14.10.07

Η μάχη των θρανίων

Οι δάφνες που έχει διεθνώς δρέψει το ντοκυμαντέρ του Αλ Γκόρ "An Inconvenient Truth" και το όσκαρ που φέτος κέρδισε (δεν είχε ακόμη ανακοινωθεί πως ο Γκόρ κερδίζει και το Νόμπελ Ειρήνης) δεν απέτρεψε το διευθυντή σχολείου στην Αγγλία να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο, ζητώντας να απαγορευθεί η προγραμματιζόμενη προβολή του στα β' βάθμια σχολεία και τους μαθητές της χώρας.

Ο δικαστής σερ Μάϊκλ Μπάρτον που ανέλαβε την υπόθεση, μολονότι έκρινε πως το ντοκυμαντέρ έχει κάποιες επιστημονικές ανακρίβειες, εντούτοις επέτρεψε την προβολή του παραγγέλοντας να συνοδευθεί και από παρουσίαση της αντίθετης προς αυτό άποψης. Στην απόφασή του χαρακτηρίζει ακριβές, στο μεγαλύτερο βαθμό, το ντοκυμαντέρ και σύμφωνο στις γενικές του γραμμές προς τα πορίσματα του IPCC, αν και το βρίσκει "πολιτικά φορτισμένο" και διακατεχόμενο από τάση υπερβολής και κινδυνολογίας, παράγοντες στους οποίους αποδίδει και τα εννιά επιστημονικά λάθη που εντόπισε σε αυτό. "Η επιδίωξη του ντοκυμαντέρ ήταν κυρίως η πολιτική αφύπνιση γύρω από το ζήτημα κι όχι μια αμερόληπτη ανάλυση της επιστημονικής θεώρησης της αλλαγής κλίματος", κατέληξε ο δικαστής, απορρίπτοντας με αποφασιστικότητα τις κατηγορίες του διευθυντή Στιούαρτ Ντίμοκ, περί πλύσης εγκεφάλου που θα υποστούν τα παιδιά από την προβολή του.


(Τελείως "συμπτωματικά" ο κ. Ντίμοκ αναφέρεται ως μέλος του νέου κόμματος, που μάλλον "δυσπιστεί" στη βαθμό συμμετοχής της ανθρώπινης δραστηριότητας ως αιτίας για την υπερθέρμανση του πλανήτη).

Η είδηση αυτή της Γκάρντιαν, αφήνει 3 (τουλάχιστον) "ουρές" που φθάνουν στην πόρτα μας:

Η όψιμη στροφή προς την οικολογία, που εκφράζουν τελευταία οι πολιτικοί, θα μένει κενό γράμμα όσο δε δίνεται συγκροτημένα κι αξιόπιστα η δυνατότητα μέσω της εκπαίδευσης να εξοικειωθούμε μαζί της και να κατανοήσουμε τη σημασία της.

Η γνώση που παρέχεται στο σχολείο θα γίνεται όλο και συχνότερα αντικείμενο ιδεολογικής/ πολιτικής / κομματικής διαμάχης, με κίνδυνο να αξιώνεται εντονότερα ο ασφυκτικός έλεγχός της.

Μια αμερόληπτη και νηφάλια δικαιοσύνη ήταν και παραμένει σοβαρός παράγων ισορροπίας στο σύγχρονο κόσμο.


(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: