7.10.07

Η γάτα και τα ποντίκια

Από τη σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ το άρθρο του Αχ. Φακατσέλη:

«Στη λήξη της άτυπης συνόδου στη Λισαβόνα για την ευρωπαϊκή αντιτρομοκρατική πολιτική, ο «οικοδεσπότης» υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας, Ρουί Περέιρα, πόζαρε στα δημοσιογραφικά φλας με χαμόγελα: «Αν φοβάστε ότι ξυπνάμε τον Μεγάλο Αδελφό ή ότι συρρικνώνουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών μας, τότε η απάντησή μου είναι ξεκάθαρα "όχι"».

Χαμόγελα συγκατάβασης εισέπραξε κι ο ίδιος. Κανείς στην αίθουσα της συνέντευξης τύπου δεν είχε προλάβει να υποβάλει τέτοια ερώτηση, αλλά και κανείς δεν έδειξε να πείθεται από τη διαβεβαίωση του Περέιρα. Η βιασύνη του πορτογάλου να απαντήσει σε ένα ερώτημα που δεν του υποβλήθηκε απέδειξε πόσο αυτονόητο είναι το κλίμα ανησυχίας για την επικείμενη προώθηση ενός νέου πακέτου αντιτρομοκρατικών μέτρων στην Ευρώπη.

Εμπνευστής του, ο επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Φράνκο Φρατίνι, που έφτασε στη Λισαβόνα κρατώντας στα χέρια του το ογκώδες αντιτρομοκρατικό πακέτο για να το υποβάλει στην κρίση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των «27», που συμμετείχαν σ' αυτή την ανεπίσημη σύνοδο. Πολύ σύντομα, στις αρχές Νοεμβρίου, το πακέτο του Φρατίνι θα κατατεθεί στην Κομισιόν όπου θα λάβει το χρίσμα του «νέου όπλου» του ευρωπαϊκού πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Ετσι, η Λισαβόνα ήταν μόνο η αρχή. Μοναδική επιδίωξη της συνόδου ήταν να σταθμιστούν οι θέσεις των χωρών-μελών της:

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν ήταν ένας από τους ενοχλημένους, θυμίζοντας ότι τα υπάρχοντα «όπλα» αρκούν και δεν χρειάζονται νέα. Αντίθετα, ενθουσιασμένος δήλωνε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που αισθάνθηκε δικαιωμένος για τη δική του προγενέστερη πρωτοβουλία να προτείνει στη χώρα του μέτρα σαν κι αυτά που τώρα προτείνει στην Ε.Ε. ο Φρατίνι.

Το σίγουρο είναι ότι ο ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης και Ασφάλειας δεν αντιγράφει τον Σόιμπλε, ούτε ο Σόιμπλε ανακαλύπτει νέες αντιτρομοκρατικές λύσεις: και οι δύο ακολουθούν κατά γράμμα την αμερικανική πρωτοπορία. Με το ευφυολόγημα ότι πρόκειται για σχέδιο «τεχνολογικής αντιμετώπισης των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων», η Ε.Ε. καμουφλάρει τις πραγματικές διαστάσεις του πακέτου Φρατίνι. Η έμφαση δίνεται στην παρακολούθηση γενικώς του internet και ειδικότερα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των «υπόπτων», με προοπτική μπλοκαρίσματος συγκεκριμένων ιστοσελίδων που προσηλυτίζουν στην τρομοκρατική δράση ή διδάσκουν κατασκευή βομβών. Ακολουθεί η πρόταση για δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για κάθε μη Ευρωπαίο που μπαινοβγαίνει αεροπορικώς στη Γηραιά Ηπειρο. Στη βάση αυτή, που θα ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ονομαστική Καταγραφή Επιβατών (PNR), θα έχουν πρόσβαση όλες οι αρμόδιες δικαστικές ή διωκτικές αρχές των «27».

Η PNR δεν αποκλείεται στο μέλλον να συμπεριλάβει και ευρωπαίους πολίτες, καθώς το πακέτο Φρατίνι: ζητά να υιοθετηθεί ένα διευρυμένος ορισμός της «συνωμοσίας», που θα περιλαμβάνει και όσους «στηρίζουν» τρομοκρατικές ενέργειες. Επιπλέον προτείνει τη δημιουργία βάσης δεδομένων για έγκαιρη προειδοποίηση σχετικά με «κλεμμένα ή απωλεσθέντα εκρηκτικά».

Επωδός στα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου είναι η ανησυχία ότι απειλούνται «η ιδιωτική σφαίρα και τα ατομικά δικαιώματα» των Ευρωπαίων. «Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα» απαντά λακωνικά ο Φρατίνι. Τον πιστεύει κανείς;».

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

ΥΓ: Περισσότερα για το PNR

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: