Η άποψη αυτή, όπως αναφέρει σήμερα ο Observer, βασίζεται σε μια "απλή" και δοκιμασμένη λογική: όσο πιο γρήγορα έχεις "εντοπίσει" ανθρώπους που μπορεί κάποτε στο μέλλον να έχουν παραβατική συμπεριφορά, τόσο πιό εύκολα και γρήγορα "προλαβαίνεις" τα πράγματα.
Ο (έως κυνισμού) ευθύς τρόπος που τέθηκε το όλο ζήτημα φαίνεται νάχει "σύμμαχό" του την ανησυχία που δημιουργεί το υπαρκτό πρόβλημα της εγκληματικότητας και την επιθυμία των όπου γης κυβερνήσεων να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, κι ας κάνουν πολλές φορές τα στραβά μάτια στην παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων των "υπόπτων". Πριν από λίγα χρόνια είχε γυρισθεί μια ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ που είχε το ίδιο περίπου αντικείμενο, την προσπάθεια "πρόληψης" του εγκλήματος, πρόκειται για το "Minority Report". Ο κόσμος της ταινίας ήταν το ίδιο εφιαλτικός όσο κι αυτός του ομώνυμου βιβλίου του Φίλιπ Ντικ, στο οποίο εξάλλου βασίσθηκε.
Δεν είναι, ίσως, μακριά ο καιρός, που θα μπορέσουμε να "παρακάμψουμε" αυτό τον εφιάλτη, δημιουργώντας ένα "προστατευτικό δίχτυ" γύρω από κάμποσους (λίγους, πάντως) που θα είναι σε θέση να αποφύγουν το "τεστ εγκληματικότητας" (ίσως μή πηγαίνοντας σχολείο) και άρα την καταχώριση του γενετικού τους κώδικα στα κατάστιχα, όπου θα βρίσκεται όλων εμάς των υπολοίπων.
(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου