που στην Πενσυλβάνια Χ. Κλίντον και Μπ. Ομπάμα έδιναν τη μάχη τους για τα "ωραία μάτια" των 158 εκλεκτόρων, στην Ουάσιγκτον το Ανώτατο Δικαστήριο ήταν απασχολημένο με την τροπολογία για τη χρηματοδότηση κομμάτων κι υποψηφίων που εισηγήθηκαν (σε πλήρη αρμονία) ο ρεπουμπλικάνος Τζον Μακ Κέϊν κι ο δημοκράτης Ράσελ Φάϊνγκολντ κι επικυρώθηκε το 2002 από τον Τζ. Μπους. Σκοπός της τροπολογίας ήταν να θέσει κανόνες στη μη ρυθμιζόμενη από τη νομοθεσία χρηματοδότηση πολιτικών και κομμάτων, στο "μαλακό χρήμα" όπως είναι ο σχετικός όρος.

Οπως γράφουν σήμερα οι Τάϊμς του Λος Αντζελες, ο δημοκράτης Τζακ Ντέϊβις (που έχει ξοδέψει πάνω από 3 εκατ. δολάρια το 2004 και το 2006, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί) προσέφυγε στο δικαστήριο παραπονούμενος, ότι η "τροπολογία των εκατομμυριούχων", όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η διάταξη ΜακΚέϊν - Φάϊνγκολντ, παραβιάζει το σύνταγμα "αδικώντας" τους πλούσιους, αυτοχρηματοδοτούμενους υποψήφιους και "βοηθώντας" τους αντιπάλους τους ευκολότερα να νικήσουν.

Οι δικαστές θα μελετήσουν τα επιχειρήματα και θα αποφανθούν περί το τέλος Ιουνίου σε ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει ήδη αρκετά οργανώσεις και πολιτικούς.

(Πηγή της εικόνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: