21.10.07

Ασύρματο ίντερνετ

Από το σημερινό ΒΗΜΑ το άρθρο του Γ. Γιανναράκη με τίτλο "Ασύρματη Επανάσταση":

"Μοιάζει με μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας: Ενα βουβό τεχνολογικό τσουνάμι απειλεί να σαρώσει τα παραδοσιακά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της Ευρώπης. Ενα τσουνάμι που δεν στηρίζεται σε κάποια νέα επαναστατική τεχνολογία αλλά στην καινοτομική διευκόλυνση της συνεργασίας ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους. Οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί παίκτες που έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια σε άδειες και υποδομές μοιάζουν ανίσχυροι μπροστά σε ένα καινούργιο φαινόμενο που αποδιοργανώνει τη στρατηγική τους για το μέλλον.

Η ιδέα είναι απλή: αν όσοι διαθέτουν σύνδεση στο γρήγορο Internet εγκαταστήσουν έναν κόμβο ασύρματης πρόσβασης με εμβέλεια μερικών δεκάδων μέτρων, τότε είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα τεράστιο και πανίσχυρο «αιθέριο» δίκτυο που μπροστά του ακόμη και τα δίκτυα τρίτης γενιάς της κινητής τηλεφωνίας θα φαντάζουν προϊστορικοί δεινόσαυροι. Το δίκτυο θα μπορεί να επεκτείνεται ταχύτατα και ανέξοδα, αφού ο απαιτούμενος εξοπλισμός είναι ο ίδιος που χρησιμοποιείται στις ευρυζωνικές συνδέσεις και κάθε νέος κόμβος διασυνδέεται αυτόματα στον «αιθέριο ιστό» χωρίς να απαιτούνται τεχνικές γνώσεις από τους χρήστες.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η ιδέα εδώ και δύο χρόνια έχει ξεφύγει από τη φαντασία και άρχισε να εφαρμόζεται στην Ισπανία από μια μικρή καινοτομική εταιρεία, τη FON, ενώ την περασμένη εβδομάδα η κραταιά British Telecom ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τη FON για να απλώσει το ασύρματο δίκτυο στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται. Ηδη οι χρήστες της FON, που ονομάζονται foneros, έχουν εξαπλωθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες - ακόμη και στην Ελλάδα! - αφού η εφαρμογή της ιδέας δεν υπόκειται σε κανέναν γεωγραφικό περιορισμό ούτε εξαρτάται από τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο μέσω του οποίου ο κάθε χρήστης αποκτά σύνδεση στο Internet.

Οι foneros χωρίζονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο που «μοιράζονται» τη σύνδεσή τους με τα άλλα μέλη της κοινότητας:

Οσοι μοιράζονται δωρεάν τη σύνδεσή τους με μοναδικό αντάλλαγμα τη δωρεάν πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο FON ονομάζονται Linus (από τον Linus Torvalds, δημιουργό του Linux).

Οσοι αντίθετα επιδιώξουν να αποκτήσουν έσοδα από τη χρήση του δικτύου τους ονομάζονται Bill (από τον Bill Gates) και φυσικά πληρώνουν και οι ίδιοι για να χρησιμοποιήσουν το παγκόσμιο δίκτυο FON.

Μια τρίτη διαφορετική κατηγορία είναι οι ονομαζόμενοι Alien (Ξένοι) οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιούν το δίκτυο FON χωρίς να μοιράζονται κάποια δική τους σύνδεση. Οι Alien πληρώνουν για αυτή τη χρήση και τα έσοδα από αυτούς μοιράζονται ανάμεσα στους Bill στη FON.

Οπως αναμενόταν, γρήγορα η FON απέκτησε ως μετόχους σημαντικά ονόματα του κλάμπ των ψηφιακών επιχειρηματιών.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν το μοντέλο της FON μπορεί να έχει εφαρμογή στη χώρα μας, όπου η αρχιπελαγική γεωμορφολογία και οι ελλιπείς υποδομές ευνοούν την ανάπτυξη των ασύρματων δικτύων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα αναπτύσσεται εδώ και αρκετά χρόνια ένα πρωτότυπο ασύρματο δίκτυο, το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών με περισσότερους από 6.000 κόμβους που λειτουργούν με τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών. Η επιτυχία του δείχνει με τον δικό της τρόπο ότι δεν είμαστε έξω από την επερχόμενη επανάσταση".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει κενό στην ενημέρωση αν η ακτινοβολία είναι ακίνδυνη για την υγεία. Οποιος γνωρίζει, ας μας πεί

Μονά - Ζυγά είπε...

Είναι, όντως, πολύ σοβαρό θέμα. Ισως τις επόμενες ημέρες υπάρξει κάποιο φως...