21.4.08

Ορια

Μέρες που έρχονται θα αρχίσουν οι εκκλήσεις στα δελτία ειδήσεων για "αναίμακτη" πασχαλινή έξοδο, με συμβουλές να μην ξεχνάμε τις ζώνες ασφαλείας και τα κράνη και να μην οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ανάλογη συζήτηση έχει ξεκινήσει, αλλά πιό "προχωρημένες" θέσεις, στην Αγγλία. Κατά τους σημερινούς Τάϊμς οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν το όριο επιτρεπόμενης ποσότητας αλκοόλ στο αίμα (από 80mg που είναι σήμερα σε 50mg), καταργώντας παράλληλα την αφαίρεση (για ένα χρόνο!) του διπλώματος οδήγησης με την πρώτη φορά που κάποιος συλλαμβάνεται να οδηγεί πιωμένος. Με τα σχεδιαζόμενα μέτρα η αφαίρεση θα γίνεται τη δεύτερη φορά, ενώ η πρώτη "σύλληψη" του οδηγού θα επιφέρει μερικούς πόντους στο πόϊντ σύστεμ και πρόστιμο.

Ειδικοί φοβούνται, ότι η αλλαγή της ποινής θα δημιουργήσει σύγχυση στους οδηγούς και κίνδυνο αύξησης όσων θα πίνουν ένα ποτηράκι παραπάνω. Στοιχεία από σχετική έρευνα του University College είναι εντυπωσιακά: η μείωση του επιτρεπόμενου ορίου σημαίνει 65 νεκρούς και 230 τραυματίες λιγότερους το χρόνο, πράγμα που με τη σειρά του οδηγεί σε εξοικονόμηση 119 εκατ. λιρών ετησίως από μείωση του κόστους περίθαλψης και απουσία από την εργασία λόγω τραυματισμού.

Ποιά μπορεί να είναι η αιτία για να μελετάται αυτή αλλαγή; Οσο παραμένει η σημερινή κατάσταση τόσο πιθανότερο είναι κάποιος να πίνει λίγο παραπάνω κι όταν "πιάνεται" να χάνει για 12 μήνες το δίπλωμα. Απώλεια που φοβούνται, πως μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην αγορά εργασίας αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που η δουλειά τους συνδέεται με την ικανότητα να οδηγούν (νόμιμα, εννοείται).


(Πηγή της εικόνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: