16.4.08

Κρυφές εξουσίες

Από το χθεσινό ΒΗΜΑ η αναδημοσίευση άρθρου του Tim Reid των Τάϊμς:

"Η Χίλαρι Κλίντον πιστεύει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε επιτέλους την πρώτη του γκάφα, χαρίζοντάς της μια πραγματική ευκαιρία να κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Μετά τα σχόλια του μαύρου γερουσιαστή ότι οι μικρομεσαίοι Αμερικανοί νιώθουν «πικρία» για την οικονομική τους κατάσταση και «γαντζώνονται στα όπλα ή στη θρησκεία», το επιτελείο της κυρίας Κλίντον έσπευσε να τον κατηγορήσει για «ελιτισμό».

Για πρώτη φορά εδώ και πολλές εβδομάδες οι άνθρωποι της Χίλαρι πιστεύουν ότι έχουν επιτέλους κάτι στα χέρια τους που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον αντίπαλό τους.

Η κυρία Κλίντον κινητοποίησε ολόκληρο τον προεκλογικό της μηχανισμό για να εκμεταλλευθεί τα σχόλια του κ. Ομπάμα, τα οποία χαρακτήρισε «υποτιμητικά, ελιτίστικα και εκτός πραγματικότητας» . Ακτιβιστές της εκστρατείας της μοίρασαν στον κόσμο αυτοκόλλητα που γράφουν «δεν είμαι πικραμένος» και σύμβουλοί της μίλησαν στα ραδιόφωνα ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Η «γκάφα» έγινε στο Σαν Φρανσίσκο, ένα φιλελεύθερο προπύργιο. Ο υποψήφιος προσπάθησε να εξηγήσει γιατί έχει δυσκολίες να κερδίσει τους λευκούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, τους λεγόμενους «Δημοκρατικούς του Ρίγκαν», που θα είναι μια κρίσιμη ομάδα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Πηγαίνεις σε αυτές τις μικρές πόλεις στην Πενσυλβανίακαι,όπως σε πολλές μικρές πόλεις στις μεσοδυτικές Πολιτείες, δεν υπάρχουν δουλειές εδώ και 25 χρόνια και τίποτε δεν έχει αντικαταστήσει τις χαμένες θέσεις εργασίας. Επομένως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κόσμος εκεί νιώθει πικρίακαι γαντζώνεται στα όπλα ή στη θρησκεία ή στην αντιπάθεια για όσους δεν έχουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα·και να γιατί δεν θέλουν τους μετανάστες ούτε τις συμφωνίες για το ελεύθερο εμπόριο» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η Χίλαρι Κλίντον αντέδρασε αμέσως πιστεύοντας ότι ο Ομπάμα διέπραξε επιτέλους ένα λάθος αρκετά μεγάλο για να αλλάξει τη δυναμική στον ανταγωνισμό τους.

«Οι άνθρωποι της πίστης τους οποίους γνωρίζω εγώ δεν γαντζώνονται στη θρησκεία επειδή νιώθουν πικρία.Οι άνθρωποι αγκαλιάζουν την πίστη όχι επειδή είναι φτωχοί σε υλικά αγαθά, αλλά επειδή είναι πλούσιοι στο πνεύμα. Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται έναν πρόεδρο που θα τους κοιτάζει υποτιμητικά. Χρειάζονται έναν πρόεδρο που θα αγωνιστεί δυναμικά για αυτούς» είπε. Τα σχόλια του Ομπάμα για τα «όπλα και τη θρησκεία» μπορεί να αποδειχθούν ένα πολύτιμο όπλο στα χέρια της κυρίας Κλίντον, αν καταφέρει να πείσει τους υπερεκλέκτορες ότι ο μαύρος υποψήφιος ανήκει σε μια «φιλελεύθερη ελίτ» που αποκλείεται να κερδίσει τις εκλογές απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Τζον Μακ Κέιν.

Επιπλέον, η Χίλαρι Κλίντον έχει αρχίσει εδώ και καιρό να παρουσιάζει, με κάποια επιτυχία, ένα επιχείρημα για την υποψηφιότητα του αντιπάλου της: ότι δηλαδή ο Ομπάμα έχει πολύ περιορισμένη απήχηση εκτός των πλουσίων και μορφωμένων, των Αφροαμερικανών και των νέων ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος. Γι΄ αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε να κερδίσει στην Πενσυλβανία στις 22 Απριλίου και στην Ιντιάνα στις 6 Μαΐου. Μεγάλες νίκες σε αυτές τις δύο μεσοδυτικές Πολιτείες, όπου πλειοψηφούν λευκοί ψηφοφόροι της εργατικής και της μεσαίας τάξης, θα ενισχύσει το επιχείρημά της ότι είναι η μόνη ικανή να νικήσει σε αυτές τις Πολιτείες στις προεδρικές εκλογές.

Ο Μπαράκ Ομπάμα πέρασε στην αντεπίθεση καυτηριάζοντας τη στροφή της Χίλαρι Κλίντον στο ζήτημα της οπλοκατοχής.

Η αλήθεια είναι ότι η πρώην πρώτη κυρία έχει ρίξει πολύ νερό στο κρασί της. Τώρα λέει ότι υποστηρίζει το δικαίωμα των κυνηγών να φέρουν όπλα. Προσφάτως θυμήθηκε, μιλώντας σε ακροατήριο στην Πενσυλβανία, ότι έμαθε σκοποβολή σε οικογενειακές διακοπές με τους γονείς της. Είπε μάλιστα ότι κυνήγησε κάποτε πάπιες στο Αρκανσο, όταν ήταν πρώτη κυρία.

Τα όπλα και η θρησκεία ήταν και εξακολουθούν να είναι μεγάλα θέματα στις ΗΠΑ. Κανένας από τους υποψηφίους δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει την ψήφο των πιστών.

Στην τελευταία τους κοινή εμφάνιση οι δύο αντίπαλοι των Δημοκρατικών απάντησαν σε μια σειρά από ερωτήσεις ιερέων, παστόρων, ραβίνων και ιμάμηδων για ζητήματα πίστης και βιοηθικής, όπως οι αμβλώσεις και η ευθανασία.

Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης είπε ότι έχει νιώσει συχνά «την παρουσία του Θεού στη ζωή της». Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι προσπαθεί να είναι «το καλύτερο όργανο της θέλησης του Θεού». Η Χίλαρι Κλίντον δεν έχασε βέβαια τη χρυσή ευκαιρία να επαναλάβει την κριτική της για τα σχόλια του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τους «πικραμένους» ανθρώπους στις μικρές πόλεις της Πενσυλβανίας που «γαντζώνονται σφιχτά από τα όπλα και τη θρησκεία».

Ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε ότι δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν. Τόνισε, όλο νόημα, ότι περίμενε την κριτική από τον Τζον Μακ Κέιν και όχι από τη Χίλαρι Κλίντον. Αν το πίστευε αυτό, θα ήταν πολύ αφελής..."

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Πηγή της φωτογραφίας του έργου του Eden Folwell 'Καλειδοσκόπιο")

Δεν υπάρχουν σχόλια: