20.11.07

Κολλημένος με την ... επιτυχία

Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2007 έγραφε στα ΝΕΑ ο Δ. Δοντάς για τον αγώνα Ελλάδας - Τουρκίας (1 - 4):

"Kολλημένος με το παρελθόν
Στον Ότο Ρεχάγκελ, άνθρωπο με γερμανική νοοτροπία και εμμονές που ορισμένες φορές μπορεί να χαρακτηριστούν αυτοκαταστροφικές, κάποιος πρέπει να πει την ελληνική παροιμία «η στάμνα θα πάει πολλές φορές στην πηγή, μία φορά θα σπάσει». Όσο και αν στις δηλώσεις του μετά το ματς προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες για την ήττα στην κακή απόδοση των παικτών- και έως ένα σημείο δεν είχε άδικο- οι πράξεις και παραλείψεις του είναι αυτές που μετέτρεψαν την ήττα σε διασυρμό. Από πού να αρχίσει κάποιος και πού να σταματήσει. Εμμονές και επινοήσεις, οι οποίες και στο παρελθόν είχαν επισημανθεί και καυτηριαστεί, αλλά ο ομοσπονδιακός προπονητής δικαιωνόταν εκ του αποτελέσματος. Τώρα όμως οι εμμονές του- γιατί είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι είναι άσχετος και κάνει αυτές τις εξόφθαλμα λανθασμένες επιλογές- έφεραν την εικόνα διάλυσης.

Έχουμε λοιπόν: Χρησιμοποίησε τον Χαριστέα, αν και ο φορ της Φέγενορντ ήταν τραυματίας και μέχρι την Τετάρτη ακολουθούσε ατομικό πρόγραμμα. Παρότι μετά την Πορτογαλία ουδέποτε κατάφερε να είναι ο παίκτης που φοβούνταν οι αντίπαλες άμυνες, εν τούτοις ο Γερμανός επιμένει σε αυτόν αγνοώντας ότι στον πάγκο του ξεκουραζόταν ο πρώτος σκόρερ της Μπουντεσλίγκα, ο Φάνης Γκέκας!

Άντε και χρησιμοποίησε τον Χαριστέα, δεν γνωρίζει ότι είναι παίκτης περιοχής; Ότι δεν μπορεί να αγωνιστεί ούτε αριστερά ούτε δεξιά; Ο Χαριστέας απέτυχε στο να μαρκάρει, αλλά και επειδή είναι αργός δεν βοήθησε στις αντεπιθέσεις.

Ενδεικτικό της τρικυμίας στον ελληνικό πάγκο είναι το γεγονός ότι στο 61΄ ο κόσμος άρχισε να φωνάζει εν χορώ το όνομα του Γκέκα. Την ίδια στιγμή ο Γερμανός έδωσε εντολή στον παίκτη της Μπόχουμ να βγάλει τη φόρμα του και στο επόμενο λεπτό τον «πέρασε» στο ματς! Ταυτόχρονα, ορισμένοι διεθνείς φώναζαν στον πάγκο πως χρειάζεται αλλαγή ο Σεϊταρίδης γιατί είχε κάποιο πρόβλημα.

Μέχρι πότε ο- αισίως και καλά να είναι- 34χρονος Τάκης Φύσσας θα είναι ο μόνιμος αριστερός μπακ στην Εθνική; Δεν υπάρχουν άλλοι παίκτες σε αυτή τη θέση; Μήπως δεν τους βλέπει, ή δεν θέλει να τους βλέπει, ο Ρεχάγκελ;

Ο Τραϊανός Δέλλας ταλαιπωρείται από τραυματισμούς και είναι θέμα αν φέτος έχει αγωνιστεί στα μισά παιχνίδια της ΑΕΚ. Μήπως κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής, ίσως με λιγότερα προσόντα από αυτά του Δέλλα αλλά πιο υγιής και σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση, θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα;

Ο Φατίχ Τερίμ, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτά ήταν μονίμως όρθιος δίνοντας εντολές στους παίκτες του. Ο Ρεχάγκελ προτίμησε την περισυλλογή στην άκρη του πάγκου...

Μετά το 10΄ και με το σκορ 1-0 υπέρ της Εθνικής, όλοι είδαν τον Τερίμ να δίνει εντολή στους κεντρικούς αμυντικούς του να παίζουν σχεδόν στη γραμμή της σέντρας, έτσι ώστε να περιορίσουν την ελληνική ομάδα στο μισό γήπεδο. Από τον ελληνικό πάγκο; Πλήρης εφησυχασμός. Με τους αργούς Χαριστέα και Γιαννακόπουλο, τι να φοβηθούν οι Τούρκοι;

O Τερίμ βλέποντας το τεράστιο κενό στην αριστερά πλευρά- Φύσσας και Γιαννακόπουλος της Εθνικής είπε στους παίκτες του να αναπτύσσονται από δεξιά. Ο Ρεχάγκελ κατάλαβε το... πάρτι των Τούρκων στο 57΄. Και το εξωφρενικό; Έβαλε στο ματς τον Τοροσίδη, ο οποίος ποτέ δεν έχει αγωνιστεί σε αυτή τη θέση.

Σύμφωνα με τον Ρεχάγκελ, ο Σηφάκης (φωτό) και ο Κοτσόλης δεν είναι τερματοφύλακες για την Εθνική. Είναι ο 33χρονος Χαλκιάς άραγε; Τον Σηφάκη και τον Κοτσόλη διαθέτει, καλώς ή κακώς, το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τι έχει κάνει γι΄ αυτούς ο Ρεχάγκελ ώστε να έχει η Εθνική τον διάδοχο του Νικοπολίδη;

Κατά κόρον ο Γερμανός έχει χρησιμοποιήσει τη φράση, «αυτούς έχω». Υπάρχει όμως και η ένσταση. Ο Βασίλης Τοροσίδης έπρεπε να βρεθεί στον Ολυμπιακό για να παίξει στην Εθνική; Βέβαια, όταν προπονητής και βοηθός διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, πού χρόνος να παρακολουθήσουν όλες τις ελληνικές ομάδες και τους παίκτες που διαθέτουν Παραδείγματα; Πολλά. Και θα τα αραδιάσουμε, έστω και αν βρεθούμε στο στόχαστρο του Γερμανού, ο οποίος στο παρελθόν και με αφορμή τον Στολτίδη είχε αναφερθεί σε δημοσιογράφους που θέλουν να επιβάλουν παίκτες στην Εθνική. Ο Σπυρόπουλος, καλώς ή κακώς, είναι ο αριστερός μπακ που θέλουν Ολυμπιακός και ΑΕΚ. Τον έχει δει άραγε ποτέ; Ή μήπως ο Πανιώνιος είναι μικρή ομάδα για τα γούστα του Ρεχάγκελ και του Τοπαλίδη; Ο Ηλιάδης, ο Αραμπατζής και ο Μπαλάφας του ΠΑΟΚ, ο Παπαδόπουλος του Άρη, ο Μάκος και ο Μανιάτης του Πανιωνίου, ο Νίνης, πόσο χειρότερη απόδοση θα είχαν άραγε από τους μόνιμους του κλαμπ Ρεχάγκελ;

Ο Ρεχάγκελ έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τους παίκτες που κατέκτησαν το Εuro και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους αφήσει να απομυθοποιηθούν και να διασυρθούν. Η πλειονότητα αυτών των παικτών είναι πρωταθλητές Ευρώπης και σε πολύ κόσμο είναι απογοητευτικό να βρίζονται, να αποδοκιμάζονται, να τους φωνάζουν να πετάξουν τη φανέλα".

Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007, 34 εβδομάδες μετά, έγραφε στην ίδια εφημερίδα ο ίδιος δημοσιογράφος για τον αγώνα Ελλάδας - Μάλτας (5 - 0) και την πρόκριση στο Euro 2008:

"Τα μυστικά της επιτυχίας
Πίσω από κάθε μεγάλη επιτυχία κρύβονται μικρά μυστικά που κάνουν τη διαφορά. Σε τέτοια μικρά μυστικά στηρίχθηκε και η επιτυχία της Εθνικής ομάδας, που είχε ως αποτέλεσμα τόσο την πρόκρισή της στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008 όσο και μια σειρά από ρεκόρ, τα οποία δύσκολα θα ξεπεραστούν.


Καλός προπονητής, σωστή διαχείριση κρίσεων, βασικός κορμός από αξιόλογους παίκτες των οποίων η παρουσία σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα του εξωτερικού τούς έχει εμφυσήσει διαφορετική ποδοσφαιρική νοοτροπία, κλίμα παρέας, αυτοπεποίθηση, είναι μερικά από τα στοιχεία που διακρίνουν αυτήν την Εθνική ομάδα. Η οποία διαθέτει ίσως το καλύτερο υλικό από ποτέ, ενώ παράλληλα έχει δείξει πως μπορεί να παίξει και ποδόσφαιρο επιπέδου. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία;

Τα λόγια είναι περιττά. Ο Γερμανός μπορεί να έχει εμμονές, όμως αποτελεί «λίρα εκατό» για την Εθνική. Και θα είναι μεγάλη απώλεια αν φύγει το καλοκαίρι. Έχει κάνει μια ομάδα μοντέλο, ξέρει να διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο το υλικό που διαθέτει, ενώ η φράση του Φάνη Γκέκα «θεωρώ τον κ. Ρεχάγκελ πατέρα» δείχνει πως έχει καταφέρει να συσπειρώσει τους παίκτες γύρω του.

Μετά την αποτυχία στην προκριματική φάση του Μουντιάλ, ο Ρεχάγκελ προχώρησε σε σταδιακή ανανέωση. Και είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι αυτήν την εποχή η Εθνική διαθέτει από δύο καλούς παίκτες σε κάθε θέση, δίνοντας έτσι την άνεση στον προπονητή να μην προβληματίζεται από τυχόν ελλείψεις. Σύμφωνα με πολλούς- και όχι άδικα- το έμψυχο υλικό αυτής της ομάδας ίσως είναι καλύτερο από της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2004.

Ήταν ένα από τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε ο θρίαμβος της Πορτογαλίας. Και παρά τις αλλαγές- κατά το ήμισυ- στο έμψυχο δυναμικό, το ίδιο καλό κλίμα συνεχίζει να υπάρχει στην Εθνική ομάδα. Μεταφέρεται από τους παλιούς στους νέους, με θεματοφύλακα τον ομοσπονδιακό προπονητή.

Σε άλλες εποχές, το κλίμα που είχε διαμορφωθεί μεταξύ του κόσμου μετά την- οδυνηρή είναι αλήθειαήττα από την Τουρκία με το βαρύ 4-1 στο «Καραϊσκάκη» θα το ακολουθούσε εικόνα διάλυσης. Όμως, ο προπονητής κατά κύριο λόγο αλλά και οι παίκτες κατάφεραν να χειριστούν με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο τους τριγμούς που προκάλεσε στο συγκρότημα εκείνη η ήττα και να βρεθούν στην πρώτη θέση του 3ου προκριματικού ομίλου έπειτα από μερικούς μήνες.

Μετά τη νίκη επί της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, παίκτες και προπονητής έκαναν λόγο για ένα και μόνον αποτέλεσμα στην Τουρκία: τη νίκη. Και έτσι όπως αγωνίστηκε η ομάδα, στο καλύτερο- μακράν- παιχνίδι της στη μετά το Εuro της Πορτογαλίας εποχή, πώς μπορούσαν να μην πάρουν το τρίποντο; Μόνον αν συνωμοτούσε το σύμπαν εναντίον τους.

Στην αμυντική λειτουργία «χτίστηκε» η επιτυχία στην Πορτογαλία. Αυτή όμως από μόνη της δεν ήταν ικανή να καθιερώσει την Εθνική ως δύναμη στον ευρωπαϊκό χώρο. Παράλληλα, με δεδομένο πως οι αντίπαλοί της γνώριζαν πλέον τον τρόπο που αγωνιζόταν, ήταν αναγκαίο να δουλέψει πάνω στον τομέα του δημιουργικού παιχνιδιού. Και αυτό έκανε.

Είναι ευτύχημα για τον Ρεχάγκελ πως η συντριπτική πλειονότητα των παικτών στο βασικό σχήμα αγωνίζεται- ή πέρασε για κάποιο διάστημα- σε σπουδαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αυτό, πέραν της καλής αγωνιστικής και φυσικής κατάστασης, έχει δημιουργήσει στους παίκτες μια διαφορετική νοοτροπία που ξεφεύγει από την ελληνική μιζέρια".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: