9.4.08

8 μήνες μετά

... τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού τα ΝΕΑ επανήλθαν χθες:

"Επτά σοβαρά λάθη έκανε η πολιτεία στη διαχείριση των καμένων εκτάσεων του περασμένου καλοκαιριού. «ΤΑ ΝΕΑ» βρέθηκαν μαζί με τον καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντή της ελληνικής έκδοσης του «Νational Geographic» κ. Νίκο Μάργαρη στις καμένες εκτάσεις της Πάρνηθας, της Πεντέλης, του Πηλίου και της Ηλείας. Εντόπισαν και κατέγραψαν παραλείψεις και σφάλματα που εμποδίζουν τη φυσική αναγέννηση των περιοχών αυτών.

1. Δεν περιόρισαν τα κόκκινα ελάφια
«ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΛΑΦΙΑ που ζούσαν στην Πάρνηθα αποτελούσαν σήμα κατατεθέν του εθνικού δρυμού. Τώρα όμως που ένα μεγάλο μέρος του δρυμού καταστράφηκε θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα περιορισμού του πληθυσμού τους, όπως συμβαίνει με τα καγκουρό, για παράδειγμα, στα εθνικά πάρκα της Αυστραλίας. Το βορειοανατολικό τμήμα (περιοχές Μόλα, Σαλονίκη, Κατσιμίδι, Σκίπιζα, Ραντάρ Αεροπορίας, Πύργος ΟΤΕ, Μπάφι, Φλαμπούρι) του δρυμού έχει διασωθεί. Όμως δεν επαρκεί για να προσφέρει τροφή σε τόσο μεγάλο αριθμό ελαφιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ελάφια να κινούνται και προς τις καμένες περιοχές αναζητώντας τροφή και να τρώνε τα μικρά κλαδιά των δέντρων που ξαναφυτρώνουν μετά την πυρκαγιά. Τα αποτελέσματα είναι τα ίδια με τη βόσκηση. Υπάρχουν αρκετές περιοχές στην Ελλάδα όπου θα μπορούσαν να μεταφερθούν και να ζήσουν τα ελάφια

2. Άφησαν ανεξέλεγκτη τη βόσκηση
«Η ΜΟΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ που έπρεπε να κάνει η πολιτεία είναι να απαγορεύσει αυστηρά τη βόσκηση στις καμένες περιοχές. Οι εθελοντές που φυτεύουν δέντρα, οι δασοφύλακες, ακόμα και οι δασοπυροσβέστες, θα έπρεπε να κάνουν μία και μόνο δουλειά: να περιπολούν και να μην επιτρέπουν τη βόσκηση. Ο λόγος είναι απλός: η πρώτη χρονιά μετά την πυρκαγιά είναι καθοριστική για τη φυσική αναγέννηση σε κάθε περιοχή. Φυτρώνουν δεκάδες είδη φυτών και δημιουργείται το καταλληλότερο υπόστρωμα για να βγουν τα πρώτα κλαδάκια των νέων δέντρων. Όταν όμως επιτρέπεται η βόσκηση, όπως στην Πεντέλη και τον Υμηττό, τότε αυτά τα μικρά κλαδάκια γίνονται τροφή, χάνονται και η φυσική αναγέννηση τερματίζεται απότομα. Στο Άγιον Όρος πριν από μερικά χρόνια μια πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς ένα πευκοδάσος. Απαγορεύτηκε η βόσκηση και σε λιγότερο από πέντε χρόνια το δάσος αναγεννήθηκε.

3. Φυτεύουν δένδρα που δεν υπήρχαν
«ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ με είδη που δεν υπήρχαν πριν από τις πυρκαγιές. Αυτό έγινε κατά κόρον στις αναδασώσεις της Πάρνηθας. Για παράδειγμα, στους πρόποδες της Δυτικής Πάρνηθας έχουν φυτευτεί εκατοντάδες κυπαρίσσια αντί για πεύκα που προϋπήρχαν. Αυτή την περίοδο είναι ευρύτερα διαδεδομένη μια ασθένεια που ονομάζεται καρκίνος ή έλκος των κυπαρισσιών. Αυτή είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Ο μόνος τρόπος να τη σταματήσεις είναι να κάψεις τα άρρωστα δέντρα. Αναδασώνοντας με κυπαρίσσια ουσιαστικά διευκολύνουμε την εξάπλωση της ασθένειας» λέει ο κ. Μάργαρης.

4. Έκαναν άλσος το δάσος στην Ολυμπία
«Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ που επελέγη για την αναδάσωση του Κρόνιου Λόφου ήταν λανθασμένη. Η περιοχή ήταν ένα πολύ όμορφο δάσος και τώρα τη μετέτρεψαν σε άλσος. Δεν είναι καν σίγουρο ότι τα φυτά που επελέγησαν θα μεγαλώσουν, λόγω του μικροκλίματος της περιοχής και του είδους του εδάφους. Ακόμα και εάν γίνει κάτι τέτοιο, το αποτέλεσμα δεν θα θυμίζει σε τίποτα τον- προ της φωτιάς- Κρόνιο Λόφο

5. Έστησαν άσκοπα κορμοφράγματα
«ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ τοποθετήθηκαν πολλά κορμοφράγματα. Κάτω από την επιφάνεια όμως υπάρχουν ζωντανές ρίζες πουρναριών και αγριόχορτων. Αυτές είναι ικανές να συγκρατήσουν το χώμα και να αποτρέψουν πλημμύρες. Σπαταλήθηκε χρόνος και χρήμα χωρίς ουσιαστικό λόγο, αφού υπήρχε ζωντανό ριζικό σύστημα. Τα κορμοφράγματα επιλέγονται μόνο όταν μια περιοχή καίγεται για δεύτερη φορά».

6. Σκουπιδότοπος όσα δάση δεν κάηκαν
«Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ έπρεπε να είχε πάρει μέτρα για την προστασία των δασικών εκτάσεων που έχουν απομείνει στην Αττική. Να κλαδευτούν τα ξερά κλαδιά. Να μαζευτούν οι πευκοβελόνες. Να καθαριστούν από τα σκουπίδια. Να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες. Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει γίνει σε όσα δάση έχουν απομείνει στην Πεντέλη, στον Υμηττό, στην Πάρνηθα».

7. «Έκαψαν» τη φυσική αναδάσωση
«ΦΥΤΕΨΑΜΕ ασθενικά δεντράκια σε σημεία όπου ήταν σε εξέλιξη η φυσική αναγέννηση του δάσους- και πάλι στην Πάρνηθα. Στις καμένες περιοχές φυτρώνουν κι εξαπλώνονται με μεγάλη ευκολία αγριόχορτα, αγριολούλουδα και πουρνάρια. Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρξει καμία παρέμβαση. Εκεί όμως σκάψαμε μεγάλες τρύπες. Ουσιαστικά φυτεύτηκε ένα δέντρο και χάνουμε τουλάχιστον τρία έως τέσσερα μικρά δεντράκια και άλλα είδη. Διαταράσσεται η ισορροπία, εμποδίζουμε έντομα ακόμα και μικρά πουλιά να επιστρέψουν στις περιοχές αυτές και ουσιαστικά δυσχεραίνουμε την αναγέννηση του δάσους".


Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της φωτογραφίας του έργου "Ignorance & bliss" του Wayne Zebzda)

Δεν υπάρχουν σχόλια: