12.3.08

7 & 7

Από τα χθεσινά ΝΕΑ:

"Επτά θανάσιμα αμαρτήματα που συνδέονται με την εποχή της παγκοσμιοποίησης προστίθενται στη λίστα του Βατικανού. «Προσβάλλετε τον Θεό όχι μόνο κλέβοντας, βλασφημώντας ή λαχταρώντας τη γυναίκα του πλησίον σας, αλλά και καταστρέφοντας το περιβάλλον, πραγματοποιώντας αμφιλεγόμενα επιστημονικά πειράματα ή επιτρέποντας γενετικούς χειρισμούς που οδηγούν στην αλλοίωση του DΝΑ ή στην καταστροφή εμβρύων», επισήμανε ο επίσκοπος Τζανφράνκο Τζιρότι, επικεφαλής του σώματος του Βατικανού που ασχολείται με την εξομολόγηση και τον σωφρονισμό, ανοίγοντας έτσι τον κατάλογο των επτά νέων θανάσιμων αμαρτημάτων. Ο κατάλογος συμπληρώνεται από τη χρήση ή το εμπόριο ναρκωτικών και την κοινωνική αδικία, που προκαλεί φτώχεια και «υπερβολική απόκτηση πλούτου από τους λίγους». Στον ίδιο κατάλογο όμως ανήκουν η άμβλωση- ένα αμάρτημα που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το Βατικανό- γιατί προσβάλλει την «αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των γυναικών» και η παιδεραστία που έχει προσβάλει και το σώμα των κληρικών, εκθέτοντας έτσι «την ανθρώπινη αλλά και τη θεσμική ευθραυστότητα της Εκκλησίας».

Ο κατάλογος
Ο νέος κατάλογος είδε το φως της δημοσιότητας μέσω της εφημερίδας του Βατικανού «L΄ Οsservatore Romano». Αν και δεν είναι οριστικός, πολλοί πιστοί στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δέχονται ως θανάσιμες τις αμαρτίες που ονομάτισε τον 6ο αιώνα ο Πάπας Γρηγόριος: πλεονεξία, πόθος, λαιμαργία, οκνηρία, οργή, φθόνος, εγωισμός. Η Εκκλησία διαχωρίζει τις αμαρτίες σε αφέσιμες ή λιγότερο σοβαρές και σε θανάσιμες που απειλούν την ψυχή με αιώνια καταδίκη, εκτός κι αν συγχωρεθούν πριν από τον θάνατο με εξομολόγηση και μετάνοια.

Όπως πάντως παραδέχτηκε ο Τζιρότι, όλο και λιγότεροι καθολικοί εξομολογούνται πλέον. Επικαλούμενος έρευνα του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, ανέφερε πως ποσοστό που φτάνει στο 60% των πιστών έχει σταματήσει να εξομολογείται στην Ιταλία. Από την ίδια έρευνα έγινε γνωστό πως το 30% των Ιταλών πιστών πιστεύει ότι δεν υπάρχει ανάγκη μεσολάβησης του ιερωμένου ενώ το 20% δεν νιώθει άνετα να μιλά για τις αμαρτίες του σε άλλον".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

YΓ: Επίσκοπος υπεύθυνος ... σωφρονισμού, μπρρρ

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωστόσο παρατηρώ ότι συμπεριέλαβε στις πράξεις προσβολής του θεού την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Βλέπω λοιπόν την εξής διάσταση στο θέμα:
Αναμφίβολα, η ένταξη αυτής της πράξης στην κατηγορία των αμαρτημάτων είναι θετική κίνηση, στο βαθμό που επιδρά σε όσους (όχι λίγους πάντως) επιδρά. Ισχυρίζομαι ότι ενώ πράξεις (ας τις ονομάσω έτσι) κοινής καθιερωμένης καθημερινότητας όπως η μοιχεία ή η κλοπή ή η επιθυμία της γυναίκας/άνδρα του/της πλησίον έχουν μπεί στο πετσί των πιστών από αιώνες, σε βαθμό ρουτίνας πια, και ως τέτοιες (ρουτινιάρικες) παραβιάζονται με αρκετά ελαφράν την καρδίαν πλέον, οι νέες μοντέρνες αμαρτίες σαν την παραπάνω ή σαν την χρήση/διακίνηση ναρκωτικών θα αποκτήσουν, μέσω της δαιμονοποίησης τους, (ελπίζω), φρέσκο ενθουσιασμό για την τήρηση τους - έστω από εκείνους (τους όχι ολίγους είπαμε) που ούτως ή άλλως πείθονται και ακολουθούν τις εντολές του Βατικανού.
Ενα μεγάλο ποσοστό από αυτούς βλέπουν την γνώμη του πάπα σαν την υπέρτατη επί γης καθοδηγητική αρχή σε θέματα ηθικής και τρόπου ζωής. Αν πεισθούν, έστω και έτσι, αυτοί να κάνουν το σωστό ή να σκέφτονται δις πριν κάνουν το φάουλ, κέρδος θα είναι. Δεν θα μου κακοφαινόταν να έμπαινε με τέτοιο τρόπο στα κοσμικά και η ορθόδοξη εκκλησία των εδώ εντοπίων.