22.4.08

Στροφιλίκια

Από τα χθεσινά ΝΕΑ:

"ΕΝΟΧΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ανάμεσα στους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες- τους οποίους χρησιμοποιούν ως συμβούλους πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης- και το Πεντάγωνο αποκάλυψαν στο χθεσινό φύλλο τους οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» σε ένα άρθρο ποταμό, βασισμένο στην εξέταση 8.000 σελίδων ντοκουμέντων που υπογράφει ο Ντέιβιντ Μπάρστοου. Η εφημερίδα αποκρυπτογράφησε αυτές τις επικίνδυνες σχέσεις με την εξουσία, πετυχαίνοντας δικαστικά να αποκτήσει πρόσβαση σε μια σειρά από emails, απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και έγγραφα που φανερώνουν «συμβιωτικές σχέσεις» οι οποίες υπερβαίνουν τη γραμμή διαχωρισμού που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους δημοσιογράφους και την κυβέρνηση, υπογραμμίζουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Οι «βοηθητικοί»
Στα έγγραφα του Πενταγώνου οι εν λόγω σύμβουλοι χαρακτηρίζονται «βοηθητικοί», οι οποίοι έχουν αναλάβει «να πολλαπλασιάσουν τη δύναμη του μηνύματος» και να διαδίδουν «θέματα και μηνύματα» της κυβέρνησης εμφανίζοντάς τα ως δικές τους απόψεις. Οι περισσότεροι από τους σχολιαστές αυτούς, που είναι απόστρατοι, εργάζονται παράλληλα για επιχειρήσεις οι οποίες έχουν συμβόλαια με το Πεντάγωνο, χωρίς να το αποκαλύπτουν στα μέσα ενημέρωσης που τους απασχολούν. Για τους ανθρώπους αυτούς, οι επισκέψεις δημοσιογράφων στο Ιράκ που οργανώνει το Πεντάγωνο είναι μια σπάνια ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με αυτούς που αποφασίζουν για τις στρατιωτικές αγορές.

Οι «Τάιμς» εξηγούν πως το σύστημα οργανώθηκε ενώ προετοιμαζόταν ο πόλεμος στο Ιράκ και δεν έχει πάψει έκτοτε να λειτουργεί· με μόνο στόχο «να μετατραπούν οι αναλυτές σε Δούρειο Ίππο για τα ΜΜΕ, ένα εργαλείο προορισμένο να διαμορφώνει την κάλυψη της τρομοκρατίας από το εσωτερικό των μεγάλων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών δικτύων».

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της εικόνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: