4.11.07

Από την άλλη μεριά

Από τη σημερινή Ελευθεροτυπία το άρθρο του Τ. Μίχα:

"Νεαρή ηλικία και διάθεση για μεταρρυθμίσεις είναι τα δύο χαρακτηριστικά που συγκροτούν το «ίματζ» των στελεχών του κόμματος VMPO-DPMNE, το οποίο ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού των Σκοπίων.

Ο 35άχρονος πρωθυπουργός Νικόλα Γκρούεφσκι βλέπει τον εαυτό του ως εκπρόσωπο της γενιάς των τεχνοκρατών που μεγάλωσαν στην Ευρώπη μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, γι' αυτό κι ανέδειξε σε θέσεις-κλειδιά ανθρώπους που είτε έχουν σπουδάσει είτε έχουν δουλέψει στο εξωτερικό. Χαρακτηριστική περίπτωση, ο 29χρονος υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι που δεν έχει ακόμα τελειώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Γερμανία!

* Στην κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2006 συμμετέχουν προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό τομέα όπως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ζόραν Στάβρεφσκι που είχε δουλέψει στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα κι ο υπουργός Μεταφορών Μίλε Γιανάκιεβσκι. Κι ακόμη, ο υπουργός Επενδύσεων Γκλίγκορ Τάσκοβιτς, που είχε συμφέροντα στον διαβαλκανικό πετρελαιοαγωγό ΑΜΒΟ, και ο Βάλε Σάμακ που διετέλεσε στέλεχος της Microsoft.

* Ενας από τους κυριότερους λόγους που έστρεψαν τον πρωθυπουργό σε νέους ανθρώπους είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς, χωρίς όμως οι προσδοκίες του να επαληθευθούν. Οπως λέει ο σύμβουλος Βαλκανικών Θεμάτων του International Crisis Group Τζον Λάιονς: «Οπως συμβαίνει σε όλα τα Βαλκάνια, κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να εξυπηρετήσει κυρίως την εκλογική της πελατεία. Αυτό προκαλεί διαφθορά που αποδυναμώνει τις μεταρρυθμίσεις».

* Πάντως, τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων δεν είναι αμελητέα. Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ΠΓΔΜ το 2006 ήταν μεταξύ των πρώτων -σε σύνολο 178 χωρών- όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Ποιες ήταν; Η κατάργηση του μίνιμουμ αρχικού κεφαλαίου για τις νέες επιχειρήσεις, η μείωση του φόρου επιχειρήσεων σε 12%, και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

* Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι χαρακτηρίζεται «μετεθνικιστική», προκρίνοντας την οικονομία: «Τι πιο φυσικό», έλεγε σε παλαιότερη συνέντευξή του, «από ένα γείτονα που επενδύει σε έναν άλλο;Η Ελλάδα είναι για μας ότι η Γερμανία είναι για την Τσεχία. Εγώ θα ανησυχούσα αν η Ελλάδα δεν επένδυε εδώ».* Οσο κι αν φαίνεται παράδοξο, το συντηρητικό κόμμα του Νικολά Γκρουέφσκι εμφανίζεται σήμερα πιο μετριοπαθές στα εθνικά θέματα σε σχέση με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), του πρόεδρου Τσερβενκόφσκι.

* Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι ακολουθεί διαλλακτική στάση απέναντι στο αλβανικό στοιχείο και έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για ενδοτισμό.

* Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ακολουθεί φιλοσερβική στάση και τάσσεται εναντίον της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Αντίθετα, στο θέμα αυτό η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι συμπλέει με τις περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζοντας το «σχέδιο Αχτισαάρι»".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Η φωτογραφία έχει ληφθεί από
εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: