17.10.07

(Αυτο)καθορισμοί

Τον Ιούνιο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με αφορμή καταγγελίες για την εκπομπή "Je t' aime" του Alter, ασχολήθηκε και πάλι με την ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων και τη διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όσων συμμετέχουν σε αυτά (κι όχι όσων τα ... παρακολουθούν).

Στο πλαίσιο αυτό ήλθαν -δημοσιογραφικά- στη δημοσιότητα αποσπάσματα γνωμοδότησης καθηγητών της νομικής, στους οποίους προσέφυγε το κανάλι, σύμφωνα με την οποία στοιχείο της αξίας του ανθρώπου είναι το δικαίωμα στον αυτοκαθορισμό και δεν μπορεί να είναι ανεκτή η απαγόρευση της προβολής από την τηλεοράση μιας σωματικής ή άλλης ιδιομορφίας ενός προσώπου, επειδή αυτή "θεωρείται" πως οδηγεί σε εξευτελισμό και γελοιοποίησή του, εάν ο ίδιος ο "ενδιαφερόμενος" δεν το αισθάνεται ή δεν το βλέπει έτσι.

Το δικαίωμα στον αυτοκαθορισμό του φαίνεται πως διεκδικεί και ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. Οπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ η ομάδα του (πάλι) σκέπτεται να ενεργοποιήσει τους όρους του συμβολαίου που αφορούν το ... σωματικό βάρος του(!) (αφού δεν έχασε, όπως είχε δεσμευθεί, τα κιλά που έπρεπε), πράγμα που βέβαια θα λειτουργήσει κυρωτικά εις βάρος του μειώνοντας δραστικά τις αμοιβές του.

Το μεγάλο -όπως παραδέχονται, όσοι γνωρίζουν- ταλέντο του παίκτη είναι αυτό που τον καθόρισε, για να πάρει τη μεταγραφή για τον Ολυμπιακό και να συμπεριληφθεί πέρσι στην εθνική ομάδα του μουντιάλ, όπου και διέπρεψε. Ούτε η άποψη, όμως, των άλλων, ούτε το κυνήγι της δόξας και τα πολλά χρήματα του συμβολαίου του φαίνεται να μετρούν στο μυαλό του αθλητή τόσο, ώστε να χάσει βάρος και να περιορισθεί ο σοβαρός (από όσο λέγεται) κίνδυνος για την υγεία του.

Πάντως, εδώ που τα λέμε, αυτή δεν είναι και η "ουσία" κάθε δικαιώματος; Να μπορεί κανείς να αψηφά αντιδράσεις και κατακραυγή και να κάνει πεισματικά, όσο αντέχει, το "δικό του".

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στην περίπτωση Σχορτσιανίτη, είναι απολύτως δικαίωμά του παίκτη να επιλέξει ανάμεσα σε μερικά εκατομμύρια ευρώ ή στην παθολογική παχυσαρκία. άλλωστε έχει αρκετους συμβούλους που θα τον βοηθήσουν να αποφασίσει.

Για τους διαπομπευόμενους στο Alter όμως, είμαστε βέβαιοι ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν σαφή επίγνωση της κακής εκμετάλλευσης των ιδιαιτεροτήτων τους από την τηλεόραση;
Κατανοούν την εικόνα τους;

Ή μήπως εκδικούνται τον εαυτό τους;