15.11.07

Εδώ Λονδίνο

Δεν είναι συνηθισμένο τα πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων να αφιερώνονται σε καμπάνιες για το περιβάλλον. Η Independent από την άποψη αυτή πρωτοτύπησε και στη χθεσινή πρώτη σελίδα της, αλλά και το φύλλο της, δεσπόζει το σύνθημα που διακρίνεται στη διπλανή εικόνα, κατά της πλαστικής σακκούλας. Μολονότι ουδείς γνωρίζει ή μπορεί να υπολογίσει πόσες πλαστικές τσάντες καταναλώνουμε παγκοσμίως κάθε χρόνο, εντούτοις εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό σε 500 - 1.000 δισεκατομμύρια, δηλαδή κάτι πάνω από 1 εκατομμύριο σακκούλες ανά λεπτό!

Το Λονδίνο και άλλες 80 πόλεις της Αγγλίας αποφάσισαν να "ενώσουν" τις δυνάμεις τους με το Παρίσι και το Σαν Φραντσίσκο, την Τασμανία και την Τανζανία και να επιχειρήσουν να καταργήσουν ένα από τα πιο διαδεδομένα και επιβαρυντικά για το περιβάλλον και το οικοσύστημα "σύμβολα" της εποχής: την πλαστική σακκούλα που δωρεάν διαθέτουν σε μεγάλες ποσότητας σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα στους πελάτες τους, για να στιβαχτούν μετά από λίγο -παραγεμισμένες με κάθε λογής απορρίματα- σε σκουπιδότοπους ή να διοχετευθούν σε θάλασσες και ποτάμια και από εκεί να "ταξιδέψουν" σε όλο τον κόσμο.

Τέτοιες εκστρατείες συχνά προκαλούν, ασυναίσθητα, στο άκουσμά τους ένα χαμόγελο "αμηχανίας" και "δυσπιστίας", ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεών τους, τη σοβαρότητα των μέσων τους και το τελικό αποτέλεσμά τους. Οσο πιό πολλοί, όμως, μερικές φορές συμμετέχουν, τόσο το καλύτερο. Κι ας μην έχουν πεισθεί, εντελώς, για το εφικτό του στόχου.


(Η φωτογραφία έχει ληφθεί από εδώ) .

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γενική αρχή: δύσκολος ο στόχος, μεγάλο το κατόρθωμα