29.10.07

Ιώσεις

Σήμερα έφθασε (για 2η φορά τις τελευταίες ημέρες) στα ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ, όπως ίσως και σε πολλούς άλλους, το παρακάτω email που αναφέρεται σε κάποιο ιό:

"Subject: DANGEROUS VIRUS/>
Τις επόµενες ηµέρες θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να µην ανοίξετε κανένα µήνυµα µε τον τίτλο " invitation", ανεξάρτητα µε το ποιος το στέλνει, πρόκειται για ένα ιό ο οποίος "ανάßει" µια ολυµπιακή δάδα που καίει το σκληρό δίσκο του Pc.

Αυτός ο ιός θα σας σταλεί από ένα άτοµο που έχετε ήδη στη λίστα επαφών σας, για αυτό θα πρέπει να ενηµερώσετε όσο το δυνατό περισσότερους. Εάν λάßετε µήνυµα µε τον τίτλο "invitation " µην το ανοίξετε και κλείστε αµέσως το Pc.

Είναι ο χειρότερος ιός που ανακοινώθηκε από το CNN και αξιολογήθηκε από τη Microsoft ως ο πιο καταστροφικός ιός που έχει υπάρξει ποτέ. Ο συγκεκριµένος ιός ανακαλύφθηκε χτές από το MCAfee και δεν υπάρχει ακόµα "λύση" για αυτόν. Απλά καταστρέφει τον Τοµέα Zero του σκληρού
δίσκου όπου ßρίσκονται οι σηµαντικότερες πληροφορίες. Αποστείλετε αυτό το mail σε όσους γνωρίζετε, στους φίλους και γνωστούς σας και θυμηθείτε πως αν το αποστείλετε σε όλους αυτούς, θα επωφεληθούμε όλοι".

Εντύπωση προκαλεί μια μυστηριώδης "δύναμη" (πειθώ;), που φαίνεται να διαθέτουν αυτά τα μηνύματα, ακόμη και σε ανθρώπους που έχουν μάθει να ελέγχουν και να διασταυρώνουν κάθε πληροφορία. Ψάχνοντας στοιχειωδώς στο ίντερνετ προκύπτει, πως πρόκειται για μία ακόμη φάρσα. Αυτό τουλάχιστον κατηγορηματικά ισχυρίζονται ειδήμονες εδώ, εδώ και εδώ. Σύμφωνα με αυτούς, πρόκειται για νέα εκδοχή του παλαιότερου "ιού" A Virtual Card For You, που ήταν κι αυτός φάρσα.

Μολονότι δεν είναι απολύτως γνωστό, αν υπάρχουν κι άλλοι λόγοι (πέρα από την "πλάκα") που κάνουν κάποιους να ξεκινήσουν μια τέτοια φάρσα, είναι κάπως ευκολότερο να διακρίνει κανείς ένα τους λόγους που κάνει τους γενικώς "ψαγμένους" χρήστες να "προωθούν" τέτοια μηνύματα: Από τη μία είναι η έλλειψη χρόνου (αυτών των 2-3 λεπτών, δηλαδή), για να ελέγξουν την εγκυρότητα του μηνύματος, και από την άλλη η ευκολία να το κάνουν "forward" και να "ξεμπερδεύουν". Σ' αυτό βοηθάει, ίσως, και μια σκέψη που πολλοί έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας: "Αυτό που δεν έχω χρόνο να κάνω εγώ (έλεγχο), κάποιος άλλος θα βρεί και θα τον κάνει. Αν είναι φάρσα, δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Αν, όμως, είναι αλήθεια;".

Δεν φαίνεται, δηλαδή, να αξιολογείται έστω με το μέτρο της κοινής λογικής, ότι οι πιθανότητες να "πιάσουν" απλοί χρήστες κάποιον ιό πριν από τις εταιρείες (που βγάζουν δισεκατομμύρια δολλάρια φτιάχνοντας προγράμματα λογισμικού κατά των ιών) είναι πρακτικώς από ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Το ίδιο, όμως, δεν συμβαίνει με όσους παίζουν κάθε εβδομάδα μικροποσά (πολλών εκετομμυρίων ευρώ στο σύνολό τους) σε λόττο και τζόκερ; Κι αν σου κάτσει;

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το κυνήγι της "ευκαιρίας" συναρπάζει και εθίζει

Ανώνυμος είπε...

Η άλλη απορία είναι ποιοί είναι αυτοί που διαθέτουν τον χρόνο τους για να κάνουν 'πλάκα' ή αληθινή ζημιά (και γιατί;) δημιουργόντας ιούς.
Είναι 'πιτσιρικάδες' (όπως λέγονται στην αργκό των κομπιουτεράδων οι σπασίκλες προγραμματιστές, ασχέτως ηλικίας) που ακολουθούν κάποια 'μαγκιά' του χώρου τους κ αισθάνονται ανεβασμένοι που καταφέρνουν να περάσουν και αυτοί, έστω ως ανώνυμοι, στην ιστορία για λίγο;
Είναι μήπως -θα έλεγαν κάποιοι καχύποπτοι- δημιουργήματα του ίδιου χώρου που βγάζει κέρδη πουλώντας ύστερα προστασία κατά των ιών (όπως είμαι σίγουρος, ο καχύποπτος εγώ, ότι συνέβη με τον περίφημο ιό του 2000);
Αβυσσος η ψυχή..