Οι εποχές του χρόνου διαδέχονται η μία την άλλη και -ανεξάρτητα από το τί "φέρνουν" (καλοκαίρι και ξηρασία, καύσωνα και πυρκαγιές, φθινόπωρο και πλημμύρες, χειμώνα και χιόνια ή χειμώνα κι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, όπως το 2007)- "στόχος" πάντα παραμένει η Ελλάδα, που δέχεται άνανδρες κι ασύμμετρες (θυμηθείτε κι αυτό: είχε επισήμως υιοθετηθεί) επιθέσεις από άγνωστους εχθρούς που θέλουν να την εξαφανίσουν από το χάρτη. Ολα στη χώρα αυτή "κινδυνεύουν": από την εκκλησία έως το ποδόσφαιρο, από την παιδεία έως την οικογένεια, από την οικονομία έως την υγεία, από την κυκλοφορία ως τον ανδρισμό, από τη δημοκρατία έως τις συντάξεις, όλα και κάθε τι "κινδυνεύουν" διαρκώς κι επί πολλά χρόνια.
Οταν είναι κανείς εκπαιδευμένος (ή μήπως προγραμματισμένος;) να αντιδρά 8,5 στις 10 φορές με αυτό το φοβικό και πρωτόγονο τρόπο, τότε η υπερβολή είναι το λιγότερο που μπορεί να περιμένει. Εδώ και μια εβδομάδα εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα βομβαρδίζουν τα μάτια και τα αυτιά μας με τον επικείμενο πρωτόγνωρης έντασης "χιονιά". Παρατηρώντας τις αντιδράσεις "πολιτείας" και "πολιτών" εύκολα κανείς καταλήγει στο συμπέρασμα πως μόνο η Ελλάδα θα βρίσκεται σε τέτοια έκτακτη ανάγκη. Ολα τα άλλα μέρη του κόσμου έχουν ήλιο και θερμοκρασίες 26 βαθμούς και μόνο εδώ "λυσσομανάει" ο καιρός.
Τεράστιοι μετεωρολογικοί χάρτες κάνουν την εμφάνισή τους για να εξηγήσουν τις κινήσεις που θα κάνουν οι ψυχρές αέριες μάζες, έμπειροι υδραυλικοί δίνουν οδηγίες πως να προστατευθούν οι βρύσες κι οι σωληνώσεις, ηλεκτρολόγοι πως δεν θα γίνει μπλακ-αουτ, γιατροί, οδηγοί ράλλυ, διατροφολόγοι(!), υπεύθυνοι ενώσεων καταναλωτών και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου έχουν επιστρατευθεί για να αντιμετωπισθεί ο εχθρός. Κάθε 10 λεπτά ακούγεται σε όλους τους τόνους αυτή η τρομακτική πρόταση ("ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα"), όχι για να ενημερώσει επί της ουσίας για κάτι χρήσιμο, αλλά για να επιτείνει ένα κλίμα πανικού που πλανάται, αν δεν κυριαρχεί.
Γιατί αυτή η υπερβολή; Πιο πολύ για να μην μπορεί κανείς να κατηγορήσει την κυβέρνηση, πως δεν είχε έγκαιρα ενημερώσει για τη "σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου" και λιγότερο για να παρασχθούν χρήσιμες και πρακτικές οδηγίες. Σε αυτές τις συνθήκες, όταν δηλαδή αυτός που επιχειρεί να συμβουλεύσει είναι σε παροξυσμό, χάνεται και η (όποια) χρησιμότητα των συμβουλών. Σε ποιό άλλο κράτος του κόσμου θα αποτελούσε "είδηση", ότι "στην πλατεία Θρακομακεδόνων υπάρχει χιόνι πάχους 15-20 εκατοστών και είναι απαραίτητη η χρήση αλυσίδων";
Ολα αυτά τροφοδοτούν τη γνωστή μανία μας να "σηκώσουμε" από σούπερ (και μίνι) μάρκετ από εμφιαλωμένα νερά μέχρι γάλα, από φρυγανιές μέχρι όσπρια, από μπαχαρικά έως σοκολάτες, από αναπτήρες μέχρι σερβιέτες κι αφρούς ξυρίσματος μέχρι φακούς. Το ίδιο σκηνικό! Και τα κανάλια (κι οι "αρμόδιοι") να εξηγούν πως χρειάζεται προσοχή στους ... κερδοσκόπους.
Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση αποφασίζει να εφαρμόσει ... νέο σύστημα διάθεσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Εχοντας ασφαλώς κατά νου (δυσκολεύομαι να πιστέψω, ότι της "ξέφυγε"), πως η υλοποίηση του νέου συστήματος θα είχε πρόβλημα ακόμη κι αν γινόταν Αύγουστο μήνα, αποφασίζει "χαλαρά" να μην κάνει "πίσω" και να προχωρήσει "αταλάντευτα" στη εφαρμογή του νέου μέτρου.
Το αποτέλεσμα θα μπορούσε εύκολα να μαντέψει οποιοσδήποτε. Απανωτές ενημερώσεις για διάφορα τριψήφια τηλέφωνα που μπορεί κανείς να καλεί για να βρεί πετρέλαιο, αλλά βουίζουν, χειρόγραφες πρόχειρες επιγραφές "πετρέλαιο τέλος, συγνώμη" κολημμένες σε τζαμαρίες βενζινάδικων κι εταιρειών πετρελαίου, αγανακτισμένοι τηλεθεατές που φωνάζουν, κανάλια που τρίβουν τα χέρια τους.
Η χειρότερη (σχεδόν εφιαλτική) εκδοχή είναι όλα τα παραπάνω να έχουν σχεδιασθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι κάτοικοι αυτής της χώρας να καταλάβουν πως έχουν μια κυβέρνηση που ακολουθεί "ανυποχώρητη" στρατηγική των μεταρρυθμίσεων και "μηδενική" ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς (λαθρεμπόριο καυσίμων). Και μάλλον δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για ρεαλιστική κοινωνική πολιτική που πρώτοι από όλους γεύονται οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων και οι "αθίγγανοι" (sic) σε καταυλισμούς, που επειδή δεν έχουν παροχή ΔΕΗ, δεν διαθέτουν "κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής" που υπάρχει στο σχετικό λογαριασμό (έχουν σπάσει το κεφάλι τους άνθρωποι για να επινοήσουν αυτόν τον τρόπο) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθευθούν πετρέλαιο.
Οσο για την "επόμενη ημέρα"; Πρώτη είδηση θα είναι οι "ανατιμήσεις - φωτιά" που θα φέρει στα οπωροκηπευτικά ο χιονιάς. Βάζετε στοίχημα;
(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ)
3 σχόλια:
Έτσι μπράβο, φίλε. Η χώρα της υπερβολής και του δήθεν. Ποιος ασχολείται με το πώς είναι η γυναίκα του Καίσαρα; Αρκεί να φαίνεται ότι είναι "κάπως", όπως κάπως βολεύει κάθε φορά. Τα φούμαρα και οι μεταξωτές κορδέλες βαφτίστηκαν "επικοινωνιακή τακτική". Τελικό αποτέλεσμα, να λυμαίνονται διάφοροι ό,τι πέσει στα χέρια τους.
Αλλά τι περιμένεις, ευαισθησία; Εδώ φάγανε τα λεφτά με τα ομόλογα και δεν βρέθηκε ένας να παραιτηθεί. Ζαχόπουλος κλπ., σκάνδαλα, ούτε μία παραίτηση. Από τα ομόλογα και μόνο θα ΄πρεπε να είχε πέσει η κυβέρνηση, και όταν δεν έπεσε θα ΄πρεπε να είχαμε βγει στους δρόμους, εμείς που μας φάγανε τις συντάξεις.
Και ο αντίλογος: Κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει. Ο μεθερμηνευόμενον, πάρε ένα τυχαίο δείγμα πολιτών, κάν΄ τους κυβέρνηση να περνάνε από τα χέρια τους δις, και θα κάνουν ακριβώς τα ίδια. Γιατί και τα πρόσωπα της κυβέρνησης είναι κάποιοι από μας.
Το μόνο που έλειπε από το παραπάνω σχόλιο ήταν αυτό που έλεγε στο τέλος εκείνος ο τύπος στο Ρομάντζο.
Ουφ, συγχύστηκα πάλι σήμερα!
(Βοήθησέ με αν θυμάσαι ποιος ήταν, γιατί το δικό μου μυαλό σουρωτήρι πια. Δεν πρέπει να ήταν ούτε ο Ζαχαρίας βέβαια, ούτε ο Σταύρακας. Ή μήπως ήταν; Ο Σταύρακας εννοώ).
Μαζί με την ακρίβεια των οπωροκηπευτικών θα φάμε στη μάπα και τους γεωργούς που θα ζητάνε αποζημίωση για την καταστροφή της σοδειάς τους. Πάντως στη φετινή υπερβολή για το χιονιά στην Αθήνα έπεσαν τουλάχιστον μέσα, γιατί άλλες φορές μόνο που δεν βλέπουμε λιακάδα.
Δημοσίευση σχολίου