16.3.08

Ανοιχτό παράθυρο

Απο τα χθεσινά ΝΕΑ το άρθρο της Αντι Μακσμίθ, που αναδημοσιεύουν από τον Ιντιπέντεντ:

"Ιστορίες πάθους. Πάθους πρωτόγονου, χωρίς ηθική. Διγαμία, βιασμοί, αφοσίωση, αλλά και έρωτας. Η Βίβλος, σύμφωνα με τον Νέιθαν Έιμπραμς, τα έχει όλα. Ο συγγραφέας από την Ουαλία επιχείρησε να φέρει στο προσκήνιο λιγότερο γνωστές σκηνές της βιβλικής εβραϊκής ζωής, οι οποίες ίσως να αξίζουν μεγαλύτερου ενδιαφέροντος. Sex and the City, τέλος. Τώρα ήρθε η σειρά του... Sex and the Jews!

Το βιβλίο του Έιμπραμς, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μπάνγκορ της Ουαλίας, ονομάζεται έτσι: «Εβραίοι και σεξ». Στο βιβλίο του («Jews and Sex», εκδ. Five Leaves Ρublications) συγκεντρώνει δοκίμια που δίνουν έμφαση στην Παλαιά Διαθήκη. «Δεν είμαι θεολόγος και δεν μιλώ ως εκπρόσωπος κάποιας οργάνωσης ή κοινότητας. Θέλω απλώς να δώσω το έναυσμα για διάλογο σε θέματα που δεν έχουν συζητηθεί λεπτομερώς μέχρι σήμερα» επισημαίνει και προετοιμάζεται για ενδεχόμενες αντιδράσεις που μπορεί να προέλθουν είτε από την εβραϊκή πλευρά είτε ακόμη και από εκείνους που θα θελήσουν να βρουν στο βιβλίο του τροφή για να ενισχύσουν τις αντισημιτικές απόψεις τους.

Θεός και γκέι.
Γραμμένη η Παλαιά Διαθήκη από διαφορετικούς συγγραφείς, πιθανότατα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ορισμένες φορές παρουσιάζει γεγονότα που αποκαλύπτουν αντικρουόμενες απόψεις και στάσεις. Η ιστορία του Δαβίδ (Α΄ Σαμουήλ), του γοητευτικού νέου πολεμιστή ο οποίος είχε μόλις σκοτώσει τον Γολιάθ και του Ιωνάθαν- γιου του βασιλιά Σαούλ- έχει αναλυθεί και ως ιστορία αγάπης μεταξύ ομοφυλοφίλων: «Η ψυχή του Ιωνάθαν είχε σμίξει με την ψυχή του Δαβίδ και ο Ιωνάθαν τον αγαπούσε σαν να ήταν η δική του ψυχή», λέει σε κάποιο σημείο. Αν ήταν ομοφυλόφιλοι, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο Θεός ήταν αντίθετος με αυτό. Όμως σε άλλα σημεία, η στάση του Θεού απέναντι στις επιλογές της ερωτικής ζωής φαίνεται να είναι καταπιεστική. Όπως, για παράδειγμα, όταν ανακοινώνει θανατική καταδίκη για τον Ονάν, «επειδή ικανοποίησε τον εαυτό του με τρόπο που αρνήθηκε στη γυναίκα του την ευκαιρία να μείνει έγκυος».

Προερχόμενος ο συγγραφέας από εβραϊκή οικογένεια, δηλώνει εντυπωσιασμένος- για παράδειγμα- από την περίεργη ηθική του Λωτ, ο οποίος προσφέρει φιλοξενία σε ταξιδιώτες που περνούν από τα Σόδομα και προσφέρει τις θυγατέρες του ως αντάλλαγμα στους επιτιθέμενους άνδρες που θέλουν να βιάσουν τους (άνδρες) φιλοξενουμένους του. Οι ίδιες κόρες είναι εκείνες που τον ξεγελούν λίγο αργότερα και κάνουν παιδιά μαζί του.

Και η ιστορία του Λωτ δεν είναι η μοναδική... ".

(Η φωτογραφία από το "Ανοιχτό παράθυρο" του Ματίς έχει ληφθεί από εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: