3.3.08

Περάσματα

Ενώ η μάχη για το χρίσμα του δημοκρατικού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη, ήδη τα φώτα έχουν πέσει στους υπερεκλέκτορες (super delegates). Από τις 13 Φεβρουαρίου οι Τάϊμς του Λος Αντζελες είχαν εστιάσει σε αυτή την παράμετρο, προαναγγέλοντας ουσιαστικά το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης. Στο δρόμο αυτό βαδίζει και η ανταπόκριση του Θ.Τσίτσα από τη Ν. Υόρκη στη χθεσινή Ελευθεροτυπία:

"Η μάχη επηρεασμού των υπερεκλεκτόρων έχει μετακυλίσει το ενδιαφέρον Κλίντον και Ομπάμα από τις προκριματικές εκλογές, αφού κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι κανείς από τους δύο δεν θα συγκεντρώσει τους 2.025 αντιπροσώπους για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Από το 2005, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Centre for Responsive Politics (CRP), οι υπερεκλέκτορες (κυβερνήτες, μέλη του Κογκρέσου, κομματικά στελέχη κ.ά.) έλαβαν από Ομπάμα και Κλίντον περισσότερα από 2,5 εκατ. δολάρια.

Ο μαύρος γερουσιαστής του Ιλινόις, που προηγείται στους εκλέκτορες (1.319), έχει μοιράσει περισσότερα από 1.380.000 εκατ. δολ. σε 115 υπερεκλέκτορες από την επιτροπή πολιτικής δράσης του, το Hope Fund. Η Κλίντον -με 1.250 εκλέκτορες- δεν φαίνεται να υπήρξε τόσο γαλαντόμα, αφού η αντίστοιχη επιτροπή πολιτικής δράσης, το HILLPAC, φαίνεται ότι έχει διαθέσει σε 128 υπερεκλέκτορες το ποσό των 720.000 δολαρίων.

Επειδή οι υπερεκλέκτορες θα αποτελέσουν σχεδόν το 20 % των 4.025 αντιπροσώπων στο συνέδριο του Αυγούστου στο Ντένβερ (σ.σ.: οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν υπερεκλέκτορες), Κλίντον και Ομπάμα θέλουν να προσεταιριστούν τους 400 υπερεκλέκτορες που παραμένουν αναποφάσιστοι. Οι δύο υποψήφιοι υπόσχονται κρατικά αξιώματα, εκβιάζουν, κάνουν προσωπικά τηλεφωνήματα και «στρατολογούν» μεγάλα πολιτικά ονόματα για να το κάνουν.

* «Μόνο η ανθρώπινη φαντασία μπορεί να περιορίσει τους τρόπους με τους οποίους και οι δύο προσπαθούν να φανούν χρήσιμοι στους υπερεκλέκτορες» υποστήριξε στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ο Λάρι Σαμπάτο, πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. «Η πρόβλεψή μου είναι ότι, αν το χρίσμα εξαρτάται από τους υπερεκλέκτορες, ο άγραφος νόμος είναι "ζητήστε και θα πάρετε"».

Οι συνεισφορές για υποψηφίους ομοσπονδιακών θέσεων εντοπίζονται εύκολα, όμως τα χρήματα που δίνονται σε αξιωματούχους και τοπικούς παράγοντες με δυσκολία. Οι αναφορές για τη χρηματοδότηση εκστρατειών από τις επιτροπές υποψηφίων της Γερουσίας συμπληρώνονται σε χαρτί, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίσουμε ποιος παίρνει τα χρήματα. «Γι' αυτόν τον λόγο είναι πιθανόν Μπάρακ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον να έχουν χρηματοδοτήσει υπερεκλέκτορες με περισσότερα από τα 2 εκατ. δολάρια», εκτιμά το CRP.

* «Η διαδικασία δεν είχε την πρόθεση να είναι δημοκρατική» δήλωσε ευθαρσώς στο περιοδικό «Nation», ο Ρίτσαρντ Χερέρα, πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Αριζόνας. «Το 1982 [το κόμμα] αποφάσισε ότι χρειάζονταν επαγγελματίες πολιτικούς προκειμένου να μετριαστούν τα αποτελέσματα από την ψήφο όλων εκείνων που η κομματική ιεραρχία αντιλαμβάνεται ως ερασιτέχνες αντιπροσώπους (εκλέκτορες) -εκείνων που ψηφίζουν με την καρδιά τους και όχι με το μυαλό τους»".

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: