3.10.07

Μoney, money, money

Οπως καλή ώρα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εσωκομματική προεκλογική περίοδο, έτσι και το δημοκρατικό κόμμα στις ΗΠΑ αναζητεί τον καταλληλότερο υποψήφιο για να το εκπροσωπήσει στις προεδρικές εκλογές του 2008 (και να τις κερδίσει). Εδώ τελειώνουν και οι όποιες ομοιότητες των δύο περιπτώσεων. Γιατί, δεν είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς τις κορώνες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ περί "αυτονομίας της πολιτικής από τα οικονομικά συμφέροντα" αν μάθαιναν πώς έχουν τα πράγματα στην άλλη πλευρά του ατλαντικού με το προεκλογικό χρήμα (και μάλιστα αυτό που "κυκλοφορεί" για τις ανάγκες μελών του ιδίου κόμματος προκειμένου να λάβουν το χρίσμα).

Χθές, λόγου χάριν, η Χίλαρυ Κλίντον ανακοίνωσε, ότι από οικονομικής πλευράς το γ' τρίμηνο του 2007 πήγε για την καμπάνια της πολύ καλά, απέκτησε 100.000 νέους "φίλους" που την ενίσχυσαν οικονομικά με το ποσό των 27 εκ. $ (19 και κάτι εκ. €). Στο ίδιο διάστημα ο Μπάρακ Ομπάμα με 93.000 συνολικά "φίλους" μάζεψε ... μόνο 20 εκ. $ (14 και κάτι εκ €), ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για όλο το 2007 είναι 352.000 δωρητές (donators) και 74,9 εκ $. Τέλος, ο Τζών Εντουαρντς (τρίτος μέχρι τώρα δημοκρατικός υποψήφιος) στο ίδιο τρίμηνο μάζεψε 150.000 δωρητές και 7 εκ. $.

Ολα αυτά εκεί δείχνουν καθημερινά και συνηθισμένα. Ο Κ. Γουίλκοξ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν και ειδικευμένος στη μελέτη συμπεριφοράς και ψυχολογίας των ψηφοφόρων, έχει καταλήξει πως οι αμερικανοί ψηφίζουν -κυρίως- ενισχύοντας γενναιόδωρα με το χρήμα τους τον πολιτικό που συμπαθούν κι υποστηρίζουν, στερώντας το από αυτόν που αντιπαθούν. Μ' αυτά και μ' αυτά το κόστος των αμερικανικών εκλογών υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει αυτή τη φορά το 1 δις $.

Μπροστά, πάντως, σε αυτά τα τεράστια ποσά αρχίζουν να ακούγονται και φωνές, όπως της οργάνωσης Common Cause, που προτείνουν αλλαγή του σημερινού πλαισίου και αντικατάστασή του με τη δημόσια χρηματοδότηση των υποψηφίων.

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: