Οσοι (είτε εξ επαγγέλματος είτε από "γούστο") είναι εξοικειωμένοι με τα ακροατήρια, αλλά κι όσοι δεν αρνούνται την προσοχή τους σε κομμάτια δικαστικού ρεπορτάζ των εφημερίδων και τις συχνά γλαφυρές περιγραφές των τεκταινομένων στις δικαστικές αίθουσες (οι παλιότεροι δημοσιογράφοι ανέφεραν, πως οι άξιοι δικαστικοί ρεπόρτερ είναι αναγκαίο συστατικό ενός καλού φύλλου) θάχουν προσέξει, ότι όχι σπάνια λειτουργοί της έδρας σαν να "πιέζονται" από το αυστηρό πλαίσιο της δικονομίας κι "υποκύπτοντας" (περισσότερο ή λιγότερο δύσκολα) σε μάλλον εξωδικονομικά πρότυπα απευθύνονται σε παράγοντες της δίκης με τρόπο που δεν αρμόζει (είτε στον ενικό, είτε ηθικολογώντας, είτε χρησιμοποιώντας εξωδικαστικά -ευρύτατα διαδεδομένα- επικοινωνιακά στερεότυπα).
Το ενδιαφέρον των μίντια για διάσημους κατηγορούμενους και "τρανταχτές" δικαστικές υποθέσεις φαίνεται πως επιδρά μερικές φορές στην έδρα κι αποσπά την προσοχή της από το καθήκον αναζήτησης (βάσει νομικών κανόνων και τυπικής διαδικασίας) της αλήθειας και απόδοσης δικαιοσύνης. Ωστόσο στις θεμελιώδεις αρχές της ποινικής δίκης συγκαταλέγεται και η στάση που πρέπει να τηρούν οι δικαστές έναντι των κατηγουρουμένων και των λοιπών εμπλεκομένων. Ετσι κατά το άρθρο 332: "Αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο ακροατήριο ο δικαστής δεν μεταχειρίζεται τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη δίκη κατά τον απαθή και ψύχραιμο τρόπο που επιβάλλεται, διαπράττει βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα", ενώ κατά το άρθρο 334: "1. Εκείνος που διευθύνει τη συζήτηση μπορεί να διακόπτει τον εισαγγελέα και τους διαδίκους που έλαβαν το λόγο, όταν απομακρύνονται από το θέμα. Συνιστά επίσης στους διαδίκους και στους συνηγόρους να τηρούν το απαραίτητο μέτρο στις εκφράσεις τους και ανακαλεί στην τάξη όποιον από αυτούς χρησιμοποιεί απρεπείς εκφράσεις ή επιχειρεί προσωπικές επιθέσεις εξάλλου στον εισαγγελέα ή στο δημόσιο κατήγορο μπορεί να υποδεικνύει αυτό το άτοπο. Αν, παρ` όλα αυτά, ένας από τους παραπάνω επιμένει σε τέτοιου είδους εκτροπή, είναι δυνατό να του αφαιρέσει το λόγο. 2. Μπορεί επίσης να απορίπτει όλες τις προτάσεις που δεν βοηθούν καθόλου στην εξακρίβωση της αλήθειας και προκαλούν άσκοπη παράταση των συζητήσεων" .
Η έντονη γοητεία που ασκεί το προσκήνιο σε όλο και μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας θα ήταν παράδοξο να αφήσει ανέγγιχτο το χώρο της δικαιοσύνης, της οποίας μια άλλη θεμελιώδης αρχή είναι εκείνη της δημοσιότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου