7.3.08

Ο άλλος πόλεμος

Τις τελευταίες ημέρες έρχονται στη επιφάνεια πολύ αποκαλυπτικές πλευρές της απίστευτης επιρροής που έχουν (και) στις ΗΠΑ τα περί τη θρησκεία λόμπι. Σε άρθρο του Λέοναρντ Ντόϊλ, που αναδημοσιεύει από τον Independent το χθεσινό ΒΗΜΑ, εκτίθεται με συνοπτικό και πλήρη τρόπο το "κόλπο γκρόσο" που επιχειρείται κατά του Ομπάμα με φήμες και "πληροφορίες" που τον θέλουν μουσουλμάνο. Η Χίλαρι δεν έχασε την ευκαιρία να ενισχύσει "διακριτικά" αυτή τη φημολογία.

Χθές, επίσης, στους Τάϊμς της Νέας Υόρκης δημοσιεύεται ανυπόγραφο άρθρο (που δεν μπορεί, παρά να απηχεί απόψεις της διεύθυνσης της εφημερίδας), για τον ανελέητο "πόλεμο", που έχει ξεσπάσει ένα χρόνο τώρα στη Φλόριντα σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να διδάσκεται η θεωρία της εξέλιξης στα σχολεία.

Εδώ και αρκετά χρόνια μεγάλο μέρος της αμερικάνικης διανόησης και κοινωνίας έχει καταφέρει (το πώς, είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα) να θέσει σε διωγμό κάθε δάσκαλο που επιχειρεί να διδάξει στα παιδιά τη θεωρία της εξέλιξης. Οι οπαδοί του "έξυπνου σχεδίου" έχουν κηρύξει απηνείς διώξεις (που φθάνουν μέχρι άσκηση μηνύσεων, δίκες και -όχι σπάνια καταδίκες) όσων "παράτολμων" επιμένουν να έχουν τη θεωρία της εξέλιξης ως τη μόνη σύμφωνη προς τις αρχές της επιστήμης εξήγηση προέλευσης της ζωής. "Ασφαλώς και δεν είναι έτσι", λένε οι διώκτες τους και προσθέτουν: "Η εκπαίδευση οφείλει να διδάσκει επί ίσοις όροις όλες τις σχετικές με ένα αντικείμενο θεωρίες και όχι "μονόπλευρα" μόνο κάποια από αυτές".

Ενώ, λοιπόν, επιτροπή ειδικών που ορίσθηκε από το υπουργείο παιδείας εργάσθηκε και κατάφερε να συνδυάσει και χρησιμοποιήσει τη λέξη "εξέλιξη", ως θελεμελιώδη έννοια που βρίσκεται πίσω από τη βιολογία, οι οπαδοί του "έξυπνου σχεδίου" κατάφεραν να αντιδράσουν και μάλιστα τόσο αποτελεσματικά, ώστε να επιτευχθεί ...συμβιβασμός με το εξής περιεχόμενο: σε κάθε αναφορά της λέξης "εξέλιξη" να προηγείται η φράση "... επιστημονική θεωρία της ..." κι έτσι (όλο μαζί) να λέγεται "η επιστημονική θεωρία της εξέλιξης...". Αλλά τα πράγματα δεν σταματούν εδώ. Ασκούνται πιέσεις, ώστε να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία και να επιτραπεί η -επί ίσοις όροις- διδασκαλία και άλλων, εναλλακτικών εξηγήσεων προέλευσης της ζωής.

Ετσι, δεν αποκλείεται σε μερικά χρόνια η ορθή απάντηση στην ερώτηση "πώς έρχονται στον κόσμο τα μωρά", να είναι: "με πελαργό".

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: