Χθές το βράδυ κατέληξε στο Στάνφορντ Μπρίτζ η μεγάλη σε (διάρκεια και βαθμολογική συγκομιδή) φετεινή περιπέτεια των ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά "σαλόνια". Για πρώτη φορά πέρασαν κι οι πέντε ελληνικές ομάδες, που συμμετείχαν στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, στη φάση των ομίλων, έκανε εκτός έδρας νίκες ο Ολυμπιακός κι έφθασε στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λίγκ. Παρά το σκληρό (αλλά όχι αναπάντεχο) χθεσινό 3-0 της Τσέλσι, δεν ήταν κακή χρονιά.
Αυτό, ωστόσο, δεν στέρησε την ευκαιρία από διαφόρους αρμόδιους, ειδικούς και μη να γράφουν και να λένε - κυρίως στη φάση των αγώνων νοκ άουτ (ΟΣΦΠ - Τσέλσι, ΠΑΟ - Ρέϊντζερς και ΑΕΚ - Χετάφε)- διάφορες γνωστές "σοφίες", που το λιγότερο προκαλούν την κοινή λογική.
Λόγου χάριν, μετά το 0-0 του ΠΑΟ στη Γλασκώβη, ειπώθηκε (κι αδιαμαρτύρητα ακούσθηκε), ότι θα ήταν καλύτερα να έχανε με 2-1 η ελληνική ομάδα, παρά που έφερε αυτό το "δύσκολο" και "πονηρό" σκορ. Τα ίδια περίπου λέχθηκαν για το 0-0 του Καραϊσκάκη και το 1-1 του ΟΑΚΑ.
Δεν είναι ορατό, τί ακριβώς θα άλλαζε στην τακτική κι απόδοση των ελληνικών ομάδων (εάν είχαν χάσει στους πρώτους αγώνες), ώστε να αποδειχθεί η ορθότητα τέτοιων "αστείων" και να περνούσαν στην επόμενη φάση. Με 1-1 στη Λεωφόρο ο ΠΑΟ πάλι θα είχε αποκλεισθεί από τους σκωτσέζους και κάτι ανάλογο ισχύει με τις άλλες 2 ομάδες. Γιατί, άραγε, θα ήταν ευκολότερο η παρέα του Καραγκούνη να ανατρέψει το εις βάρος της (υποθετικά) σκορ του πρώτου αγώνα από το να "γυρίσει" την (πραγματική) ισοπαλία που πήρε εκτός έδρας; Κι αν είναι έτσι, γιατί δεν έπαιζαν με τέτοιο τρόπο (δεν χρειάζεται, δα, και μεγάλη προσπάθεια) ώστε να χάσουν; Ούτε εξηγείται βέβαια, γιατί το ίδιο σκορ (0-0 εκτός έδρας για Παναθηναϊκό και Τσέλσι, ας πούμε) είχε άλλο "εφέ" στις 2 ομάδες.
Απάντηση -πειστική και τεκμηριωμένη- στα ερωτήματα αυτά δεν έχει δοθεί. Μερικοί μόνο μουρμούρισαν (γενικά κι αόριστα) κάτι για την ψυχολογία, που έχει μεγάλη σημασία στη μπάλα, λές και σε όλους τους άλλους τομείς της ζωής είναι παντελώς αδιάφορος και αμελητέος παράγοντας. Με τον τρόπο αυτό βιάζουν την απλή λογική προκειμένου να καλύψουν τη (ολο)δική τους επαγγελματική (τουλάχιστον) ανεπάρκεια να διαμορφώσουν και διατηρήσουν την κατάλληλη "ψυχολογία", αν είναι μόνο αυτό το στοιχείο που λείπει από τις ομάδες τους. Με μαντζούνια, κομποσκίνια, τάματα και προλήψεις ακόμη κι η νίκη (λέμε τώρα) στον α' αγώνα ελληνικών ομάδων μπορεί να αποβεί ... δυσβάσταχτο βάρος.
Η αντιστροφή της πραγματικότητας και η (συχνά) θρασεία επίθεση σε κάθε έννοια λογικής είναι πάντοτε δικαιολογίες στα αδικαιολόγητα, που σερβίρονται σε οπαδούς και φιλάθλους για νάχουν με κάτι ασχολούνται, όταν τους "τελειώνει" το κουτόχορτο.
(Η φωτογραφία έχει ληφθεί από εδώ)
2 σχόλια:
Για την ήττα με την Τσέλσι φταίει ότι δεν έπαιξε ο Τσεχ. Οπως ... ενημέρωνε το συνδρομητικό κανάλι ο Νικοπολίδης δεν έχει χάσει ποτέ με αντίπαλο τον α' κίπερ της Τσέλσι. Καλά διαβασμένος αποδείχθηκε ο προπονητής της. Θα ακούει Supersport
Έπεσα στα χέρια ειδικών που με απροσανατόλισαν και με ξεπουπούλιασαν οικονομικά.
Έχω μια κόρη 14 ετών που έχει μαθησιακές δυσκολίες. Δεν γράφει στραβά ή ανάποδα, διαβάζει κανονικά, δεν μπορεί να μάθει/ αποστηθίσει/ συλλέξει σημαντικά στοιχεία/ συνοψίσει/ επιλέξει κυριότερά του (ο,τιδήποτε φανταστείτε) μπροστά σε μια σελίδα βιβλίου του σχολείου, κυρίως ιστορίας ή γεωγραφίας.
Λόγω της δυσκολίας της σε κάθε σχολείο επιλέγει να κάνει παρέα μόνο με προβληματικά/ παραβατικά παιδιά και μας φέρνει πάντα μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα που μας σπρώχνουν σε απελπισμένες πράξεις (αλλαγή σχολείου, αλλαγή "ειδικών" κλπ). Ότι χαρίσματα έχει φροντίζει με κάθε τρόπο να τα εξαφανίσει, προκειμένου να μη διαφέρει στην προβληματική φίλη της (φρόντισε να ξεχάσει τα πορτογαλικά της, αποπειράται να κάνει το ίδιο στα γαλλικά της, στράβωσε τα μπροστινά της δόντια για να βάλει σιδεράκια όπως η φίλη της, καθόταν με τα γόνατα να συγκλίνουν προς τα μέσα και να ενώνονται ώστε να στραβώσουν ενώ η ίδια παλιάέτρεχε με τα δυνατά πόδια της σαν δρομέας, προσπαθεί σε πάρτυ να τρώει τούρτα ενώ τη σιχαίνεται κλπ).
Έχει μεγάλη κλιση στο μπαλέτο και στο πιάνο (όπου μαθαίνει και προετοιμάζει περισσότερα από ότι της δίνεται κλπ) Μακάρι να υπήρχε ένας κόσμος που να μπορούσε να αξιοποιήσει αυτά τα ταλέντα χωρίς να χρειάζονται και οι λοιπές γνώσεις. Δυστυχώς έχω παρακολουθήσει προφορικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ για πρόσληψη καθαριστριών από το δημόσιο και για λόγους συναγωνισμού τις ρώταγαν τι γνωρίζουν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Οι θεραπευτικές εισηγήσεις των ειδικών στα χέρια των οποίων έπεσα και με αφαίμαξαν ήσαν (δεν είναι όλες οι απόψεις του ίδιου ατόμου):
- Δεν έχει δυσλεξία (Λες και υπάρχει ένας διαχρονικά ισχύων ορισμός της δυσλεξίας.Και εγώ είχα δυσλεξία τα χρόνια μου και την αντιμετώπισαν με το ξύλο και τον εξευτελισμό).
- Θα ασχοληθούμε με την προσωπικότητά της μόνο. (Δεν μου απαντάνε όμως στο ερώτημά μου "Δέστε δημοσίευμα της Καθημερινής υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι για να μαθαίνουν τα δυσλεκτικά παιδιά. Γιατί αυτές τις μεθόδους να τις ανακαλύψουμε εμείς -μαζί με τους κατάλληλους ειδικούς - όταν η κόρη μου θα είναι 26 ετών και όχι τώρα;
- Αφήστε τη να μείνει στην ίδια τάξη. Καλό θα της κάνει( Όμως εγώ έχει διαβάσει διάφορα βιβλία και άρθρα για τη δυσλεξία, και πουθενά δεν λέει ότι θεραπεύεται με το να μείνει το παιδί στην ίδια τάξη).
- Πηγαίνετε στον τάδε που είναι ειδικός στο να προετοιμάζει δυσλεκτικά παιδιά στο σχολείο και στο τέλος τους περνάει η δυσλεξία. Πήγα και πέρασα τη χρονιά με άθλιες συνθήκες. Ο ειδικός κάθε φορά απήύδηζε προσπαθώντας να της μάθει κάτι, δεν τα κατάφερνε, έλεγε ότι η κόρη μου κουράστηκε και "έχει κατεβάσει τα ρολλά" και μου έδινε μερικές σελίδες γεμάτες με κείμενο το οποίο εγώ ο μή ειδικός θα αναλάμβανα να της τα περάσω στο μυαλό -σαν να ήταν ένα φάξ - προτού κοιμηθεί το βράδυ.
- Να κάνετε οικογενειακή θεραπεία. Εσείς η κόρη σας και η γυναίκα σας. Θα είμαι εγώ και ένας άλλος συντονιστής. Γιατί ο άλλος (ο μπακαλόγατος); Γιατί έτσι γίνεται η ομαδική θεραπεία. Μπορείτε κυρία μου να μου δείξετε σε ένα από τα βιβλία της ομαδικής θεραπείας που έχετε στη βιβλιοθήκη σας να αναφέρει ότι θα υπάρχει και δεύτερος θεραπευτής; Έτσι γίνεται στην Ελλάδα. Και τι με αυτό; Και στη Βραζιλία σε ορισμένες περιοχές κάνουν βουντού. Πόσο θα κοστίσει; 140 η συνεδρία (70 αυτή και 70 ο ειδικευόμενος μπακαλόγατος). Τι λέτε κυρία μου;(Και η θεραπεύτρια καπνίζει σαν φουγάρο μπροστά στην κόρη μου χωρίς να ζητάει συγγνώμη ή άδεια, παρόλο που απαγορεύεται από το Υπουργείο Υγείας. Σκέψου να προστεθεί και ο μπακαλόγατος που να καπνίζει τσιμπούκι!)
- (στη γυναίκα μου) Να μετάσχετε σε ομαδική θεραπεία (σε ένα κατερειπωμένο σπίτι). Θα είναι γονείς παιδιών; Όχι αποκλειστικά, μπορεί μερικοί να είναι γονείς αλλά μπορεί και να μην είναι. Θα το σκεφτώ. Προτού φύγετε, παρακαλώ να με πληρώσετε. 150 Ευρώ. Θα σας ετοιμάσουμε την απόδειξη την επόμενη βδομάδα, να τη ζητήσετε από την κυρία Βάνα.
- Δεν έχει μαθησιακά προβλήματα. Είναι ιδιοφυϊα η κόρη σας. Εσείς οι γονείς έχετε πρόβλημα. Θα πρέπει να κάνετε ατομικές θεραπείες ο καθένας σας. Και η κόρη μας; Η κόρη σας δεν έχει τίποτα. 120 Ευρώ. Θα μου δώσετε απόδειξη; Όχι, δεν δίνω αποδείξεις, είμαι πανεπιστημιακός. τότε και εγώ δεν πληρώνω. Μα μου φάγατε την ώρα.. Λυπάμαι. Ωραία θα σας δώσω απόδειξη για 30 ευρώ. Τότε και εγώ θα σας πληρώσω 30 ευρώ.
Σας παρακαλώ, μπορείτε να μου δώσετε κάποια κατεύθυνση ως προς το τι να κάνω; Η κόρη μου με τόσες επισκέψεις και τέτοια παραπληροφόρηση δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει. Ακόμα και αν είμαστε φοβεροί εγκληματίες η γυναίκα μου και εγώ (φανταστείτε με να είμαι σαν τον Αυστριακό!), πάλι υπάρχει υποχρέωση των ειδικών να τη βοηθήσουν σήμερα και όχι όταν γίνει 26 ετών. Οι ειδικοι της έχουν βάλει στο μυαλό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις μας και γι' αυτό εκείνη δεν μπορεί να μάθει τη μετάφραση των Αρχαίων.
Φυσικά (στην Ελλάδα πάντα έχουμε συμβουλές και επιχειρήματα) μπορεί να πεί κανείς «γιατί δεν πάτε σε κάποιο ειδικό κέντρο του δημοσίου για τα παιδιά που έχουν μαθησιακά προβλήματα;» Σε αυτούς τους φορείς αν δοκιμάσετε να τηλεφωνήσετε για να κλείσετε ραντεβού, θα πάρετε την απάντηση ότι έχετε σειρά προτεραιότητας για να σας δουν μετά από ένα χρόνο. Δοκιμάστε!
Αν προσφύγετε στο Συνήγορο του Πολίτη σας απαντούν ότι α) "ναι μεν η ιατρική περίθαλψη είναι συνταγματικό σας δικαίωμα, αλλά εδώ υπάρχει αντικειμενική αδυναμία, όπως δηλώνουν οι συγκεκριμένοι φορείς", β)"μπορείτε να κάνετε αγωγή αποζημίωσης κατά του δημοσίου για παραλείψεις των οργάνων του, με βάση το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα εάν θεμελιώσετε τη βλάβη που υπέστη η κόρη σας από την παράλειψη...
Η αγωγή εκδικάζεται μετά από 3 1/2 με 4 χρόνια και αν υπολογίσουμε ότι στην καλύτερη περίπτωση κερδίσετε, το δημόσιο θα κάνει έφεση και αναίρεση οπότε μπορείτε να έχετε την απόφαση που θα σας δικαιώνει τελεσίδικη μετά από 7-8 περίπου χρόνια.
Βέβαια δεν είναι εύκολο να έκτέλέσετε απόφαση κατά του δημοσίου, οπότε μπορείτε να προσφύγετε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο), αλλά θα πρέπει να προσέξετε να ασκήσετε την προσφυγή εντός 6 μηνών από την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης (μετά από αναίρεση κλπ). Η εκκρεμοδικία κρατάει περίπου 8-10 χρόνια και μάλλον θα κερδίσετε την υπόθεση με μια συμβολική αποζημίωση, εκτός αν στο μεταξύ ο αρμόδιος φορέας αποφασίσει να καλέσει την κόρη σας για εξέταση..".
Δημοσίευση σχολίου