28.3.08

Χαρακώματα

H δημιουργός του Χάρι Πότερ κ. Ρόουλιγκ σκοπεύει σύντομα, σύμφωνα με τα σημερινά ΝΕΑ, να επισκεφθεί τη Ν. Υόρκη προκειμένου να υπερασπισθεί τα πνευματικά δικαιώματά της επί του παγκόσμιου ήρωα - μάγου της, που ίδια κατέχει κι έχει εκχωρήσει στη Γουόρνερ Μπρός (που πέρα από τις ταινίες) σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια έκδοση σχετικά με (τί άλλο;) το Χάρι Πότερ.

Από τί, όμως, και ποιόν "κινδυνεύει" η Τζέϊ Κέϊ Ρόουλιγκ κι η Γουόρνερ; Από το συγγραφέα Στίβεν Βάντερ Αρκ και τον εκδοτικό οίκο "RDR Books", κατά των οποίων έχουν ασκήσει αγωγή, επειδή πρόκειται να εκδώσουν ένα βιβλίο με τίτλο "Harry Potter Lexicon", χωρίς να ζητήσουν και να έχουν τη σύμφωνη γνώμη τους (ούτε βέβαια να πληρώσουν). Μικρή σημείωση: το υλικό της έκδοσης βρίσκεται επί χρόνια στο ομώνυμο site, χωρίς να σημειωθεί αντίδραση της αγγλίδας δημιουργού.

Στο πλευρό του μικρού αμερικανού εκδότη, όπως αναφέρουν οι Τάϊμς της Ν. Υόρκης, έχουν στρατευθεί σπουδαίοι νομικοί και δικηγόροι, ανάμεσα στους οποίους κι ο καθηγητής του Στάμφορντ Λώρενς Λέσιγκ - ιδρυτής της θεωρίας της "εύλογης χρήσης" (Fair Use Project). Η κεντρική ιδέα αυτής της θεωρίας, που έχουν ασπασθεί και τα ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ, είναι η ελεύθερη αναπαραγωγή και διανομή στο διαδίκτυο του πνευματικού έργου υπό προϋποθέσεις που θέτει ο δημιουργός.


Το ίντερνετ έφερε και στην προστασία της διανοητικής εργασίας πλήρη και ντε φάκτο ανατροπή στα κρατούντα, πράγμα που ο Λ. Λέσιγκ επιχειρεί να τυποποιήσει με καινοτόμο τρόπο και σε νομικό επίπεδο. Η υπόθεση για το "Harry Potter Lexicon", που θα διεξαχθεί στις 14 Απριλίου στη Ν. Υόρκη θα κρίνει σε μεγάλο και κρίσιμο βαθμό το μέλλον της θεωρίας της "εύλογης χρήσης" και κατά τούτο παρουσιάζει ενδιαφέρον. Αρα, θα επανέλθουμε.

( Πηγή της εικόνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: