17.3.08

Οπλα, όπως ... βιβλία κι εκκλησίες

Μεγάλη μέρα αύριο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου επ' ευκαιρία μιας υπόθεσης (District of Columbia κατά Dick Heller) θα εξετασθεί ξανά, εάν και κατά πόσο το αμερικάνικο σύνταγμα και συγκεκριμένα η 2η τροπολογία αναγνωρίζουν και προστατεύουν ατομικό δικαίωμα την οπλοκατοχή και την οπλοφορία.

Οπως λέγαμε με άλλη αφορμή, το θέμα είναι από νομικής πλευράς ενδιαφέρον εκτός όμως αυτού έχει πάρει τα τελευταία χρόνια εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις. Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών θα τεθούν ξανά στο Δικαστήριο που θα κληθεί να κρίνει, εάν θα αλλάξει προηγούμενη απόφασή του σύμφωνα με την οποία δεν προβλέπεται από το σύνταγμα τέτοιο ατομικό δικαίωμα.

Ανάμεσα στα επιχειρήματα, που αναφέρουν σήμερα οι Τάϊμς του Λος Αντζελες, και θα τεθούν είναι κι ένα που προβάλεται από ένα υπέρμαχο της οπλοφορίας και προκαλεί έκπληξη: Τα όπλα πρέπει (από νομικής σκοπιάς) να ειδωθούν ως βιβλία και εκκλησίες. Οπως το ενδεχόμενο, ότι χρειάζεται κρατική άδεια για να γράψει ή να δημοσιεύσει κανείς βιβλίο ή να βγάλει κήρυγμα σε εκκλησία θα προσέκρουε στο σύνταγμα, αφού οι δραστηριότητες αυτές προστατεύονται από την τροπολογία του, έτσι η οπλοκατοχή κι οπλοφορία για κάθε αμερικανό αναγνωρίζεται από τη 2η τροπολογία.

Απόφαση αναμένεται στα τέλη Ιουνίου. Μέχρι τότε, εάν εξακολουθήσουν οι ίδιοι ρυθμοί (100.000 σε 72 μήνες) θα έχουν χάσει τη ζωή τους 4.170 άτομα.

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: