13.3.08

Ευχαριστώ, δεν θα πάρω

Ενα ακόμη "chain email" έφθασε σήμερα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Δεν έχει τόση σημασία το περιεχόμενό του, όσο ότι (κι αυτό) ήλθε από ένα πολύ "ψαγμένο" φίλο και άριστο γνώστη του ίντερνετ.

Το 2000 η Μάριον Αμποτ δημοσίευσε στην εφημερίδα San Francisco Chronicle ένα πολύ αποκαλυπτικό (όσο και σύντομο) άρθρο, όπου περιγράφει πώς ακριβώς έλαβε -μέσω email- παραποιημένο και μετά από καιρό ένα άλλο κομμάτι, που είχε προ διετίας γράψει (για τα 40στά γενέθλια της Μπάρμπι) και είχε δημοσιεύσει στην Washington Post, και αποτέλεσε στόχο "κακοποίησης" μιας μακράς αλυσίδας ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Οσο κι αν προξενεί έκπληξη ή απορία η ευρύτατη κυκλοφορία, που ως υπνωτισμένοι και πειθήνιοι διαδοσίες εξασφαλίζουμε (για πλάκα;) σε τέτοιου είδους ανοησίες, στην ουσία τους αποτελούν συνέχεια κι "εξέλιξη" μακροσκελών επιστολών που πριν από κάμποσα χρόνια έρχονταν με το κανονικό ταχυδρομείο. Μιλούσαν πολύ συχνά για τη θαυματουργή ιδιότητα με την οποία τις είχε εξοπλίσει κάποιος άγιος κι έπρεπε για να διασφαλισθεί το επιτυχές για το παραλήπτη τους αποτέλεσμα (που όλο και την εκπλήρωση κάποιας επιθυμίας ή -όχι σπάνια- και ικανοποίηση κάποιας ανάγκης είχε εναποθέσει σε ... άλλες δυνάμεις) να αντιγραφεί (με το χέρι παρακαλώ και χωρίς copy / paste) 5 και 10 και 15 φορές και να σταλεί σε ισόποσους γνωστούς και φίλους. Βέβαια τότε χρειαζόταν και γραμματόσημο, οπότε τουλάχιστον ο ΕΛΤΑ έβγαινε σίγουρα κερδισμένος.

Από σήμερα τα ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ υποστηρίζουν ενεργά το σαμποτάρισμα τέτοιας διάδοσης σκουπιδιών για αυτό και θα φιλοξενούν παραπλεύρως (κάτω από τους "20 κόκκους ρυζιού") σύνδεσμο για το "Breakthechain.org".

(Η εικόνα έχει ληφθεί από εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: