20.10.07

Ενας άλλος ΦΠΑ

Λένε πως η όποια "αξία" μερικών μυστικών έγκειται αρκετές φορές ακριβώς στο ότι έμειναν -για λίγο ή πολύ, αδιάφορο- κρυφά. Στην περίπτωση αυτή η τελική αξία του μυστικού (όταν δηλαδή αποκαλυφθεί) ταυτίζεται με αυτή που αρχικά ο "κάτοχος" της πληροφορίας της είχε αποδώσει και τον έκανε να την καταχωνιάσει (καθιστώντας την μυστικό), συν τη σημασία που αποδίδει στο γεγονός αυτός που το φέρνει στο φώς. Κάτι σαν ΦΠΑ, δηλαδή.

Πριν ένα χρόνο περίπου όλος ο κόσμος μιλούσε για το τελευταίο βιβλίο του νομπελίστα Γκύντερ Γκρας "Ξεφλουδίζοντας το κρεμμύδι", όπου εξομολογείται την ένταξή του σε ηλικία 11 ετών στη χιτλερική νεολαία. Αυτή καθεαυτή η αποκάλυψη, που μάλιστα έκανε ο ίδιος, επισκίασε το βιβλίο και προκάλεσε πολλά και ποικίλα σχόλια τόσο για την θέση που του ταιριάζει στην παγκόσμια λογοτεχνία, όσο και για τους λόγους που έκαναν το γερμανό συγγραφέα να το γράψει.

Ενας άλλος τύπος μια πιό βίαιης αποκάλυψης είναι αυτός που γίνεται από τρίτο πρόσωπο και όχι τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στη Γαλλία μια βιογραφία της Κατρίν Ντενέβ, στην οποία πολλά αναφέρονται για τη σχέση του πατέρα της με τις δυνάμεις της γερμανικής κατοχής και το καθεστώς της κυβέρνησης του Βισί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στη δημοσιότητα αληθινά ή ψευδή στοιχεία για τη ζωή και δράση διαφόρων σήμερα επωνύμων κατά την περίοδο του β’ παγκοσμίου πολέμου. Ο Βαλντχάϊμ, ο Χάμπερμας, ο Βάλζερ είναι μόνο μερικοί από αυτούς.

Οσο να φύγουν από τη ζωή όσοι διάσημοι σήμερα έζησαν τον καιρό του πολέμου, τέτοιες ιστορίες θάρχονται και θα ξανάρχονται. Κοινό σημείο στην ανθρώπινη ιστορία είναι, ότι μικρό ή μεγάλο, σημαντικό ή ασήμαντο μέρος της "διαδραματίζεται" μπροστά στα μάτια (ή το μυαλό) ενός μόνο ανθρώπου. Ετσι ευκολότερα μπαίνει στον πειρασμό και να το αποκρύψει.

Οπως αναφέρει ο Λ. Μπουνουέλ στην "Τελευταία πνοή" του, θα είχε συνθλιβεί (λόγω της αυστηρής καθολικής ανατροφής του όταν μικρό παιδί είδε όνειρο, ότι χαριεντίζεται σεξουαλικά με τη μητέρα του) αν γρήγορα δεν καταλάβαινε ότι ουδείς άλλος -εκτός από τον ίδιο- γνώριζε για αυτό και δεν το κρατούσε μυστικό.

(H εικόνα από τα "Oνειρα" του Yuroz έχει ληφθεί από εδώ).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κάτι σαν ΦΠΑ, δηλαδή.

Πολύ ενδιαφέρων τρόπος σκέψης :-)