2.3.08

Πολιτικοί (και) γάμοι

Διαβάζοντας στην Athens Voice το άρθρο του Αχ. Πεκλάρη για τον πολιτικό γάμο ήρθαν στο νού σκέψεις και συμβάντα, που χωρίς σειρά ακολουθούν:

Το 893 ο Λέων Σοφός επέβαλε το θρησκευτικό γάμο στο Βυζάντιο κι έπρεπε να περάσουν 1000 (και) χρόνια για να αναγνωρισθεί (το 1982) για πρώτη φορά η δυνατότητα τέλεσης γάμου χωρίς να είναι αναγκαία η θρησκευτική ιερολογία, παρά μόνο μια κοινή δήλωση στο δήμαρχο. Μετά την ψήφιση το 1975 του Συντάγματος, που αναγνώριζε και προστάτευε τη θρησκευτική ελευθερία (άρθρο 13), το κράτος δέχθηκε πλέον 2 ισότιμους τρόπους τέλεσης γάμου.

Η ορθόδοξη εκκλησία εξαρχής κράτησε, όπως περίμεναν πολλοί, εντελώς αρνητική στάση, που με το πέρασμα του χρόνου δεν αμβλύνθηκε ιδιαιτέρως. Ακόμη και σήμερα ακούγονται ιστορίες παπάδων, που για τη βάπτιση ζητούν από τους νονούς (αν είναι παντρεμένοι) να "αποδείξουν" πως δεν έκαναν πολιτικό γάμο.

Το βήμα της θέσπισης του πολιτικού γάμου παράλληλα με τη διατήρηση -ως ισότιμου- του θρησκευτικού υπήρξε, ωστόσο, δειλό. Την εποχή εκείνη υπήρξε σοβαρός, νηφάλιος και προ πάντων τεκμηριωμένος αντίλογος για τη επιλογή του διαζευκτικού συστήματος τέλεσης γάμου και τη μη προσχώρηση στο ενιαίο σύστημα του ενός τύπου γάμου, του πολιτικού.

Ακούγεται συχνά (από πολλούς περί την ορθόδοξη εκκλησία), πως ο θεσμός του πολιτικού γάμου έχει αποτύχει, αφού οι περισσότεροι γάμοι εξακολουθούν να γίνονται στην εκκλησία κι όχι το δημαρχείο. Ακόμη κι ένας πολιτικός γάμος να είχε γίνει από το 1982 έως σήμερα και να μην ξαναγινόταν ποτέ πιά, πάλι η θέσπισή του ήταν τόσο αναγκαία όσο και διστακτική.

Στην αρχή όσοι έπαιρναν την πρωτοβουλία να παντρευτούν στο δημαρχείο ήταν το αντικείμενο συζήτησης στην παρέα και τη δουλειά τους για αρκετό καιρό. Θυμάμαι πετυχημένο σήμερα αρχιτέκτονα, όταν περιγράφοντας -μετά από λίγους μήνες- πώς ένιωθε με τον πολιτικό γάμο, που είχε κάνει το 1982, απάντησε: "Σαν τον Αρη Βελουχιώτη...".

Βέβαιο είναι, ότι όπως η ορθόδοξη εκκλησία έχει παρεξηγήσει την κοσμική εξουσία που της έχει παραχωρήσει το κράτος να τελεί γάμους, έτσι υπάρχουν και δήμαρχοι που αποστρέφονται την ίδια εξουσία. Μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά δεν είναι: σε πολιτικό γάμο στο Π. Φάληρο και πριν να αρχίσει ο δήμαρχος τη διαδικασία έκανε το σταυρό του καλώντας και τους άλλους να κάνουν το ίδιο...

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: