"Απασχολημένοι καθώς είμαστε με τις ύβρεις και τα υπονοούμενα που ανταλλάσσουν καθημερινά οι διάφορες φράξιες του ΠαΣοΚ και με τις αντεγκλήσεις των Αγίων Πατέρων της Ιεράς Συνόδου, εν όψει της χηρείας του αρχιεπισκοπικού θρόνου, αγνοούμε άλλα ζητήματα που θεωρούμε ότι δεν πουλάνε, τα οποία όμως κάποια στιγμή είναι δυνατό να ανατρέψουν πάγιες θέσεις της ελληνικής πολιτείας και να έχουν ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις. Ενα από αυτά αφορά το ευαίσθητο θέμα των εθνικών μειονοτήτων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, η οποία εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, ανατρέπει πλήρως την ελληνική νομική επιχειρηματολογία περί ατομικού και συλλογικού αυτοπροσδιορισμού στο θέμα της αναγνώρισης εθνικής τουρκικής μειονότητας. Με την απόφαση αυτή καταδικάστηκε η Ελλάδα επειδή αρνείται να αποδεχθεί τη νόμιμη σύσταση του σωματείου «Σύλλογος Νεολαίας Μειονότητας Εβρου».
Η ελληνική θέση επικαλείται τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 για την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία αναφέρεται σε μουσουλμανική (δηλαδή θρησκευτική) και όχι εθνική (δηλαδή τουρκική) μειονότητα, και αιτιολογεί την άρνησή της να αναγνωρίσει το σωματείο με το επιχείρημα ότι ο τίτλος του δημιουργεί την εντύπωση ότι υπήκοοι ξένης χώρας και συγκεκριμένα τουρκικής εθνικότητας κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όμως δεν αποδέχθηκε τα ελληνικά επιχειρήματα υποστηρίζοντας: «Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι αληθινός σκοπός του σωματείου είναι να προωθήσει την ιδέα ότι υπάρχει εθνική (τουρκική) μειονότητα στην Ελλάδα, αυτό δεν ισοδυναμεί με κάποια απειλή προς τη δημοκρατική κοινωνία». Το Δικαστήριο θεώρησε ότι η επίκληση πιθανών κινδύνων για τη δημόσια τάξη (η οποία σύμφωνα με τον ελληνικό Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δικαιολογεί τη μη αναγνώριση σωματείων) δεν ευσταθεί, καθώς οι προθέσεις των μελών του σωματείου δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη στην πράξη.
Ολα αυτά σημαίνουν ότι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο δέχεται ότι το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού, που προβλέπεται από την ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Μειονοτήτων, δεν ασκείται μόνο σε ατομικό επίπεδο, όπως αποδέχεται η Ελλάδα, αλλά και σε συλλογικό. Η χώρα μας είχε καταδικαστεί στο παρελθόν και για μια ανάλογη υπόθεση με το σωματείο «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού», ενώ εκκρεμεί στο Στρασβούργο και άλλη προσφυγή μουσουλμάνων της Ξάνθης για τη μη αναγνώριση του σωματείου «Τουρκική Ενωση Ξάνθης». Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση (η οποία προς το παρόν ασχολείται με το αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σφαγέας ή όχι), καθώς η Ελλάδα εμφανίζεται να κινείται εκτός του πλαισίου του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δίνοντας έτσι επιχειρήματα στις χώρες εκείνες, όπως η Τουρκία ή η πΓΔΜ, που υποστηρίζουν ότι εθνικές τους μειονότητες κατοικούν στη Μακεδονία και στη Θράκη."
Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ
ΥΓ: Για τους γαλλομαθείς περισσότερα
(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου