21.11.07

Οσα παίρνει ο άνεμος



Ενα από τα θέματα του καλοκαιριού ήταν οι αντιδράσεις κατοίκων κι επισκεπτών της Σερίφου στο σχέδιο εγκατάστασης στο νησί ανεμογεννητριών. Ως συνήθως "έδωσαν και πήραν" εκατέρωθεν οι υπερβολές. Ανάμεσα στην απόλυτη "χρησιμότητα" των γεννητριών κατά τους υποστηρικτές τους και την απόλυτη "καταστροφή" κατά τους πολέμιους χάθηκε η ευκαιρία -πριν από τη λήψη απόφασης- να εξετασθεί νηφάλια, σοβαρά και τεκμηριωμένα αυτό το ζήτημα, που και διεθνώς έχει προκαλέσει μεγάλες κι έντονες συζητήσεις.

Η ΕΕ μπροστά στους κινδύνους περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή έχει θέσει στόχο κάλυψης των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, κατά ποσοστό 1/5, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, άλλοτε υποχρεώνοντας κι άλλοτε παροτρύνοντας στο σχεδιασμό κι εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Ωστόσο οι αντιδράσεις σε αυτά είναι πολλές και ποικίλες, μερικές φορές, δε, κι οργισμένες. Αλλοι προβάλλουν θέμα δημόσιας υγείας από τη λειτουργία τους, άλλοι ότι τα αποτελέσματα σε παραγωγή ενέργειας είναι πτωχά και δυσανάλογα προς τους αναλαμβανόμενους κινδύνους κι άλλοι αισθητική διαφωνία για την εγκατάστασή τους. Πλειοδοτούν σε αυτό δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, αθλητές, πολιτικοί, δήμαρχοι και σπανίως οι επιστήμονες.

Μέχρι να μπορέσουν αυτές οι απόψεις επιστημονικά τεκμηριωμένες και νηφάλια -χωρίς εύκολη κινδυνολογία- εκπεφρασμένες να σταθμισθούν από εμπειρογνώμονες κι επιστήμονες, οι κατασκευαστές, όπως η General Electric, διασκεδάζουν τους φόβους των μεν κι ενισχύουν την πεποίθηση των δε. Στην προσπάθεια αυτή έξοχο εργαλείο στα χέρια τους είναι η διαφήμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: