Από τα χθεσινά ΝΕΑ:
"Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει οδηγία του ΟΗΕ την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. «Παρακαλούμε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξετάζουν περιπτώσεις απόδοσης ασύλου σε πρόσφυγες σύμφωνα τη Συνθήκη του Δουβλίνου να μην τους επαναπροωθούν στην Ελλάδα, αν αυτή είναι η χώρα εισόδου τους», ζητάει η Επιτροπή Προσφύγων του ΟΗΕ, που καταγράφει ως μεσαιωνική την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας για τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου, όταν ένας λαθρομετανάστης συλλαμβάνεται, οι διωκτικές αρχές παίρνουν τα δακτυλικά του αποτυπώματα και τα στοιχεία του μπαίνουν στο αρχείο της χώρας εισόδου. Όταν, λοιπόν, ο πρόσφυγας ζητήσει άσυλο, αυτό εξετάζεται από τη χώρα όπου αρχικά εντοπίστηκε και όχι σε αυτή στην οποία διαμένει. Η απόφαση- χαστούκι της Επιτροπής Προσφύγων του ΟΗΕ έρχεται ως συνέχεια πολλών αρνητικών πορισμάτων από ξένες κυβερνήσεις και ανθρωπιστικές οργανώσεις οι οποίες ζητούσαν να ληφθούν μέτρα εναντίον της Ελλάδας.
«Επικίνδυνη χώρα»
«Η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για τους πρόσφυγες», υποστήριξαν πριν από λίγες ημέρες τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, που ζήτησαν και αυτά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μη στέλνουν τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.
Παρόμοια ήταν και τα συμπεράσματα της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Ρro-Αsyl, η οποία κατήγγειλε πως «στην Ελλάδα υπολειτουργεί το σύστημα υποδοχής των προσφύγων. Νόμοι υπάρχουν, αλλά τις περισσότερες φορές δεν εφαρμόζονται από τις ελληνικές Αρχές». Σε έκθεσή του το Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας αποκαλύπτει πως «το 2006 συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές 8.157 Ιρακινοί. Από αυτούς δόθηκε η δυνατότητα μόνο σε 1.415 να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου, αλλά τελικά δεν δόθηκε άσυλο σε κανέναν. Μόνο 0,5% από όσους ζητούν άσυλο τελικά το παίρνουν, κάτι που τοποθετεί την Ελλάδα στην τελευταία θέση των ευρωπαϊκών χωρών».
Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, πληροφορούμενος το περιεχόμενο της έκθεσης του ΟΗΕ, απέδωσε την αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας σε «τοπικούς παράγοντες», φωτογραφίζοντας μη κυβερνητικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις".
Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ
(Πηγή της εικόνας)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου