14.3.08

Σημαίες ευκαιρίας με πέραση

Μέσα στην μαζική κατακραυγή που έχει ξεσηκωθεί κατά του παραιτηθέντος κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Ελιοτ Σπίτσερ βρέθηκε μια φωνή διαφορετική: αυτή του καθηγητή της νομικής στο Χάρβαρντ Αλαν Ντέρσοβιτς. Τα χθεσινά ΝΕΑ αναδημοσίευσαν από τη "La Repubblica":

"«ΕΙΜΑΣΤΕ ένα έθνος υποκριτών, και αυτή είναι η νιοστή περίπτωση σεξουαλικού μακαρθισμού». Ο Άλαν Ντέρσοβιτς, καθηγητής Νομικής στο Χάρβαρντ, διάσημος για τις μάχες του κατά του σκοταδισμού και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ξιφουλκεί εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών με αφορμή την υπόθεση του παραιτηθέντος κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Έλιοτ Σπίτσερ, και δηλώνει απαισιόδοξος: «Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Η περιπέτεια του Σπίτσερ δεν θα οδηγήσει σε καμία αλλαγή των νόμων και της συνείδησης της χώρας. Η Αμερική είναι καταδικασμένη να μείνει το βασίλειο της υποκρισίας», λέει στην εφημερίδα «La Repubblica». Στην Ευρώπη, επισημαίνει, μια ανάλογη περίπτωση δεν θα είχε γίνει ποτέ πρωτοσέλιδο και εξηγεί τη διαφορά: «Η υποκρισία στις ΗΠΑ έχει τις ρίζες της στη θρησκεία. Στη Δύση, είμαστε το έθνος με το υψηλότερο ποσοστό πιστών και των ανθρώπων που πηγαίνουν στην εκκλησία. Έτσι, ενώ η Ευρώπη διανύει μια περίοδο μεταχριστιανισμού, εμείς εξακολουθούμε να συγχέουμε τις αμαρτίες με τα εγκλήματα και να χρωματίζουμε με την πολιτική κάθε σεξουαλικό συμβάν».

Ο 69χρονος καθηγητής σημειώνει ότι ειδικά στην περίπτωση Σπίτσερ, η πολιτική έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο, καθώς ο πρώην κυβερνήτης «είχε πολλούς εχθρούς ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς και τη Γουόλ Στριτ, οι οποίοι ήθελαν να τον εκδικηθούν. Οι σεξουαλικοί μακαρθιστές θέλουν να τον κατασπαράξουν ξεχνώντας ότι πρόκειται για ένα έγκλημα χωρίς θύματα. Γιατί δεν μπορεί να αποκαλέσει κανείς θύμα μια 30χρονη που κερδίζει 4.000 δολάρια την ώρα». Ο Ντέρσοβιτς δεν θεωρεί, πάντως, ότι το σκάνδαλο θα βλάψει την προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών. «Το πιθανότερο είναι ότι θα ακούσουμε περισσότερα ανέκδοτα για τον Μπιλ Κλίντον»".

Παρά τα όσα έχουν κατά καιρούς γραφεί για "ακραίες" θέσεις του καθηγητή της νομικής που υπήρξε και συνήγορος του Ο. Τζ. Σίμπσον, στην αθώωση του οποίου συνέτεινε με τις συμβουλές του, η άποψή του ξεχωρίζει. Αυτό καθόλου δεν μπορεί να κρύψει την πολιτική υποκρισία του πρώην κυβερνήτη, ο οποίος εξελέγη έχοντας ως "σημαία" του έννοιες όπως ήθος και διαφάνεια που (ως φαίνεται) έχουν κι αλλού πέραση.

Για την αντιγραφή
ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: