22.10.07

Εκλογές και λογικές

Το περασμένο Σάββατο έληξε στην Ουάσιγκτον η διήμερη συνάντηση των συντηρητικών χριστιανών. Παρέλασαν από κεί όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι, που διεκδικούν το χρίσμα του ρεμπουπλικανικού κόμματος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2008. Ο λόγος είναι προφανής: Ολοι τους -άλλος λίγο κι άλλος πολύ- στην καλύτερη περίπτωση προσδοκούν την ψήφο των πολλών εκατομμυρίων κι αρκετών δογμάτων χριστιανών, που είναι μέλη του κόμματος και στη χειρότερη επιχειρούν να κατευνάσουν την πιθανή οργή, που "υποψιάζονται" πως τους προκάλεσαν κάποιες θέσεις που εξέφρασαν κατά την προεκλογική καμπάνια τους.

Στους τελευταίους φαίνεται πως ανήκει ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, που έχοντας εκφράσει άποψη υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων τρέμει το φυλλοκάρδι του μήπως του στοιχίσουν τους ψήφους των θρήσκων ρεπουμπλικάνων. Ετσι δεν δίστασε να τους μιλήσει έξω από τα δόντια, λέγοντάς τους: "Δεν έχετε απολύτως τίποτα, να φοβάστε από μένα".

Η απορία που έρχεται αμέσως στο νού είναι, τί ακριβώς φοβάται ... ότι φοβούνται; Ίσως το να χάσουν -με διάφορα κοινωνικά μέτρα- τη μεγάλη επιρροή τους στους πολίτες "α' γραμμής", αρκετοί από τους οποίους αναγεννώνται ως χριστιανοί, όπως ο Μπους. Είναι άγνωστο, αν ο Τζουλιάνι κατάφερε να διασκεδάσει τις επιφυλάξεις τους, αλλά έτσι που τάκανε ας τα ξεμπερδέψει.

Το πολιτικό παιγνίδι στις ΗΠΑ "παίζεται" με διαφορετικούς όρους από την Ευρώπη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κοινά. Παρόλα αυτά υπάρχουν εκεί μερικές περιπτώσεις, που όσο κι αν είναι κανείς "προϊδεασμένος" ξαφνιάζουν: Ο μεγάλος θόρυβος, ας πούμε, που έχει προκληθεί από μερίδα του συντηρητικού τύπου εξαιτίας του τελευταίου βιβλίου του Τζίμι Κάρτερ για το παλαιστινιακό. Είναι πρωτοφανούς έντασης οι επιθέσεις της New York Post κατά του συγγραφέα, που φθάνουν μέχρι του σημείου να αναρωτιέται πως κατάφερε κι έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ. Λές και δεν το ξέρει!

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: